«Ο Αντώνης Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός και οι θέσεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι γνωστές εδώ και πολύ καιρό» αρκέστηκε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς σχετικά με την αντίθεσή του στην έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε δημοσίως την διαφωνία του, επισημαίνοντας ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο» και πως «μόνο με αποτροπή αντιμετωπίζεται ο επεκτατιστής».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής, ο Αντώνης Σαμαράς τάσσεται κατά του «δόγματος του κατευνασμού» και σημειώνει πως η έναρξη των διερευνητικών επαφών ακυρώνουν κάθε συζήτηση για κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.

Όπως εξηγεί, «η διεθνής κοινότητα δεν τιμωρεί μια χώρα την ώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται», αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κινήσεις αυτές θα ακυρώσουν στην πράξη τις κυρώσεις που έχουν προαναγγείλει ότι θα επιβάλλουν οι ΗΠΑ. O Αντώνης Σαμαράς τάσσεται και κατά της προσφυγής στη Χάγη, καθώς όπως υποστηρίζει με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής μόνοι μας από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».