Το δικό του μήνυμα με αποδέκτη την Τουρκία έστειλε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης την Τρίτη (15/6) ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σχολιάζοντας τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. «Είναι θετικό να την δούμε να επιστρέφει πιο κοντά στη Δύση» τόνισε αναφερόμενος στη γειτονική μας χώρα.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στον «Real Fm» αν η Τουρκία γυρίσει σε αυτή τη ρότα, της επαναπροσέγγισης στους κόλπους της ευρύτερης δυτικής συμμαχίας, τότε θα είναι μία θετική εξέλιξη, αρκεί να μην είναι μόνο σε επίπεδο ρητορείας, αλλά και σε επίπεδο σεβασμού των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διέπουν τις σχέσεις των χωρών του δυτικού κόσμου.

Εστιάζοντας στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι συμβάλλει στη δημιουργία ενός ήρεμου κλίματος, προσθέτοντας ότι περαιτέρω «έχει σημασία να δομηθεί αυτή η σχέση πάνω σε μία αμοιβαία εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να δομηθεί όταν υπάρχουν κινήσεις στο πεδίο οι οποίες προκαλούν ανασφάλεια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης, ότι «το γεγονός ότι σήμερα συζητάμε, μάλλον θετικά πρέπει να αποτιμηθεί», κάνοντας ωστόσο σαφές, πως «η Ελλάδα δεν έχει κάνει την οποιαδήποτε παραχώρηση ή υποχώρηση από τα εθνικά της δίκαια».