Τα πορίσματα των ελέγχων στις τριτοβάθμιες οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ παρέδωσε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος.

Πρόκειται για τα πορίσματα των ελέγχων που ξεκίνησαν με εντολή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, μετά που καταγγελίες για μη ορθολογική διαχείριση κρατικών χρηματοδοτήσεων, μέσω του ΕΛΓΑ την περίοδο 1994 έως το 2011.
Ο κ. Κουκουλόπουλος παρέδωσε τα πορίσματα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, η συνεδρίαση της οποίας διεξάγεται αυτή την ώρα, αναφέροντας ότι τα πορίσματα αυτά, διαβιβάστηκαν ήδη στον οικονομικό εισαγγελέα ο οποίος διέταξε την διενέργεια σχετικής έρευνας.

Τα πορίσματα είναι απόρροια έξι ελέγχων, τριών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τριών από τους οικονομικούς επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης. Το Σώμα του Ελέγχου, ωστόσο, όπως είπε ο κ. Κουκουλόπουλος, βρίσκεται κλειδωμένο στο υπουργείο, καθώς περιλαμβάνει ονόματα και προσωπικά δεδομένα που «δεν πρέπει να γίνουν φειγ βολάν».

«Πρέπει να τραβήξουμε πλέον μια κόκκινη γραμμή. Να πληρώσουν αυτοί που πρέπει, χωρίς, ωστόσο, να συνεχίσει να αιωρείται κατασυκοφάντηση των θεσμών. Οι πολίτες απαιτούν πλήρη διαφάνεια», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος άφησε στην ευθύνη της Επιτροπής της Βουλής το να χειριστεί τα πορίσματα. Είπε πάντως ότι και οι δύο νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο ερώτημα πώς το Δημόσιο θα πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά του, απάντησαν ότι από την στιγμή που διεξάγει έρευνα ο οικονομικός εισαγγελέας, παρέλκει οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία αυτή τη στιγμή.

Ο κ. Κουκουλόπουλος ενημερώνοντας και για την πορεία εφαρμογής του νόμου 4015/2011, «θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου – οργάνωση της εποπτείας του κράτους», είπε πως η υλοποίηση έχει κορυφαία σημασία ενόψει της νέας ΚΑΠ, επεσήμανε δε ότι η μεγάλη υστέρηση στους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών εξακολουθεί να αποτελεί την μεγάλη βασική και ειδοποιό διαφορά με την ΕΕ. «Υπάρχει μεγάλη καχεξία στον τομέα οργάνωσης των αγροτών, που επιτείνεται λόγω της ΚΑΠ. Και όσοι έχουν επιφυλάξεις για τον ρόλο των ρόλο των ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών, πιστεύω να έχουν αναθεωρήσει μετά τις εξελίξεις με το ροδάκινο», είπε.

Παράλληλα ενημέρωσε τους βουλευτές ότι υπογράφεται άμεσα υπουργική απόφαση για την τελική ανάρτηση των ενεργών συνεταιρισμών στο Μητρώο.

Ωστόσο, ανέφερε πως θα πρέπει να δοθεί χρονικό περιθώριο, ώστε να ενημερωθεί κι ο τελευταίος συνεταιρισμός και να μην υπάρξει κανένας αποκλεισμός.

Είπε επίσης ότι υπάρχει σχέδιο τροπολογίας να μετατεθεί το Συνέδριο της ΠΑΣΕΓΕΣ, ώστε «να φτάσουμε εκεί χωρίς εξαιρέσεις και με αδιάβλητο τρόπο» και με στόχο να αποκτήσει η Πολιτεία ένα αξιόπιστο συνομιλητή που δεν θα τον συνοδεύει καμία σκιά από το παρελθόν για το παρών και το μέλλον των συνεταιρισμών.