Λίγη ώρα μετά την βόμβα που έσκασε για εισήγηση ολικού lockdown που αναμένεται να κάνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ανακοινώθηκε έκτακτη σύσκεψη στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συμμετέχουν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, προκειμένου να αξιολογηθεί η επιδημιολογική κατάσταση.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε ήδη από χθες, όταν βρισκόταν στο Ισραήλ, για τα νέα στοιχεία και αποφασίστηκε η σύγκληση της σημερινής σύσκεψης.

«Εισήγησή μου ένα καθολικό lockdown»

Βόμβα από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

«Εισήγησή μου είναι ένα καθολικό lockdown στην Αττική» είπε σε συνέντευξή του στο OPEN, καθώς, όπως όλα δείχνουν μπαίνουμε στο τρίτο κύμα της πανδημίας. «Είμαι προβληματισμένος και ανήσυχος» είπε ο υπουργός.

Παραθέτοντας τα δεδομένα των τελευταίων ημερών, ο κ. Κικίλιας είπε ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν περιθώριο για αμφισβήτηση.

Συγκεκριμένα είπε:

«Σύμφωνα με το ΕΚΑΒ 6/2 είχαμε 231 διασωληνώσεις, 7/2 245, 8/2 260. Δηλαδή, 15 την ημέρα παραπάνω, οι 10 εξ αυτών στην Αττική, που σημαίνει ότι μια μονάδα ΜΕΘ την καταλαμβάνουμε σε μια μέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την περίοδο 24/1-30/1 είχαμε σημαντική αύξηση 11% στο ποσοστό των κρουσμάτων με ηλικιακό εύρος 0-9 ετών, 435 θετικά παιδιά στα 6.636 κρούσματα, έναντι 297 στα 559 την προηγούμενη περίοδο. 71% κατειλημμένες ΜΕΘ, έναντι 62% την προηγούμενη εβδομάδα. Σύνολο νοσηλευομένων COVID 1.889, 1.594 την προηγούμενη εβδομάδα».

«Επί 11 μήνες δίναμε μάχη με τον κορονοϊό, τώρα δίνουμε μάχη με τον χρόνο» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Αν και σήμερα τα στοιχεία είναι τέτοια η εισήγησή μου θα είναι ένα πιο σύντομο, οριζόντιο μέτρο. Ένα lockdown τέτοιο όπως του περασμένου Μαρτίου, ώστε σύντομα να αποκλιμακώσει την κατάσταση».