Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοστάκης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του εργασιακού νομοσχεδίου στη Βουλή απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του ανέφερε μεταξύ άλλων προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν θα αναλάμβανε διαχειριστής σε πολυκατοικία που είχε χτίσει εκείνος.

«Μας είπατε ότι νομοθετούμε για την ελίτ. Αλήθεια; Ο εργαζόμενος πατέρας που θα παίρνει γονική άδεια είναι ελίτ. Ο νέος πατέρας που προστατεύεται από απόλυση είναι ελίτ. Οι εργαζόμενοι στα κούριερ είναι ελίτ; Πώς αναπαράγετε τέτοια στερεότυπα;», ανέφερε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Η κριτική σας στο νομοσχέδιο πέρασε από διάφορα στάδια. Στην αρχή ήσασταν κατά της διευθέτησης συνολικά. Σας θύμισε ο κ. Χατζηδάκης ότι το 2017 κατά την επίσκεψή σας στην Παπαστράτος εξήρατε το εργασιακό καθεστώς που είχε τότε διευθέτηση εργασίας.

Μετά είπατε ότι είναι καλή η διευθέτηση με συλλογικές συμβάσεις και κακή στις ατομικές. Δεν μας είπατε όμως γιατί η κυρία Αχτσιόγλου ως υπουργός Εργασίας της δικής σας κυβέρνησης υπέγραψε την ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει μορφές ευέλικτης εργασίας με ατομικές συμβάσεις.

Εμείς λοιπόν επεκτείνουμε την δική σας ρύθμιση και στους εργαζόμενους που μπορεί να μην έχουν παιδιά. Σε νέους εργαζόμενους που μπορεί να θέλουν να φύγουν ένα Σαββατοκύριακο με φίλη ή φίλο του.

Τα παραδείγματά σας κ. Τσίπρα είναι ψεύτικα. Συγχέετε τις υπερωρίες με την διευθέτηση χρόνου εργασίας.

Οποιοσδήποτε εργαζόμενος δουλέψει παραπάνω υπερωρίες θα πάρει περισσότερα λεφτά. Τελεία και παύλα. Και είναι ντροπή να παρουσιάζετε ψεύτικα επιχειρήματα. Ισχύει ο απαράβατος κανόνας περισσότερη δουλειά περισσότερα λεφτά.

Εξηγήστε μας λοιπόν με απλά λόγια από που προκύπτουν τα παραδείγματα που δώσατε στην Βουλή. Σταματήστε να έρχεστε εδώ και να αραδιάζετε ψεύτικα επιχειρήματα. Και να σταματήστε να λέτε ότι εμείς αγοράζουμε ΜΜΕ και διαδίκτυο για να διαμορφώνουμε καταστάσεις. Την επόμενη φορά θα καταθέσω στα πρακτικά δημοσιεύματα ξένων ΜΜΕ που εκθειάζουν την πολιτική της κυβέρνησης. Φαντάζομαι ότι θα μας πείτε ότι αυτά θα τα εντάξετε στην λίστα Πέτσα ιντερνάσιοναλ».

Μητσοτάκης: Δεν είδα να λέτε τίποτα για το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων των ΗΠΑ που τόσο αγαπάτε κ. Τσίπρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέχεια της δευτερολογίας του είπε: «Βρήκα ενδιαφέρουσα την προσέγγισή σας στις προτάσεις του προέδρου ΗΠΑ Μπάιντεν. Χαιρέτισα το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επανήλθαν στην συμφωνία Παρισιού για κλιματική Αλλαγή. Η συζήτηση για φορολόγηση μεγάλου πλούτου ανοίγει από τις ΗΠΑ και είναι σημαντικό και πρέπει να μετέχουμε σε αυτή την συζήτηση συνυπογράφοντας την πρόταση για φόρο στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Δεν είδα να λέτε τίποτα για το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων των ΗΠΑ που τόσο αγαπάτε κ. Τσίπρα. Αν θέλετε να συγκρίνετε την Ελλάδα με Αμερική μην κάνετε διαχωρισμούς. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό το μοντέλο κ. Τσίπρα.

Ο κόσμος αλλάζει με μεγάλους ρυθμούς. Βλέποντας την κα Γεννηματά να υπερασπίζεται μεταρρύθμιση του 1982 δεν αντιλαμβάνομαι πως είναι δυνατόν να μιλάμε με τους ίδιους όρους 40 χρόνια μετά.

Μπορούμε να έρθουμε να ρυθμίσουμε την πραγματικότητα των επιχειρήσεων που επιλέγουν να έχουν εργαζόμενους αυτοαπασχολούμενους και όχι με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Για όλα αυτά δεν είπατε κουβέντα.

Σας ρώτησα αν συμφωνείτε με σειρά ρυθμίσεων και δεν είπατε κουβέντα. Θα τοποθετηθείτε προφανώς δια της ψήφου σας και θα δούμε τελικά αν είναι αυτό το νομοσχέδιο η μητέρα όλων των μαχών.

Ξέρουμε καλά ότι κάθε μεγάλη αλλαγή μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και αναταράξεις και διαδηλώσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι κάνουμε σωστό πρωτίστως για την νέα γενιά που αναζητά καλύτερο αύριο.

Μου έκανε εντύπωση αυτό που είπατε ότι είχαμε ήδη μπει σε ύφεση από το 2019. Πληροφορήθηκα ότι είπατε σε συνέντευξή σας ότι ήρθε η πανδημία την ώρα που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε άλμα προς τα εμπρός. Τι από τα δύο ισχύει.

Εδώ θα είμαστε και σε 6 και 12 μήνες. Μιας και αναφερθήκατε σε κλεψύδρες. Η κλεψύδρα κάθε κυβέρνησης γυρνά ανάποδα από την ήμερα εκλογής της. Έχουν περάσει 2 χρόνια και απομένουν άλλα 2 γιατί θα γίνουν εκλογές στο τέλος 4ετίας και τότε θα γίνει αποτίμηση όχι μόνο πως αντιμετωπίσαμε πανδημία αλλά και πως η χώρα οδηγείτε στον δρόμο ανάπτυξης. Να δούμε τότε τι θα πείτε. Οι δικές μας προβλέψεις είναι ότι η ανάπτυξη θα είναι ρωμαλέα και δίκαια».

Μητσοτάκης: Τα άστρα για καλή πορεία οικονομίας είναι ευθυγραμμισμένα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστροφή των νέων ανθρώπων στη χώρα, αλλά και το μέλλον της οικονομίας: «Για πρώτη φορά υπάρχει ορατό ρεύμα νέων ανθρώπων που σκέφτεται σοβαρά να επιστρέψει στην Ελλάδα όχι μόνο γιατί πιστεύει ότι υπάρχουν και θα υπάρχουν καλές θέσεις εργασίας αλλά γιατί πιστεύει τι μετά από μια 10ετία η χώρα άφησε πίσω την κρίση και ανοίγει ευοίωνος δρόμος. Αύριο θα είναι εδώ η κυρία Φον ντερ Λάιεν και θα εγκριθεί και τυπικά το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για το Ταμείο Ανάκαμψης

Τα άστρα για καλή πορεία οικονομίας είναι ευθυγραμμισμένα και όσο και αν εσείς επιμένετε κ. Τσίπρα να παρουσιάζετε μια εικόνα χώρας που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα τόσο θα διαψεύδεστε.

Έχετε όμως ακόμα ένα πρόβλημα. Η δεξιά που δήθεν αντιμάχεστε πολύ απλά δεν υπάρχει

Η ΝΔ που εσείς παρουσιάζετε είναι καρικατούρα που δεν ανταποκρίνεται στην ιστορία της παράταξης. Υπάρχει μόνο στην φαντασία σας γιατί μόνο με αυτή την καρικαρούρα μπορείτε να υπάρξετε. Αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε ένα κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα.

Να απαντήσω σε μια μεγάλη απρέπεια που είπατε στην τηλεοπτική σας συνέντευξη. Κα΄νετε και χιουμοράκι λέγοντας ότι δεν κάνω ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας. Σίγουρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής πολυκατοικίας που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός.

Οι Έλληνες μου ανέθεσαν την διακυβέρνησης μιας χώρας που εσείς προσπαθούσατε να κατεδαφίσετε επί 5 χρόνια και αυτό είναι δύσκολο έργο».