Στη διαβεβαίωση πως θα υπάρξει καθολική μέριμνα για τους Έλληνες αγρότες παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές στις καλλιέργειες τους από τον πρόσφατο παγετό, προέβη από το βήμα της Βουλής την Τετάρτη (21/4), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

«Αυτός ο παγετός έχει χτυπήσει και άλλες χώρες του Νότου, όπως η Γαλλία. Ήδη έχω έρθει σε επαφή με ομολόγους μου ώστε να θέσουμε το ζήτημα στη Σύνοδο των Υπουργών που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, έχουν αποσταλεί επιστολές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κάλυψη των ζημιών», τόνισε χαρακτηριστικά ο Σπήλιος Λιβανός, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του αντιπροέδρου της Βουλής και βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.

Όπως είπε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε ειδική σύσκεψη, με τη συμμετοχή και του ΕΛΓΑ, με στόχο να χαρτογραφηθούν πλήρως οι ζημιές.

«Τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουμε είναι δεδομένα για το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο. Η κρατική αρωγή θα δοθεί μέσα από τον ΕΛΓΑ για να καλυφθούν με νομιμότητα και δικαιοσύνη όλοι όσοι επλήγησαν. Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού θα είναι έγκαιρη και δίκαιη για τις αποζημιώσεις. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου συνεργεία του ΕΛΓΑ θα κάνουν επιτόπιους ελέγχους στις περιοχές που έχουν πληγεί», υπογράμμισε όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Κωνσταντινόπουλος: Να αποζημιωθούν άμεσα και καθολικά οι αγροτοπαραγωγοί

Από την πλευρά του, ο κ. Κωνσταντινόπουλος τόνισε την ανάγκη να αποζημιωθούν άμεσα και καθολικά οι αγροτοπαραγωγοί, συμπεριλαμβανομένων και των μελισσοκόμων μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης.

«Έχουν προσληφθεί επιπλέον 15 γεωπόνοι, ενώ διαβιβάστηκε στο ΑΣΕΠ αίτημα και για περισσότερες προσλήψεις γεωτεχνικών. Στόχος μας είναι να γίνει μια ουσιαστική καταγραφή του συνόλου των ζημιών, ώστε και να μην στερηθεί κανένας πραγματικός δικαιούχος την αποζημίωση και να αποκλειστεί κάθε άλλη περίπτωση που δεν δικαιούται», ανέφερε ο κ. Λιβανός.

«Το κράτος θα είναι εκεί για να αποζημιώσει έγκαιρα και δίκαια τους αγρότες παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό και αν χρειαστεί θα βγούμε και εκτός κανονισμού του ΕΛΓΑ. Εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Μαΐου, αν υπάρχουν απώλειες για καστανιές και μήλα θα τις δούμε με το ίδιο μάτι. Δεν ξέρουμε ακόμα τι προβλήματα έχουν προκύψεις στις καλλιέργειες τους. Τα περισσότερα δέντρα που χτυπήθηκαν από τον παγετό θα καρπίζανε τώρα μέσα στο καλοκαίρι, άρα έχουμε χρόνο να σχεδιάσουμε σωστά και να ενισχύσουμε όπως πρέπει τους παραγωγούς για τις καταστροφές που έχουν υποστεί από τον παγετό» συμπλήρωσε.

Tους επόμενους μήνες θα παραδοθεί η πρόταση της Ειδικής Ομάδας Εργασίας για τη λειτουργία του ΕΛΓΑ

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι τους επόμενους μήνες θα παραδοθεί η πρόταση της Ειδικής Ομάδας Εργασίας για την λειτουργία του ΕΛΓΑ μέσα από ένα εκσυγχρονισμένο πλαίσιο.

«Αμέσως μόλις μας παραδοθεί η μελέτη θα ξεκινήσουμε τη διαβούλευση με όλους τους εκπροσώπους, θα περιμένουμε τις προτάσεις όλων ώστε να διαμορφωθούν οι συνθήκες για έναν ΕΛΓΑ εκσυγχρονισμένο και ακόμα πιο αποτελεσματικό», κατέληξε ο κ. Λιβανός.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.