«Σας λέω ότι θα εκπλήξουμε ευχάριστα. Θα συμφωνήσουμε σήμερα ή αύριο, γιατί λέμε για χθες; Κι αν δεν συμφωνήσουμε, υπάρχει κυβέρνηση που θα αποφασίσει. Και μονομερώς. Όταν υπάρχει κόκκινη γραμμή, και μονομερώς», δήλωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος, αναφερόμενος στη ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια.

Σε δηλώσεις του στο Βήμα FM, σημείωσε ακόμη σχετικά με το ίδιο θέμα: «Το λέω και το ξαναλέω και το έχω ξαναπεί. Όταν το είχα πει πριν από ενάμιση χρόνο, κάποιοι το γελοιοποίησαν και το έκαναν φαιδρό. Τώρα; Εγώ ακούω τον παλμό της κοινωνίας και είμαι πληρεξούσιος και στην Κεφαλονιά λέμε ότι ο αγράμματος με το σταυρό μού κάνει συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο. Στον τομέα ευθύνης των πολιτών. Σου λέει 100 δόσεις per terra per mare. Σου λέει για ρυθμίσεις στα κόκκινα δάνεια. Και κούρεμα προσαυξήσεων, βεβαίως. Δεν μιλάω για το άπειρο. Μιλάω για το τέλος του μήνα».

Αναφορικά με την ψήφο εμπιστοσύνης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως «η κυβερνητική πλειοψηφία είναι μπετόν αρμέ. Αυτό θα αποδειχθεί την Παρασκευή το βράδυ. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Εγώ έχω κάνει και κάτι δικούς μου, κεφαλονίτικους υπολογισμούς, και λέω ότι θα είναι 158. Όχι, 156. Μπορεί και 158…»

Για την προεδρική εκλογή, παρατήρησε ότι «100% (βγαίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας) με μία προϋπόθεση: ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στην κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού και στο τελικό σχέδιο και τον Γενάρη μετά να μπουν και κάποια άλλα – δεν λέω παροχές – ανάσες, για να μπορεί να αναπνεύσει ο κόσμος. Εμείς, ιατρικά, πρώτα δίνουμε ανάσες στον άρρωστο για να αναπνεύσει και μετά τον σώζουμε. Χρειάζεται ανάσες ο πολίτης και αν τότε δει ότι πατάει γερά στα πόδια του και πάμε καλά και στη διαπραγμάτευση για το χρέος, θα πάμε στους 190! Με αυτή την προϋπόθεση, όμως. Θα σας πω λοιπόν στα μέσα Γενάρη.

Μου είπαν και σήμερα το πρωί στη λαϊκή: «Έλεος, κ. Γιακουμάτο! Κάθε μήνα μου κόβουν και από 20 ευρώ. Να σταματήσει αυτό!». Να αρχίσει να αποδίδει κάτι μικρό η σύνταξή του και το ίδιο ισχύει και για τον εργαζόμενο και τον επαγγελματία. Άρα, per terra per mare να πάμε σε μείωση φορολογικών συντελεστών. Δεύτερον, να τελειώνουμε επιτέλους μ’ αυτή την ιστορία (με τις δόσεις) διότι κανένας δεν πληρώνει στο Δημόσιο ή ασφαλιστικές εισφορές και όλοι περιμένουν τις ρυθμίσεις. Το ταχύτερο δυνατόν! Μπορεί από 1η Νοεμβρίου να εφαρμοστούν οι 100 ή 120 δόσεις; Θα είναι μεγάλη ανάσα. Και τρίτον, μπορούμε το κοινωνικό μέρισμα να το δώσουμε στοχευμένα και όχι από εδώ και από εκεί; Αυτά ζητάει ο Γιακουμάτος και αυτά λέει και ο λαός.

Ποιον αδικήσαμε περισσότερο; Ο άνεργος, με επίδομα και επιδοματική πολιτική, δεν αδικείται. Είναι μια άλλη ιστορία. Η αντιμετώπιση της ανεργίας πρέπει να γίνει διαφορετικά, διότι αν περιμένουμε την ανάπτυξη έως το 2050… Πρέπει να ενισχύσουμε την απασχόληση και όχι την ανεργία. Επιδοτούμενη απασχόληση, αυτό είναι. Ήδη βγήκαν σήμερα 5.000 θέσεις και αυτό πρέπει να κάνουμε, να δώσουμε μια ανάσα και μετά, όταν έρθει η ανάπτυξη, να γίνουν κι άλλες θέσεις εργασίας».