Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο ζήτημα της διαχείρισης του κορονοϊου, δεδομένου ότι τα κρούσματα, ειδικά στην Αττική έχουν «εκτοξευτεί» και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται διαρκώς, γεγονός που οδηγεί εσπευσμένα την κυβέρνηση στην απόφαση για σκληρό lockdown στην Αττική, παρότι μόλις την περασμένη Παρασκευή είχε επιβάλλει νέα περιοριστικά μέτρα με απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 18.00 το απόγευμα και επιστροφή στο click away για το λιανεμπόριο.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος ανάφερε στο newsbeast.gr ότι «η επιδημιολογική εικόνα είναι δραματική και τα προβλεπτικά μοντέλα δείχνουν ότι -εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα- η Αττική θα θυμίζει τη Θεσσαλονίκη του Οκτωβρίου».

Για το λόγο αυτό έκτακτη σύσκεψη συγκαλεί ο πρωθυπουργός στις 13.30 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα, προκειμένου να αξιολογηθεί εκ νέου η επιδημιολογική κατάσταση και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Εισήγηση – βόμβα Κικίλια

Είχε προηγηθεί λίγη ώρα πριν η προαναγγελία από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι θα εισηγηθεί σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου για την Αττική. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Υγείας, οι αναλύσεις που λαμβάνει από τις επιτροπές είναι τέτοιες που δείχνουν ότι η Ελλάδα μπαίνει στο τρίτο κύμα της πανδημίας.

Ο υπουργός ανέλυσε τους αριθμούς νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, σημειώνοντας πως το σύστημα Υγείας δέχεται ισχυρή πίεση. Συγκεκριμένα, ενημέρωσε πως η πληρότητα στις κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στην εν λόγω Περιφέρεια ανέρχεται πλέον στο 70%.«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα».

Επιστρέφουν τα σχολεία στην τηλεκπαίδευση;

Ερωτηθείς αν το ενδεχομένως επικείμενο lockdown θα φέρει νέο «λουκέτο» στα σχολεία, ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση της τάξης του 11% στα κρούσματα ηλικιών έως 9 ετών αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν ξανά τα σχολεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 11η Ιανουαρίου οπότε άνοιξαν τα σχολεία έχουν εντοπιστεί περίπου 2.000 κρούσματα σε άτομα κάτω των 17 ετών, τα οποία αναλογούν στο 10% των συνολικών κρουσμάτων των 4 αυτών εβδομάδων.

Τι σημαίνει ολικό lockdown

  • Κλειστά όλα τα σχολεία
  • Λουκέτο στο λιανεμπόριο
  • Υποχρεωτική τηλεργασία στο δημόσιο
  • Καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας
  • Αυστηρότεροι έλεγχοι

Επισημαίνεται τέλος, ότι η μεγάλη ανησυχία αφορά την Αττική καθώς στο λεκανοπέδιο ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας, είναι πυκνοκατοικημένη και εάν ξεφύγει η πανδημία μπορεί να λάβει πολύ άσχημες διαστάσεις.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι το παρατεταμένο χαλαρό lockdown αλλά και τα νέα μέτρα δεν φαίνεται να αποδίδουν με τους ειδικούς να κρούουν διαρκώς τις τελευταίες ημέρες το καμπανάκι του κινδύνου.