Διαδοχικές συναντήσεις με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Ορφανό και τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη είχε σήμερα ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού του Αζερμπαϊτζάν Azad Rahimov, συνοδευόμενος από τον πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα Rahman Mustafayev.

Ο κ. Ραχίμοφ συμμετείχε στο κυβερνητικό κλιμάκιο που συνόδευε τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα και στις σημερινές δηλώσεις του στο ΥΜΑΘ αναφέρθηκε στις χθεσινές επαφές που έγιναν στο υψηλότερο επίπεδο ανάμεσα στις δύο χώρες καθώς και στις συμφωνίες που υπογράφηκαν σε διάφορους τομείς, μεταξύ αυτών και σε θέματα αρμοδιότητάς του.

«Και οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι η Ελλάδα και το Αζερμπαϊτζάν έχουν πλέον μια νέα στρατηγική συνεργασία, όχι μόνο στην οικονομία, αλλά σε διάφορα πεδία και στον αθλητισμό και σε θέματα νεολαίας», τόνισε ο κ. Ραχίμοφ. Σημείωσε επίσης ότι η Θεσσαλονίκη αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος για τον ενεργειακό αγωγό ΤΑΡ (Transatlantic Pipeline) που θα συνδέει το Αζερμπαϊτζάν με την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γ. Ορφανός τόνισε ότι εκτός από τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν και άλλα θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και την περιοχή, τις κοινές πρωτοβουλίες που μπορούν να αναληφθούν από τις δύο χώρες, αλλά και για τον ενεργειακό αγωγό, μέσω του οποίου, όπως είπε ο κ. Ορφανός, οι δύο χώρες έρχονται πιο κοντά.

Ο κ. Ραχίμοφ έγινε δεκτός στο δημαρχείο από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον αντιδήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ο Αζέρος υπουργός αναφέρθηκε στα διάφορα κοινά πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα που έχουν προγραμματιστεί και στις συνεργασίες που υπάρχουν και προβλέπεται να δημιουργηθούν μεταξύ άλλων και στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Θεσσαλονίκη: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014», σημειώνοντας επίσης ότι η αδελφοποιημένη με τη Θεσσαλονίκη Γκάντζα του Αζερμπαϊτζάν θα είναι Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2016.

«Συζητήσαμε, επίσης και για το πάρκο φιλίας που έχει αποφασιστεί να αφιερωθεί στο Αζερμπαϊτζάν και στο οποίο θα αναγραφεί κι ένα ποίημα ενός Αζέρου ποιητή, ο οποίος για πρώτη φορά αναφέρει ότι ο Αλέξανδρος ήταν Έλληνας βασιλιάς και όχι Πέρσης όπως συνήθως αναφέρονταν, καθώς και για τη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κωπηλασίας, άλλες συνεργασίες και προτάσεις, ώστε η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών να έχουν ουσιαστικό περιεχόμενο» δήλωσε ο κ. Μπουτάρης.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η συνεργασία μας είναι δυνατή» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ραχίμοφ.

Ο δήμαρχος χάρισε μεταξύ άλλων στον υπουργό του Αζερμπαϊτζάν μια μικρή επάργυρη προτομή του Μ. Αλεξάνδρου, ως σύμβολο της Θεσσαλονίκης.

Το πρωί, ο κ. Ραχίμοφ παραβρέθηκε και χαιρέτισε στο διεθνές συνέδριο νεολαίας «Great Silk Way» μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2012 από το Μπακού, στο οποίο συμμετέχουν αντιπρόσωποι νεολαιών από 28 χώρες και ευχήθηκε καλή επιτυχία στις εργασίες του.