Η αυριανή απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων δεν θα κρίνει μονάχα την τύχη των κατηγορούμενων της Χρυσής Αυγής αλλά και το που θα καταλήξει τελικά το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των περίπου 10.000.000 ευρώ.

Από τον Δεκέμβριο του 2013 η Ολομέλεια της Βουλής έχει κάνει δεκτή με συντριπτική πλειοψηφία (241 ψήφους) την εισήγηση της Επιτροπής Δεοντολογίας του Κοινοβουλίου περί αναστολής χρηματοδότησης του λαϊκού συνδέσμου «Χρυσή Αυγή» μέχρι να αποφασίσει η Δικαιοσύνη εάν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση ή όχι.

Ειδικότερα, η απόφαση της Βουλής ανέφερε τότε:

  1. «Σε περίπτωση άσκησης δίωξης και επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατά του αρχηγού κόμματος ή του προέδρου κοινοβουλευτικής ομάδας ή εκείνου που ασκεί την πραγματική διεύθυνση κόμματος ή κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων, σύμφωνα με το καταστατικό τους, για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, αναστέλλεται κάθε είδους κρατική χρηματοδότηση και οικονομική ενίσχυση μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Η αναστολή μπορεί να επιβληθεί εφόσον οι πράξεις των ως άνω φυσικών προσώπων τελέσθηκαν στο πλαίσιο δράσης του κόμματος στο οποίο ανήκουν ή στο όνομα αυτού.
  2. Σε περίπτωση εκδόσεως αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος ή αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης, αίρεται αναδρομικά η κατά τα ανωτέρω αναστολή και καταβάλλονται άτοκα στον δικαιούχο τα παρακρατηθέντα ποσά».

Σε περίπτωση που το δικαστήριο αύριο αποφανθεί ότι δεν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση τότε η Χρυσή Αυγή του κ. Νίκου Μιχαλολιάκου θα λάβει όλα τα δεσμευμένα ετήσια ποσά της κρατικής χρηματοδότησης που κατανέμονται βάσει της εκλογικής δύναμης των κομμάτων.

Ειδικότερα, φέτος τον Μάρτιο για παράδειγμα είχε προβλεφθεί για τη Χρυσή Αυγή το ποσό των 234.375 ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ως τακτική κρατική χρηματοδότηση συν άλλα 46.875 ευρώ για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους, σύνολο 281.250 ευρώ. Σε αυτά προσθέστε άλλα… 8.319.382 ευρώ που έχουν δεσμευτεί από την ετήσια χρηματοδότηση των τελευταίων επτά ετών. Εάν το δικαστήριο όπως αποφασίσει ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, τότε ολόκληρο το ποσό επιστρέφεται στο κράτος.