Σκάνδαλο χαρακτηρίζει η τουρκική εφημερίδα Milliyet τη φωτογραφία του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στο πιλοτήριο ενός F-16 το οποίο συμμετέχει στην άσκηση «Ηνίοχος 21».

Τη φωτογραφία δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Twitter ο ίδιος ο Αμερικανός πρέσβης, σημειώνοντας πως «συμμετείχαμε μαζί με την Ελλάδα και άλλες έξι χώρες στην άσκηση “Ηνίοχος 21” προβάλλοντας τη μοναδική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας και την αναπτυσσόμενη αμυντική μας συνεργασία που συνεχίζει να φτάνει σε νέα ύψη».

Το δημοσίευμα της Milliyet, κατηγορεί τον Αμερικανό πρέσβη ότι παίρνει το μέρος της Ελλάδας σημειώνοντας ότι μοιράστηκε μια σκανδαλώδη φωτογραφία μέσα από το κόκπιτ του αεροσκάφους.

Η άσκηση λαμβάνει χώρα σε όλο του εύρος του FIR Αθηνών με τη συμμετοχή μαχητικών Rafale και Mirage 2000D από τη Γαλλία, F-16 από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, F/A 18 Hornet από την Ισπανία, και F-15 και F-16 από το Ισραήλ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει F-16, drones τύπου MQ-9 και ιπτάμενο τάνκερ τύπου KC-135. Ο Καναδάς λαμβάνει μέρος με σύστημα CGI – Air Weapon Managers, ενώ η Κύπρος έχει στείλει ελικόπτερο AW 139. Πέντε ακόμα χώρες συμμετέχουν ως παρατηρητές: η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία.