«Πρόκειται για κατάφωρη προσπάθεια εξαφάνισης του 8ωρου με σκοπό να επιβάλουν το μνημονιακό μέτρο της διάλυσης των ωραρίων», αναφέρει η υποψήφια δήμαρχος με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Πάτρα Λέττα Ζάγκλα, σχετικά με το σημερινό, κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει επίσης στη δήλωσή της η υποψήφια δήμαρχος:

«Όπως αποδείχτηκε και την Κυριακή των Βαΐων που εφαρμόστηκε το μέτρο η κίνηση ήταν μηδαμινή ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι περιμένουν ακόμα να πληρωθούν τις αχρείαστες υπερωρίες τους. Η προσπάθεια να επιβάλλουν την Κυριακή ως εργάσιμη μέρα το μόνο που κάνει είναι να εξαφανίζει τους μικρούς επαγγελματίες που δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες επιχειρήσεις και να χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα και τα ωράρια.

Είναι μια σκέτη κοροϊδία να προσπαθούν να μας πείσουν πως το μόνο που φταίει για μια αγορά όπως της Πάτρας με χιλιάδες κλειστά μαγαζιά είναι το ωράριο και όχι η φτώχεια και η εξαθλίωση που έχουν επιβάλει στους εργαζόμενους και τη νεολαία με την ανεργία, την μείωση των μισθών και των συντάξεων, την διάλυση των συλλογικών συμβάσεων και τους μισθούς πείνας στην νεολαία.

Οι εργαζόμενοι δεν χρειάζονται μια μέρα παραπάνω ψώνια, πόσο μάλλον μια μέρα περισσότερη απλήρωτη δουλειά.

Οι εργαζόμενοι χρειάζονται μισθούς και συλλογικές συμβάσεις. Χρειάζονται αυξήσεις για να μπορέσουν να ζήσουν αξιοπρεπώς οι ίδιοι/ιες και οι οικογένειές τους. Χρειάζονται περιορισμό του ωραρίου εργασίας αφού το 8ωρο έχει πλέον εξαφανιστεί και τα απλήρωτα 10ωρα και 12ωρα είναι το πλέον διαδεδομένο πράγμα σήμερα. Χρειάζονται να γυρίσουν πίσω όλοι οι απολυμένοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ώστε να μην χρειάζεται να «ξεχειλώνονται» τα ωράρια όσων «τυχερών» έχουν ακόμα δουλειά.

Να ξαναγυρίσουν οι συντάξεις εκεί που ήταν πριν το μνημόνιο, ώστε οι απόμαχοι της ζωής στους δεκάδες χιλιάδες άνεργους που δεν έχουν την δυνατότητα να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες όλες τις μέρες της εβδομάδας και όχι μόνο τις Κυριακές.

Η «Ανταρσία στην Πάτρα» στέκεται στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων που αύριο απεργούν και διαδηλώνουν.

Πιστεύουμε ακράδαντα πως για να επιβάλλουμε τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων απέναντι στις πολυεθνικές και το κεφάλαιο, να επιβάλλουμε πως την κρίση της κερδοφορίας τους δεν θα την πληρώσουμε εμείς, οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, οι αυτοαπασχολούμενοι μικροί επαγγελματίες και η νεολαία, ο μόνος τρόπος είναι η αντίσταση και ο αγώνας.

Η αυριανή απεργία στις 4 Μάη δείχνει τον δρόμο για το πώς απαντάνε οι εργαζόμενοι στις επιθέσεις που δέχονται. Με απεργίες μπορούμε να επιβάλουμε λύσεις για τις ανάγκες μας και όχι για τα χρέη και τα κέρδη τους.

Όλοι και όλες στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων στην απεργιακή κινητοποίηση κατά του ανοίγματος των καταστημάτων την Κυριακή 4 Μάη».