«Αυτού του είδους τα γεγονότα το μόνο που κάνουν είναι να δημιουργούν ένα γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας και θα έλεγα, κάποιες φορές, και αποπροσανατολισμού, και δεν βοηθούν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνίας», δήλωσε στον “Βήμα FM” ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας.

Σε ό,τι αφορά την έξοδο της χώρας στις αγορές ανέφερε πως «τα πράγματα δεν χωρίζονται πάντα στο καλό και το κακό, και χαρακτηρίζονται πάντοτε από πολιτικές σκοπιμότητες» και επισήμανε: «Ουσιαστικά έχουμε μια έξοδο στις αγορές, η οποία δεν είναι συνολική. Δεν έχουμε μια επαναφορά της χώρας σ’ αυτού του είδους τον δανεισμό, και γίνεται μόνο για συμβολισμό και κάτω από δύσκολες συνθήκες. Πρώτον, διότι βρίσκει τη χώρα σε μια κατάσταση όπου όλοι οι ποιοτικοί δείκτες για την οικονομία είναι πολύ χειρότεροι από αυτούς το 2010, όταν μας έβγαλαν από τις αγορές, και δεύτερον, διότι εξυπηρετεί προεκλογικές σκοπιμότητες. Τόσο για την κ. Μέρκελ, η οποία θα ισχυριστεί -προς την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη- ότι δεν θα δανείσει άλλο τους Έλληνες, όσο και για τον κ. Σαμαρά, ο οποίος θα προσπαθήσει να μας πείσει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως ήταν και ότι η Ελλάδα μπορεί να στηριχθεί στα πόδια της. Αλλά σας λέω ότι η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους, το ΑΕΠ, το χρέος…».

Είπε, επίσης πως είναι οξύμωρο το γεγονός ότι «και παραμένουμε στο Μνημόνιο και πηγαίνουμε και πιο βαθιά σ’ αυτό, με πολύ δυσβάστακτους όρους για την κοινωνία και ιδίως τον κόσμο της εργασία» και ταυτόχρονα δανειζόμαστε με επιτόκια πολύ ακριβά σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στη διεθνή αγορά».

«Και Μνημόνιο έχουμε και ακριβά πληρώνουμε. Άρα, έχουμε μια κίνηση που εξυπηρετεί μόνο την προπαγάνδα τής κ. Μέρκελ. Το ίδιο έκανε και στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Πληρώνουμε τους φόρους της…» προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Υποστήριξε δε πως πρόκειται για προεκλογικό πυροτέχνημα και σημείωσε ότι τέτοιες ενέργειες «αποδυναμώνουν το αίτημα για διαγραφή του χρέους». «Η χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από μόνη της και το ποσό των 2,5 δισ. είναι πολύ μικρό, σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον, που δεν συνιστά έξοδο στις αγορές, και επειδή είναι υπό βρετανικό δίκαιο τα ομόλογα, αυτό συνιστά την καλύτερη επένδυση για τους κερδοσκόπους» συμπλήρωσε.

Επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση ότι για την αυριανή επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα «για άλλη μια φορά, θα αποκλείσουν το κέντρο της πόλης, και θα μας αρνηθούν να πούμε ελεύθερα τη γνώμη μας ως πολίτες αυτής της χώρας, και θα τη μετατρέψουν σε έναν χώρο που μόνο η κ. Μέρκελ θα κινείται».

Ερωτηθείς, τέλος, για το ενδεχόμενο συνάντησης Τσίπρα-Μέρκελ είπε «ούτε ζητήσαμε ούτε μας ζητήθηκε…».