Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι λοιμωξιολόγοι για ενδεχόμενη άρση του lockdown στην Αττική από την 1η Μαρτίου, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί τα επιδημιολογικά στοιχεία, αξιολογώντας τα με τη συνδρομή της επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Η αύξηση στις νοσηλείες προβληματίζει, ενώ ζητούμενο αποτελεί η μείωση του ιικού φορτίου στο λεκανοπέδιο.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Εάν τα επικαιροποιημένα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν σταθεροποίηση, τότε το Μαξίμου θα προχωρήσει σε επαναλειτουργία των σχολείων και επανεκκίνηση του λιανεμπορίου με ασφάλεια, καθώς κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν ότι η εμπορική δραστηριότητα δεν έχει δείξει ότι ευθύνεται για αύξηση κρουσμάτων, δεδομένου ότι η παρουσία των πελατών γίνεται με τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Την εκτίμηση ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου μπορεί και να γίνει την επόμενη Δευτέρα, έκανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, επισημαίνοντας ότι το υπουργείο Ανάπτυξης στέκεται στο πλευρό της πραγματικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsbeast.gr σήμερα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των φορέων του εμπορικού κόσμου παρουσία του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλες οι παράμετροι που πρέπει να αξιολογηθούν για να διατηρηθεί η ισορροπία της προστασίας της δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με την επαναφορά των κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.

Πλέον υπάρχει η εμπειρία και μπορούν τα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα να γίνουν σταθερά και εντός του σωστού υγειονομικού πλαισίου.

Παρατείνονται οι εκπτώσεις, νέο SMS για τα ψώνια

Σε κάθε περίπτωση οι εκπτώσεις αποφασίστηκε ήδη να πάρουν παράταση έως τις 31 Μαρτίου προκειμένου να αναπληρωθεί κατά το δυνατόν το διάστημα που χάθηκε με το κλείσιμο των καταστημάτων. Ήδη η κυβέρνηση επεξεργάζεται μοντέλα για τον περιορισμό της κινητικότητας, τη στιγμή που θα δοθεί το πράσινο φως για άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων. Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται η δημιουργία ενός νέου κωδικού 7 που θα αφορά μόνο τις αγορές από εμπορικά καταστήματα και όχι καταστήματα τροφίμων, όπως τα σούπερ μάρκετ, όσο και η αποστολή γραπτών μηνυμάτων σε έναν διαφορετικό πενταψήφιο αριθμό από το 13033, σενάριο που δείχνει να προκρίνεται, βρίσκονται στο τραπέζι, χωρίς όμως να έχει ληφθεί ακόμα συγκεκριμένη απόφαση.

Και στις δύο εκδοχές θα υπάρχει χρονικός περιορισμός για τις αγορές, ο οποίος δεν θα υπερβαίνει τις 2 – 3 ώρες, ενώ εξετάζεται αντίστοιχα μηνύματα να μπορούν να αποστέλλονται μόνο μία φορά την ημέρα.

Τα μέτρα στήριξης στους πληττόμενους

Επεκτείνονται και διευρύνονται τα μέτρα στήριξης στους ανέργους, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή. Για το λόγο αυτό ήδη έχουν διατεθεί 24 δισ. ευρώ το 2020 και έχουν προγραμματιστεί επιπλέον μέτρα 5,9 δισ. ευρώ για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

Παράλληλα, δρομολογείται η υλοποίηση ενός νέου προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» που θα παρέχει επιδότηση για διάστημα 8 μηνών, μεγάλου μέρους της δόσης επιχειρηματικών δανείων, που θα φτάνει στο 90% για συνεπείς δανειολήπτες και έως το 80% της δόσης για μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Επιλέξιμες θα είναι μεσαίες, μικρές, πολύ μικρές και ατομικές επιχειρήσεις, καθώς και ελεύθεροι επιχειρηματίες που έχουν αποδεδειγμένα πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια.

Πριμοδοτείται η δημιουργία e-shop

Παράλληλα, από χθες ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για τη νέα δράση του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), «e-λιανικό», που αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων για την δημιουργία ή την αναβάθμιση ηλεκτρονικού καταστήματος (e-shop). Δικαιούχοι της δράσης είναι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανεμπόριο, διατηρούν φυσικό κατάστημα και η λειτουργία τους έχει ανασταλεί για τουλάχιστον μία ημέρα από τις 18 Μαρτίου 2020 και μετά.