Την πλήρη διαφωνία του Κινήματος Αλλαγής στις αλλαγές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση όσον αφορά τις εργασίες σχέσεις εξέφρασε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών η Φώφη Γεννηματά.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πολεμά την εργασία. Όπως ανέφερε, «το πρώτο ήταν ότι υπονόμευσαν τις κλαδικές συμβάσεις. Δεν τις κήρυξαν υποχρεωτικές. Το δεύτερο ήταν ότι επέλεξαν αντί την επιδότηση εργασίας να καταδικάσουν 600.000 εργαζόμενους στα 534 ευρώ για έναν χρόνο, δηλαδή, να ζουν σε συνθήκες φτώχειας. Καθιέρωσαν στην πράξη το δόγμα “μισή δουλειά, μισός μισθός”», ανέφερε αρχικά η κ. Γεννηματά.

Στη συνέχεια επισήμανε: «Το πιο βασικό απ’ όλα είναι ότι προωθούν το ωράριο λάστιχο, τις απλήρωτες υπερωρίες και την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων. Θέλω να είμαι ξεκάθαρη. Υπάρχει θέμα διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όμως, σήμερα καθορίζεται αυτό: Μέσα από συλλογική σύμβαση για να μπορεί να είναι μόνο για ειδικές περιπτώσεις και να μπορεί να υπάρξει δυνατότητα ελέγχου. Με τη ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση, υπονομεύει τελικά τη συλλογική σύμβαση, διότι αφήνει το παραθυράκι στον εργοδότη αν δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση να πάει σε ατομικές ρυθμίσεις».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε μάλιστα πώς οι ασύδοτοι εργοδότες δεν θα επιλέξουν τη συλλογική σύμβαση και θα πάνε σε ατομικές διαπραγματεύσεις και δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία ποιος θα είναι ο ισχυρός και ποιος θα είναι ο αδύναμος.

Όπως είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής καταργείται το 8ωρο στην πράξη «και το χειρότερο απ’ όλα θα είναι ότι ο εργαζόμενος θα είναι στο έλεος του εργοδότη».

Εξήγησε ότι μετά την πανδημία οι συνθήκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες στον ιδιωτικό τομέα, επομένως θα είναι ακόμα πιο ανίσχυρος ο εργαζόμενος, μόνος του, ατομικά, να κάνει οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

«Αυτό θα πρέπει να σταματήσει. Ενώ στην Αμερική ο Μπάιντεν βάζει στόχο την πλήρη απασχόληση, στην Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει αδύναμη να διαβάσει τη νέα εποχή και τις ανάγκες της αγοράς. Σε μία ψηφιακή εποχή που έχουμε τεράστιες προκλήσεις και πρέπει να αναβαθμίσουμε με κατάρτιση το ανθρώπινο δυναμικό μας και να το κάνουμε να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια, εμείς πάμε πίσω; Και γιατί τελικά πάμε πίσω; Είναι συντηρητικές πολιτικές μόνο;

Είναι ιδεοληπτικές πολιτικές ή είναι και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη από την προεκλογική περίοδο- γιατί ακούγαμε να τα λέει αυτά στο ΣΕΒ. Και ποιοι είναι αυτοί που ωφελούνται; Είναι οι επιχειρηματίες; Είναι οι εργοδότες στο σύνολό τους; Ή μήπως αυτοί που θα ωφεληθούν τελικά είναι πέντε, δέκα μεγάλοι επιχειρηματίες, φίλοι της κυβέρνησης; Αυτές οι πελατειακές λογικές πρέπει να τελειώσουν τώρα. Δεν μπορούμε να πάμε στο αύριο της χώρας, να πετύχουμε το στόχο της ανάκαμψης με αυτού του είδους τις αντιλήψεις», επισήμανε η κ. Γεννηματά.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.