Τη Δευτέρα (14/09) είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν τα σχολεία στην Ελλάδα και να ξεκινήσει η νέα χρονιά. Η Νίκη Κεραμέως έλαβε μέρος στην ενημέρωση της Παρασκευής 11 Σεπτεμβρίου για τον κορονοϊό, από όπου και ανακοίνωσε τις τελικές αποφάσεις από το υπουργείο Παιδείας.

Αρχικά, η υπουργός Παιδείας έστειλε το το μήνυμα πως επιστρέφουμε στα θρανία τηρώντας τα μέτρα, ακούγοντας τους καθηγητές και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών.

Ανακοίνωσε ότι προωθείται νέα νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τις αρμοδιότητες για την αναστολή λειτουργίας τμήματος ή σχολικής μονάδας. Όπως ενημέρωσε η κ. Κεραμέως, η απόφαση θα λαμβάνεται από τον αρμόδιο διευθυντή Εκπαίδευσης μετά από εισήγηση του διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας περιφερειακής ενότητας, πάντοτε σε εφαρμογή του ισχύοντος πρωτοκόλλου.

Αναφερόμενη στην πρωτοβουλία για θέσπιση ομάδα κρούσης μεταξύ υπουργείου Υγείας, Παιδείας, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ, τόνισε ότι «κρίνεται αναγκαία. Η ομάδα αυτή θα υποστηρίζει σε καθημερινή βάση στη διαχείριση κρουσμάτων στα σχολεία, προκειμένου να υπάρξει μια κεντρική διαχείριση και καθοδήγηση κατά την πρώτη αυτή περίοδο που θα είναι πιο απαιτητική».

Επιπλέον, έχουμε δημιουργήσει ως υπουργείο Παιδείας την ιστοσελίδα “Μαθαίνουμε Ασφαλείς”, όπου περιλαμβάνονται οδηγίες για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, μαθητές και γονείς σε συχνές ερωτήσεις, γενικότερα όλο το υλικό που αφορά τη διαχείριση της πανδημίας στις εκπαιδευτικές δομές. Επίσης, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ενημερωτικά βίντεο, που απευθύνονται ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες, για να υπογραμμίσουμε τη σημασία στα μέτρα πρόληψης».

Και συνέχισε: «Πρόκειται για δυναμική διαδικασία και είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση για κάθε πιθανή ανάγκη επαναπροσδιορισμού των ληφθέντων μέτρων και για να διευκολύνουμε κάθε διαδικασία.

Μια νέα χρονιά ξεκινά με ιδιαιτερότητες. Οι προτεραιότητες είναι δύο: Να συνεχίσουμε απρόσκοπτα την τόσο σημαντική και απαραίτητη εκπαιδευτική διαδικασία και αφετέρου να προστατεύσουμε την πολύτιμη υγεία των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών τους.

Ασφαλώς και θα χρειαστεί να κλείσουμε τμήματα ενδεχομένως και σχολεία. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και καθόλα προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο κρουσμάτων».