«Βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Περιμένουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, που δυστυχώς είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη. Ξεπεράσαμε και την Ισπανία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , Κάρολος Παπούλιας στον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Πέδρο Πάσος Κοέλιο, τον οποίον δέχθηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Όλα αυτά είναι κοινά προβλήματα που χρειάζονται κοινή αντιμετώπιση και νομίζω ότι η επίσκεψή σας προς τα εκεί κατατείνει, για να βρούμε κοινούς δρόμους για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων», σημείωσε ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι κοινωνικο-οικονομική κρίση έφερε πολύ πιο κοντά την Ελλάδα και την Πορτογαλία και επιβάλλει να διαμορφώσουν κοινή πολιτική για την αντιμετώπισή της. «Οι λαοί μας υποφέρουν και έχουν εξαντληθεί οι δυνατότητες πλέον της αντοχής, του ελληνικού λαού τουλάχιστον» επισήμανε ο Πρόεδρος.

Από την πλευρά ο κ. Κοέλιο απάντησε ότι θα συζητήσει αυτά τα ζητήματα με τον Αντώνη Σαμαρά και σημείωσε: «Νοιώθω πολύ μεγάλη έκπληξη που ύστερα από περίπου 4 χρόνια μεγάλων προσπαθειών, η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν αυτές τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάκαμψης που θεωρούσαμε ότι θα υπήρχαν πλέον. Παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη».

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι -πέραν της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας- ακόμα και η Ισπανία, η οποία δεν είχε πρόγραμμα προσαρμογής, προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές και πως αναμένεται και άλλες μεγάλες χώρες να προχωρήσουν σε αυτές δεδομένου ότι η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει τα θεμέλιά της για να επιτύχει την ανάπτυξη στο μέλλον.