Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου πέρασε  -πριν από λίγο- ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ευθύς αμέσως ξεκινά η συζήτησή με τον πρωθυπουργό. Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται ο στρατιωτικός μηχανισμός αποτροπής της Συμμαχίας για την Ανατολική Μεσόγειο και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την ένταση που προκάλεσε η Τουρκία στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, βρισκόμαστε εν αναμονή της έναρξης των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη για την επανεκκίνηση των συζητήσεων, ωστόσο η τουρκική πλευρά καθυστερεί την όλη διαδικασία και αυτό γιατί ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει να δείξει εσωτερικό της χώρας του ότι σύρεται στις διερευνητικές μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που δικαιώνει τις ελληνικές θέσεις και προειδοποιεί την Τουρκία για κυρώσεις.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένονται οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Στόλτενμπεργκ μετά την συνάντηση τους στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα διαπιστωθεί αν ο Νορβηγός διπλωμάτης επιμένει ή όχι στην πολιτική των ίσων αποστάσεων που είχε τηρήσει στην αντιπαράθεση Αθήνας – Άγκυρας.