Στις Βρυξέλλες, την Τρίτη (15/09), θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και ΝΑΤΟ, για να συνεχιστεί η συζήτηση ως προς τις προτάσεις του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας με τις ελληνικές παρατηρήσεις, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε προ ημερών κάνει λόγο με ανακοίνωσή του για συζητήσεις με την Ελλάδα στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.

«Οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Τουρκίας ολοκλήρωσαν τις τεχνικές συζητήσεις στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ», αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Στη συνέχεια αναφέρεται: «Ανταλλάχθηκαν απόψεις κατά τη συνάντηση και συζητήθηκαν τα μέτρα που θα αποτρέψουν πιθανή παρεμβολή μεταξύ στρατιωτικών στοιχείων. Η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες».

Ωστόσο, αργότερα, στις πληροφορίες που διακινεί η πλευρά της Τουρκίας περί «ανταλλαγής απόψεων» στο πλαίσιο «τεχνικών συζητήσεων» στο ΝΑΤΟ, διπλωματικές πηγές επισήμαναν ότι ο Έλληνας αξιωματικός μετέβη στο γραφείο του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Συμμαχίας, προκειμένου υποβάλει τα σχόλια της ελληνικής πλευράς επί των προτάσεων του γενικού γραμματέα, Γενς Στόλτενμπεργκ, για ενδεχόμενο μηχανισμό αποκλιμάκωσης.

Ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ζήτησε από τον Έλληνα αξιωματικό σειρά διευκρινήσεων επί των υποβληθέντων σχολίων.

Όπως υπογράμμιζαν διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλούταν το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δεν υπήρξε διάλογος με τον Τούρκο αξιωματικό.

Επιπρόσθετα, οι αναφορές σε «ανταλλαγή απόψεων» στο πλαίσιο «τεχνικών συζητήσεων» εντάσσονται στη διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, προκειμένου να αποφύγει την επιβολή κυρώσεων για τις παράνομες ενέργειές της.