«Δεν υπάρχει πιθανότητα παράτασης του προγράμματος στήριξης» διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, αμέσως μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπου τέθηκαν επί τάπητος ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στον απόηχο των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Στο επίκεντρο της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης βρέθηκε και η προετοιμασία για το Eurogroup της Πέμπτης.

«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρόικας είναι το πρώτο βήμα για τη μετάβαση του προγράμματος της Ελλάδας σε νέα φάση», σημείωσε ακόμη ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, σημειώνοντας παράλληλα πως η αυριανή συνεδρίαση στις Βρυξέλες έχει καθοριστική σημασία για την πολύ σκληρή και λεπτή διαπραγμάτευση που κάνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, για να περάσει η χώρα στην επόμενη φάση θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η τρέχουσα φάση και επισήμανε ότι η τρόικα θα επανέλθει το συντομότερο δυνατό στην Ελλάδα.

Πάντα τη θέλαμε την προληπτική γραμμή στήριξης της Ελλάδας, σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «είναι ευρωπαϊκά λεφτά. Έχουμε αδιάθετο υπόλοιπο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

«Η έλλειψη συναίνεσης, η μικρότητα και η κομματικότητα υπονομεύουν τη χώρα», συνέχισε, αναφέροντας ακόμη πως «το κλίμα μέσα στη χώρα δεν είναι το καλύτερο για μια διαπραγμάτευση εθνικού χαρακτήρα». Συμπλήρωσε όμως πως «εις πείσμα εμείς θα προχωρήσουμε» και ότι «στόχος είναι να κλείσει πριν από το τελευταίο Eurogroup αυτού του χρόνου.

Ερωτηθείς σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Ντάισελμπλουμ ο κ. Βενιζέλος παρέπεμψε σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ και ανέφερε ότι ο κ. Χαρδούβελης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εν συνεχεία διευκρίνισε ότι δεν αναφέρθηκε σε παράταση του υφιστάμενου προγράμματος αλλά στη νέα φάση που θα μπει η χώρα μετά το τρέχον πρόγραμμα, προσθέτοντας ότι «άρα πρόκειται για μια παρεξήγηση».

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, σημείωσε πως «στις 31 Δεκεμβρίου ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και πρέπει να βρούμε μια λύση», κάνοντας λόγο για την ανάγκη μιας «κοινά αποδεκτής λύσης».

«Πρέπει να πάμε σε μια κατάσταση που όλοι είναι νικητές», συμπλήρωσε.