Την ώρα που στη γειτονική Τουρκία ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν περιμένει να χτυπήσει το τηλέφωνο προκειμένου να έχει την πρώτη, έστω και τυπική, συνομιλία με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου Τζο Μπάιντεν, στην Ελλάδα ετοιμάζονται αλλεπάλληλα ταξίδια υπουργών και λοιπών κυβερνητικών στελεχών στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταρχάς προγραμματίζεται επίσκεψη το προσεχές διάστημα στην Ουάσιγκτον, του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Τζέιμς Όστιν, η οποία παρεμπιπτόντως έγινε με πρωτοβουλία του δεύτερου.

Οι δύο άνδρες μεταξύ άλλων κανόνισαν να βρεθούν και δια ζώσης με την πρώτη ευκαιρία, στο πλαίσιο της σύσφιξης των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Σημειωτέον ότι εντός του μήνα αναμένεται να μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, που θα έχει επαφές με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της υπερδύναμης, στρατηγό Μαρκ Μίλεϊ.

Η επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες ανήκει επίσης στις προτεραιότητες του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που ήδη είχε ένα σύντομο τετ α τετ με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στις 23 Μαρτίου, ενώ είχε προηγηθεί τον Φεβρουάριο και τηλεφωνική επικοινωνία.

Και βέβαια, επίκειται το ταξίδι του ίδιου του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, που ακόμη παραμένει χρονικά ανοικτό καθώς οι υποχρεώσεις του κ. Μπάιντεν είναι πάρα πολλές. Στην παρούσα φάση υπήρξε ως γνωστόν, η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών μετά τις αμερικανικές εκλογές, ανήμερα της εθνικής μας επετείου της 25ης Μαρτίου.