Στην είσπραξη φόρων-εσόδων 12 δισ. ευρώ θα κριθεί το στοίχημα του προϋπολογισμού του 2010 και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων. Αυτό είναι το ποσό που πρέπει να συγκεντρώσει η κυβέρνηση κατά τις επόμενες 50 ημέρες ώστε να κατακτήσει τον αναθεωρημένο (χαμηλότερο του αρχικού) στόχο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής για την είσπραξη 52,7 δισ. ευρώ το 2010, σύμφωνα με δημοσίευμα από το «Βήμα».

Προς το παρόν τα έσοδα του πρώτου δεκαμήνου του 2010 φθάνουν τα 40,9 δισ. ευρώ και εμφανίζουν «τρύπα» 2 δισ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 3,7% το πρώτο δεκάμηνο σε ετήσια βάση και πλέον ο στόχος για αύξηση εσόδων 8,7% το 2010 είναι πάρα πολύ δύσκολο (αν όχι ανέφικτο) να υλοποιηθεί.

Κατά τους τελευταίους δύο μήνες του έτους το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά πως θα περιορίσει την τρύπα των εσόδων από την καταβολή του φόρου εισοδήματος που δεν έχει ακόμη εξοφληθεί, των φόρων επί της ακίνητης περιουσίας ΕΤΑΚ και ΦΑΠ που έχει καθυστερήσει, των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών και της περαίωσης των εκκρεμών φοροϋποθέσεων που είναι σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού που ανακοινώθηκαν χθες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το δεκάμηνο ΙανουαρίουΟκτωβρίου 2010 το έλλειμμα περιορίστηκε σε 17,4 δισ. ευρώ από 24,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009, σημειώνοντας μείωση περίπου 30% έναντι στόχου μείωσης το δεκάμηνο- με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής- κατά 32% και ετήσιας εκτίμησης για μείωση- όπως αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού- κατά 36,9%.

Στη μείωση του ελλείμματος συντελεί κυρίως η μείωση των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού κατά 7% και ειδικότερα των πρωτογενών δαπανών κατά 11% έναντι ετήσιας εκτίμησης για μείωση κατά 9,2%, που αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ενώ οι τόκοι αυξήθηκαν κατά 5,5% έναντι ετήσιας πρόβλεψης για αύξηση κατά 7,2%. Οι δαπάνες, τέλος, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι «ψαλιδισμένες» κατά 24,6%, ή 2 δισ. ευρώ, σε σχέση με πέρυσι και τα έσοδά του κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Το έλλειμμα του τρέχοντος έτους θεωρείται πλέον δεδομένο ότι θα επιβαρυνθεί τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ από την αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 που ολοκλήρωσε η Εurostat στην Αθήνα. Τα οριστικά στοιχεία αναμένεται να ανακοινωθούν την προσεχή Δευτέρα, μετά τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και αυτοδιοικητικών εκλογών. Επομένως το αποτέλεσμα θα είναι να αγγίξει το έλλειμμα το 8,8% του ΑΕΠ το 2010, λόγω των λογιστικών προσαρμογών.

Εφόσον το υπουργείο Οικονομικών κατορθώσει να συγκεντρώσει έσοδα 12 δισ. ευρώ κατά τις 50 ημέρες που απομένουν ως το τέλος του έτους, τότε κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν πως το έλλειμμα του 2010 θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο (έναντι 7,8% που προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού).

Κανείς όμως δεν είναι βέβαιος καθώς έχει ήδη αναθεωρηθεί τουλάχιστον μια φορά ο στόχος για το 2010 (τον περασμένο Αύγουστο).

Χθες το πρακτορείο Reuters δημοσίευσε την εκτίμηση στελέχους του οικονομικού επιτελείου (χωρίς να το κατονομάσει) που ανέφερε ότι το έλλειμμα του 2010 θα κινηθεί στα επίπεδα 9,2%- 9,3% του ΑΕΠ.

Ετσι υπό το φως των νέων δεδομένων ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει πλέον ότιη «γραμμή άμυνας» της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου θα είναι η μείωση του ελλείμματος κατά 5,5% σε έναν χρόνο.

Στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών σημειώνεται ότι εν όψει της κατάθεσης του προϋπολογισμού 2011 στη Βουλή την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010 οι εκτιμήσεις για την εκτέλεση του προϋπολογισμού 2010 θα επικαιροποιηθούν και θα αποτυπωθούν στο οριστικό δελτίο εκτέλεσης προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010 που θα δημοσιοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου 2010.

Η Λούκα ζητεί λεφτά για επιδόματα ανεργίας
Η υπουργός Εργασίας κυρία Λούκα Κατσέλη ζήτησε χθες από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την επιχορήγηση του ΟΑΕΔ από τον κρατικό προϋπολογισμό εφέτος και το 2011 καθώς ο Οργανισμός αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα και δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στην έγκαιρη καταβολή των επιδομάτων ανεργίας. Τα οικονομικά προβλήματα του ΟΑΕΔ εκκινούν από την καθυστέρηση καταβολής των εισφορών που εισπράττει το ΙΚΑ για λογαριασμό του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων το 2011 θα είναι μειωμένη κατά 50%.

Εν τω μεταξύ, χθες το πρωί στελέχη του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στην Αθήνα για τη συλλογή επικαιροποιημένων στοιχείων για την ελληνική οικονομία.

Όπως ήταν αναμενόμενο, απαίτησαν να ενημερωθούν για τις συνέπειες που θα έχει η αναθεώρηση του ελλείμματος από τη Εurostat για τους στόχους του 2010. Τα στελέχη της Fitch στάθηκαν επίσης στην ανάγκη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της υστέρησης των εσόδων.

Ως τις 17 Νοεμβρίου οι αποφάσεις για τα μέτρα του 2011

Α πό τις 15 Νοεμβρίου και για δύο ημέρες θα γίνουν στην Αθήνα οι τελικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και στους επικεφαλής της τρόικας, τον Πόουλ Τόμσεν του ΔΝΤ, τον Σερβάς Ντερούζ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Κλάους Μαζούχ της ΕΚΤ. Σε τρεις ημέρες, ως το βράδυ της Τετάρτης 17 Νοεμβρίου, θα αποφασιστούν τα… πάντα.

Πρώτον, θα οριστικοποιηθεί η επίπτωση που θα έχει η αναθεώρηση της Εurostat για το έλλειμμα του 2009 στο έλλειμμα του 2010. Δεύτερον, θα επανακαθοριστεί ο στόχος για το έλλειμμα του 2010 και θα γνωρίζουμε τι θα πρέπει να εισπράξει το Δημόσιο τις 40 τελευταίες ημέρες του έτους ώστε να τον πετύχει. Τρίτον, θα αποφασιστούν τα νέα μέτρα του 2011 και θα αποτυπωθούν στο σχέδιο του προϋπολογισμού. Τέταρτο και κυριότερο: οι δανειστές μας θα εγκρίνουν την εκταμίευση της τρίτης δόσης του μηχανισμού στήριξης, ύψους 9 δισ. ευρώ, ποσό που είναι προγραμματισμένο να δοθεί στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής τους στην Αθήνα, οι επικεφαλής της τρόικας θα δημοσιοποιήσουν το δεύτερο κατά σειρά επικαιροποιημένο μνημόνιο που θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα του 2011 με ακριβή χρονοδιαγράμματα εκτέλεσης. Επίσης θα περιέχει τις τελικές εκτιμήσεις για την πορεία του προγράμματος το 2010 και τις νέες εκτιμήσεις για την ύφεση το 2011, που όλα δείχνουν ότι θα κινηθεί στο 3% του ΑΕΠ. Εν τω μεταξύ, τα μεσαία στελέχη της τρόικας που βρίσκονται στην πρωτεύουσα από τη Δευτέρα συνέχισαν χθες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τις πολύωρες «ανακρίσεις» των υπευθύνων για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2011 στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.