Το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό παρουσιάστηκε στη ΔΕΘ από τον Αλέξη Τσίπρα, είναι «μέτρο προς μέτρο κοστολογημένο», ξεκαθάρισε για ακόμα μια φορά βουλευτής και τομεάρχης ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας στον «realfm 97,8» ο κ. Σταθάκης σημείωσε πως: «Ο λογαριασμός είναι πολύ σαφής για κάθε κατηγορία από τις τρεις που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Δηλαδή την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την επανεκκίνηση της οικονομίας και το πρόγραμμα απασχόλησης».

Στη συνέχεια ο ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Στην πρώτη περίπτωση τα 2 δισ. που αφορούν την ανθρωπιστική κρίση θα προέλθουν από σύλληψη φοροδιαφυγής και τακτοποίηση των θεμάτων της λίστας Λαγκάρντ και πολλών άλλων εκκρεμοτήτων του παρελθόντος. Για την επανεκκίνηση της οικονομίας θα προκύψει αυτόματη χρηματοδότηση από την αύξηση των εσόδων μετά τις ρυθμίσεις για το σύνολο των δανείων και των ασφαλιστικών εισφορών. Το πρόγραμμα για την απασχόληση θα ξεκινήσει με τα 3 δισ. που είναι διαθέσιμα από τους ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι μέτρο προς μέτρο κοστολογημένο και είναι 9 δισ.».

Σε ότι αφορά την προεδρική εκλογή ανέφερε πως: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα εκβιαστικό δίλημμα γύρω από την προεδρική εκλογή. Η συνταγματική επιταγή μιλάει για πρόεδρο ευρύτερης συναίνεσης, ήταν αποτρεπτική η ρήση, δεν ήταν επιβεβαιωτική. Μεταφέρει το πρόβλημα της κυβέρνησης, η οποία επιμένει να αποφεύγει πάση θυσία τις εκλογές και χρησιμοποιεί τον θεσμό της προεδρικής εκλογής, με δεδομένο ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί συναίνεση, ως ένα όπλο για να εξασφαλίσει παράταση της θητείας της».