Την αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η θέση του ΠΑΣΟΚ ότι είναι «ανούσια» η συζήτηση για συνταγματικές αλλαγές. Σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της ΝΔ, Άννα Ασημακοπούλου, σημειώνει πως η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί προεκλογική δέσμευση του Αντώνη Σαμαρά, ενώ τονίζει πως την πρωτοβουλία αυτή δεν την εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός.

Ειδικότερα, απαντώντας στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, η κ. Ασημακοπούλου, διευκρινίζει πως «οι προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα, αποτελούν μια πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας και συνέχεια της προεκλογικής δέσμευσης του Προέδρου της κ. Αντώνη Σαμαρά.

Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν στην κρίση των πολιτών και των κομμάτων προκειμένου να ξεκινήσει η ουσιαστική φάση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο δημοκρατικός, δηλαδή, διάλογος και επί της διαδικασίας και επί του περιεχομένου».

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ, η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα της Νέας Δημοκρατίας, την οποία δεν εξαρτά από προηγούμενη έγκριση κανενός.

«Είναι σημαντικό ο σεβασμός που δείχνει η Νέα Δημοκρατία στις κομματικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ να επιδεικνύεται και αντίστροφα», καταλήγει η κ. Ασημακοπούλου.