Παρά τις όποιες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος και κυρίως στις τάξεις της Αριστερής Πλατφόρμας, η… μεγάλη πορεία του Αλέξη Τσίπρα για άνοιγμα σε νέες εκλογικές δεξαμενές συνεχίζεται απρόσκοπτα. Στη λογική αυτή εξάλλου κινούνται και οι δύο τελευταίες κινήσεις του προέδρου της Κουμουνδούρου που προκάλεσαν ποικίλα σχόλια, τόσο με τον «εναγκαλισμό» των ενστόλων στο γραφείο του στη Βουλή, όσο και με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη χερσόνησο του Άθω και τη γνωριμία του με τη μοναστηριακή ζωή.

Με φόντο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, για την οποία στην Κουμουνδούρου, μετά και το «τεστ» με το δημοψήφισμα της μικρής ΔΕΗ, εκτιμούν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές τελούν σε προεκλογική ετοιμότητα και ετοιμάζουν το έδαφος για νέα ανοίγματα σε επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες που μέχρι σήμερα βρίσκονταν παραδοσιακά σε άλλους πολιτικούς χώρους. Σε αυτό το πλαίσιο, ώστε να χτιστούν γέφυρες επικοινωνίας με τους αγρότες, βρίσκεται και η σκληρή κριτική του κόμματος σε βάρος της κυβέρνησης για το ρωσικό εμπάργκο.

Για τη στρατηγική των ανοιγμάτων και σε πιο συντηρητικά στρώματα που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξάλλου είχε μιλήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας με άρθρο του πριν από ένα μήνα στην εφημερίδα «Εποχή».

«Ο μόνος δε τρόπος για να αποτρέψουμε αυτή τη διαδικασία ανασυγκρότησης, είναι μια ανοιχτή πολιτική συμμαχιών. Η επιδίωξη της πλατύτερης δυνατής συσπείρωσης των κυριαρχούμενων τάξεων και πολιτικών δυνάμεων που αναγνωρίζουν το αδιέξοδο της ασκούμενης πολιτικής της λιτότητας, με άξονα ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα για την ανατροπή της νεοφιλελεύθερης μνημονιακής πολιτικής. Και με στόχο αυτή η πλατιά συσπείρωση να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις επόμενες εθνικές εκλογές.» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι στην πορεία του κυβερνητικού συνασπισμού δεν υπάρχει επιστροφή, καθώς όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, έχει χάσει κάθε ίχνος κοινωνικού ερείσματος. Οι παλινωδίες με τον ΕΝΦΙΑ αποτέλεσαν για το ΣΥΡΙΖΑ ένα ιδανικό νέο πεδίο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης. Κύκλοι της Κουμουνδούρου αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ και τα πολιτικά οφέλη που αποκόμισε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το θέμα, παραπέμπουν στις δηλώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη σύμφωνα με τις οποίες «ο ΕΝΦΙΑ έβλαψε σημαντικά τον κυβερνητικό συνασπισμό».