Η ευρωπαϊκή προοπτική για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι ζωντανή και ακμαία, όσο συναντιόμαστε και συζητάμε για τη διαδικασία αυτή, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας, Μίροσλαβ Λάιτσακ στο περιθώριο της Άτυπης Υπουργικής Διάσκεψης Ε.Ε. – Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Η συνάντηση στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιείται δέκα χρόνια από την τελευταία διεύρυνση, σημείωσε ο κ. Λάιτσεκ και πρόσθεσε ότι στη χώρα του γιορτάζεται η σημαντική αυτή επέτειος. Στη Σλοβακία έχει βελτιωθεί η ποιότητα ζωής με την είσοδο στην ΕΕ, ανέφερε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας εκτίμησε ότι η περιοχή προχωρά ολόκληρη στην ΕΕ αλλά η πρόοδος είναι άνιση.

Υπάρχουν χώρες που έχουν ως πρώτο στρατηγικό τους στόχο την ένταξη στην Ε.Ε., όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο και άλλες που ακόμη αγωνίζονται, όπως η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αλλά και η ΠΓΔΜ, σημείωσε.

«Η Ευρώπη κάνει ό,τι μπορεί αλλά είναι αναγκαίο να γίνει δουλειά στη χώρα», τόνισε αναφερόμενος στην περίπτωση της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. «Δεν μπορούμε να κάνουμε εμείς τη δουλειά που απαιτείται, αντί των πολιτικών της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας.