Στη δίκη των 108 μελών του HDP Τουρκίας, πολίτες, βουλευτές, δήμαρχοι, κ.α., η οποία -όπως αναφέρεται- θα καθορίσει το μέλλον της Δημοκρατίας» στη γειτονική χώρα, θα δώσει το «παρών» το ΜέΡΑ25.

Το κόμμα τονίζει ότι η δίκη, γνωστή ως «Δίκη του Κομπάνι», βάζει τους κατηγορούμενους στο εδώλιο για μια ανάρτηση στο Twitter τον Οκτώβριο του 2014, η οποία καλούσε σε αλληλεγγύη προς τους κατοίκους του Κομπάνι που μάχονταν ενάντια στις επιθέσεις του ISIS και των τοπικών Τούρκων ενόπλων.

Το 2014, 37 άνθρωποι στο σύνολο έχασαν τη ζωή τους, στις κινητοποιήσεις για το Κομπάνι, η συντριπτική πλειονότητα τους από πυρά της τουρκικής αστυνομίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι κατήγοροι υποστηρίζουν πως το tweet ήταν η αιτία πυροδότησης της βίας». Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, προσθέτει ότι «δεν βρήκε στοιχεία που να στηρίζουν την κατηγορία αυτή, ωστόσο ο πρόεδρος Ερντογάν ψάχνει τρόπο για να παρακάμψει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να εξοντώσει το HDP και να φυλακίσει την ηγεσία του».

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ΜέΡΑ25 υποστηρίζει, επίσης, ότι η κλιμάκωση της τακτικής του «lawfare» (η χρήση δηλαδή του νόμου ως όπλο) «στην Τουρκία του Ερντογάν είναι μέρος μιας παγκόσμιας προσπάθειας για την ποινικοποίηση των κινημάτων και τη φθορά των δημοκρατικών θεσμών που προορίζονται για την προστασία τους και προσθέτει ότι η “Δίκη του Κομπάνι” είναι ένα ακόμα κεφάλαιο στην ιστορία των πολιτικών διώξεων».

Επίσης, σημειώνεται πως «η Προοδευτική Διεθνής, μέλος της οποίας είναι το DiEM25 και το ΜέΡΑ25, θα μεταβεί στην Άγκυρα για να υπερασπιστεί τη δημοκρατία και να γίνει μάρτυρας της ιστορικής αυτής δίκης, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι Maciej Konieczny (βουλευτής του κόμματος Razem στην Πολωνία), Εύα Αμπάζη (νομική σύμβουλος του ΜέΡΑ25) και David Adler (γενικός συντονιστής της Προοδευτικής Διεθνούς) θα βρεθούν στην Τουρκία με δύο βασικούς στόχους:

Ο πρώτος είναι να συμπαρασταθούν στο HDP του οποίου οι αξίες -ειρήνη, πλουραλισμός, φεμινισμός και διεθνισμός- είναι στον πυρήνα της Προοδευτικής Διεθνούς και ο αγώνας του αποτελεί έμπνευση.

Ο δεύτερος είναι να στείλουν ένα μήνυμα στις ακροδεξιές δυνάμεις ανά τον κόσμο, από την Άγκυρα μέχρι την Βραζιλία, πως η Προοδευτική Διεθνής είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τη λαϊκή κυριαρχία, όπου αυτή απειλείται».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.