Αντίστροφη μέτρηση για τις διερευνητικές επαφές Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς μετά από πέντε χρόνια οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών κάθονται ξανά στο τραπέζι των συνομιλιών, προκειμένου να επιχειρήσουν να βρουν κοινό τόπο και να διερευνηθούν τα πιθανά σημεία σύγκλισης στο κρίσιμο θέμα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Επισημαίνεται δε, πως εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία στις διαπραγματεύσεις που τυχόν ακολουθήσουν τις διερευνητικές, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε κείμενο συνυποσχετικού, που στη συνέχεια θα υποβληθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο 61ος γύρος του διαλόγου ξεκινά στις 11 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη, ενώ επισημαίνεται από ελληνικής πλευράς ότι οι διερευνητικές είναι άτυπες και μη δεσμευτικές, ξεκαθαρίζοντας ότι αν η Τουρκία κάνει το λάθος και θέσει και άλλα θέματα (αποστρατικοποίηση νησιών, γκρίζες ζώνες), τότε οι συζητήσεις θα ναυαγήσουν και η ελληνική αντιπροσωπεία θα αποχωρήσει.

Εάν όμως η Άγκυρα εμφανιστεί διατεθειμένη να συμμετέχει σε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για τις θαλάσσιες ζώνες, όπως είχε συμβεί σε ένα βαθμό το 2003 και το 2011, τότε η Αθήνα θα ανταποκριθεί.

Στο τρίτο ενδεχόμενο κατά το οποίο, η τουρκική πλευρά επιλέξει να κρατήσει κλειστά πολλά από τα χαρτιά της, η κυβέρνηση θα είναι ανοιχτή σε έναν νέο γύρο διερευνητικών επαφών, τον Φεβρουάριο, αυτή τη φορά στην Αθήνα.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι η ελληνική αποστολή έχει προετοιμαστεί για όλα τα πιθανά σενάρια και θα αντιδράσει αναλόγως.

Οι πρωταγωνιστές των επαφών

Επικεφαλής της ελληνικής διπλωματικής ομάδας στις διερευνητικές επαφές θα είναι ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, που έχει ηγηθεί στους περισσότερους γύρους των διερευνητικών συνομιλιών και θα συνοδεύεται από τον πολύπειρο εν ενεργεία διπλωμάτη, Αλέξανδρο Κουγιού.

Απέναντι τους θα βρίσκονται ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σεντάτ Ονάλ, αλλά και το υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής διπλωματίας, Τσαγατάι Ερτσίγιες. Ο επί σειρά ετών εκπρόσωπος της Τουρκίας στις διερευνητικές Φεριντούν Σινιρλίογλου δεν συμμετέχει, καθώς εκπροσωπεί τη χώρα του στα Ηνωμένα Έθνη.

Βολιδοσκόπηση στο πεδίο

Η σημερινή πρώτη συνάντηση της ελληνικής και τουρκικής αντιπροσωπείας αναμένεται να δείξει και τις προθέσεις των δύο πλευρών, δεδομένου ότι θα τεθούν αρχικά επί τάπητος διαδικαστικά ζητήματα για τις επόμενες συναντήσεις ενώ θα γίνει και μια πρώτη αναγνωριστική για την διαλλακτικότητα ή την αδιαλλαξία κάθε πλευράς στις κόκκινες γραμμές της.

Μήνυμα Δένδια και συνομιλίες στις Βρυξέλλες

Το δικό του μήνυμα προς την Άγκυρα για την διαδικασία των διερευνητικών συνομιλιών έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η Ελλάδα προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία «καλή τη πίστει, με εποικοδομητικό πνεύμα» και χωρίς να προκαλεί, σημείωσε ο Νίκος Δένδιας, ξεκαθαρίζοντας πως δε συζητούνται θέματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία και στην αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τη στιγμή που θα ξεκινούν οι διερευνητικές, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει σειρά συναντήσεων στις Βρυξέλλες με κοινοτικούς αξιωματούχους, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ αύριο θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.