Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη πάει μπροστά την Ελλάδα, θα αυξηθούν τα εισοδήματα των εργαζομένων και προστατεύονται απόλυτα τα δικαιώματά τους, τόνισε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στην Ολομέλεια στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας.

Η Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για «ένα καλά μελετημένο ευρωπαϊκού επιπέδου νομοσχέδιο, που μετά από μισό αιώνα επικαιροποιεί τη νομοθεσία», τονίζοντας πως «δεν μπορεί να μένουμε κολλημένοι το 2021 στην επιχειρηματολογία του 1982, που δυστυχώς κάποιοι στην αντιπολίτευση έχουν παραμείνει εκεί χωρίς να παρακολουθούν αυτά που έχουν συμβεί όλες αυτές τις δεκαετίες και κυρίως την τελευταία».

Καταλόγισε στην αντιπολίτευση ότι «αρνείστε τα πάντα» και «επενδύεται στη δυνατότητα να παρουσιάζετε ψέματα όπως ότι καταργείται το 8ωρο» όταν αυτό αναφέρεται «-τελείως περιττά, κατά την άποψή μου- ρητά στο νομοσχέδιο». «Επαναλαμβάνετε μια στείρα ρητορική χωρίς πρόσθετα επιχειρήματα που θα βελτίωναν πραγματικά ένα νομοσχέδιο0 γιατί τέλειος νόμος δεν υπάρχει. Επιχειρηματολογείτε όμως με έναν τρόπο που δείχνει πόσο μακριά είστε από την κοινωνία και τους εργαζόμενους», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, προσέθεσε η βουλευτής της ΝΔ είναι η πάταξη της “μαύρης” εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών και «αυτό που έρχεται να θεραπεύσει η ψηφιακή κάρτα εσείς δεν το αναγνωρίζετε ότι είναι τομή!». Τόνισε δε ότι όταν αυτό ολοκληρωθεί θα είναι η «πραγματική διασφάλιση για τον εργαζόμενο δίνοντας δύναμη στο να αντισταθεί στον οποιοδήποτε κακό εργοδότη».

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικό ζήτημα την ενίσχυση του ΣΕΠΕ καθώς όπως είπε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σίγουρα πάσχουν και έχουν αδυναμίες «και επί ημερών μας και επί των ημερών σας». «Αντί να αγκαλιάσετε τη νέα πρόταση που βγάζει το ΣΕΠΕ από το στενό εναγκαλισμό του υπουργού, εσείς λέτε πως εμπιστεύεστε τον υπουργό της ΝΔ από μια ανεξάρτητη αρχή που στόχο θα έχει να ενδυναμώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να τους απομακρύνει από την πολιτική ή τις ρουσφετολογικές επιλογές». Η Ντόρα Μπακογιάννη αναρωτήθηκε πώς μπορεί η αντιπολίτευση να αρνείται την προστασία της πατρότητας, την αντιμετώπιση φαινομένων σεξουαλικής παρενόχλησης, τις άδειες ή τη θεσμοθέτηση και περιφρούρηση της τηλεργασίας, «που γίνεται για πρώτη φορά σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, περιφρουρώντας μάλιστα και το δικαίωμα της αποσύνδεσης του εργαζομένου», επισημαίνοντας πως είναι πολύ σημαντικό το δικαίωμα της αποσύνδεσης.

Τέλος η πρώην υπουργός αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση της ψηφιακής συμμετοχής και ψηφοφορίας στις εργατικές συνελεύσεις, λέγοντας ότι «όταν σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης ψηφίσουμε με ψηφιακό τρόπο τους δικαστές εσείς λέτε ότι δεν μπορεί να έχει ένα αντίστοιχο δικαίωμα ένας εργαζόμενος για να αποφασίσει στο σωματείο του». Αυτό, προσέθεσε «δείχνει ακριβώς την μηδενιστική σας λογική».

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, σχολίασε τις αναφορές της κυρίας Μπακογιάννη για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΕΠΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση της ΝΔ απαξίωσε μια σειρά από εκλεκτικές πρωτοβουλίες που το Σώμα είχε συμπεριλάβει στους απολογισμούς του σχετικά με ελέγχους και πρόστιμα σε επιχειρήσεις.

Ανταπαντώντας, η Ντόρα Μπακογιάννη είπε: «Εάν εσείς είστε υπερήφανοι για τον τρόπο που λειτούργησε το ΣΕΠΕ είναι δικαίωμά σας. Εμένα, ούτε σήμερα, ούτε χθες, ούτε προχθές με ικανοποιούσε και πιστεύω ότι χρίζει βελτίωσης. Εάν εσείς, εάν είστε ευτυχής το σέβομαι, αλλά δεν συμφωνώ».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.