Το ψηφοδέλτιο της Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης για τις ευρωεκλογές παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στον Κεραμεικό.

Τους 41 υποψήφιους (από τους 42 συνολικά) που προέρχονται από τα κόμματα, τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες που συγκροτούν την Ελιά, παρουσίασε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ‘Αννυ Ποδηματά. Το όνομα του 42ου υποψήφιου, «του μουσουλμάνου συμπολίτη μας από τη Θράκη που θέλουμε να εκφράζει γνήσια το χώρο του», όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.

Πριν την παρουσίαση των υποψηφίων, η κ. Ποδηματά αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ και των ευρωβουλευτών του σχετικά με την πρόταση του κόμματος για τον φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. «Η μάχη αυτή είναι πολύ κοντά στο να γίνει πραγματικότητα, ήταν μια μάχη που ξεκίνησε από τον Γιώργο Παπανδρέου και επισφραγίστηκε από τον Ευάγγελο Βενιζέλο». Όπως εξήγησε, αναφέρθηκε σε αυτή την υπόθεση γιατί ενόψει της εκλογική μάχης και τον στόχο της αλλαγής της Ευρώπης, το δίδαγμα είναι ότι «ακόμα και μέσα στους πιο δύσκολους συσχετισμούς, οι μάχες μπορούν να κερδηθούν, όταν έχουμε στόχο, ενότητα, σχέδιο, συλλογικότητα».

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικα σε χώρες με πρόγραμμα, αναφέροντας ότι αυτή αναγνωρίζει τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τα αποτελέσματα που παρήχθησαν από αυτές και πως «δικαιώνει την 4ετή μας προσπάθεια και αποδομεί τους μύθους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ». Είπε ακόμα ότι την έκθεση καταψήφισαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές της ‘Ανγκελα Μέρκελ.

Χαιρετίζοντας, εκ μέρους των κινήσεων της Δυναμικής Ελλάδας, της Μεταρρυθμιστικής Αριστεράς, των Νέων Μεταρρυθμιστών, της Πολιτείας 2012 και της Πρωτοβουλίας Β, ο Μάνος Γλαμπεδάκης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «οι πολίτες της κεντροαριστεράς του αύριο θα ανταποκριθούν και θα στηρίξουν την πρότασή μας». Σημείωσε δε ότι «συνεισφέραμε όλοι στα σημερινά θετικά αποτελέσματα» και πως δομήθηκαν 2 πυλώνες για το μέλλον, ο «ρεαλιστικός προγραμματικός λόγος» και μια «εκ βάθρων ανανέωση του πολιτικού προσωπικού».

Προσερχόμενος στην εκδήλωση, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι 2 χρόνια πριν, στις εθνικές εκλογές, «δεν ξέραμε πού βρισκόμαστε και που πατάμε» και πως ωστόσο «με κόπο και θυσίες οι Έλληνες πετύχαμε, το αξίζουμε να τα καταφέρουμε», υπογραμμίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ πήρε στην πλάτη του την ευθύνη της διαχείρισης της κρίσης, δεν λακίσαμε, δεν τα στρίψαμε». Τόνισε ότι παραμείναμε όρθιοι» και ότι ανοίγεται ελπίδα για εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους, τη μεσαία τάξη της χώρας, τους αδύναμους, το κράτος, την ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Χρυσοχοΐδης σημείωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ φιλοδοξεί να γίνει μέρος του πειράματος για μια νέα σύγχρονη δημοκρατική ελεύθερη, αναπτυξιακή Ελλάδα» και ότι στις ευρωεκλογές «θα ψηφίσουμε για την Ευρώπη που είχε τεράστιο θεσμικό έλλειμμα, δογματικό πολιτικό λόγο και πολιτική», καθώς «θέλουμε μια Ευρώπη όπου θα λέμε ‘καλημέρα’ μεταξύ μας και όχι ‘καλό κουράγιο’, αλληλέγγυα στους λαούς της». «Γι’ αυτό συμμετέχουμε στο ΕΣΚ, αυτή είναι η προσπάθεια που κάνει το ΠΑΣΟΚ και η δημοκρατική παράταξη για να ανοίξει ένας νέος ορίζοντας», τόνισε. Υπενθυμίζεται, ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν είχε παραβρεθεί στη διήμερη συνδιάσκεψη της Ελιάς. Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επίσης είχε απουσιάσει από τη Συνδιάσκεψη της Ελιάς, απουσίαζε και από τη σημερινή εκδήλωση.

Τα 41 ονόματα του ευρωψηφοδελτίου είναι τα εξής:

1.Πασχάλης Αγανίδης

2. Αφροδίτη Αλ Σάλεχ

3. Γιώργος Αμαραντίδης

4. Τάκης Αναστόπουλος

5. Νίκος Ανδρουλάκης

6. Μαργαρίτα Αργυράκου (Miernik Malgorzata)

7. Γιώργος Βερνίκος

8. Σπύρος Ντ. Βρεττός

9. Κατερίνα Γαργάλα

10. Ιωάννης Γιάλλουρος

11. Αλεξάνδρα Δαλιάνη

12. Μάνος Επιτροπάκης

13. Ρεγγίνα Θεάκου

14. Κώστας Θεοδωρόπουλος

15. Παναγιώτης Ιωακειμίδης

16. Εύα Καΐλή

17. Ευθύμης Καρδαράς

18. Δημήτρης Καρέλας

19. Σωτήρης Κατσέλος

20. Παντελής Καψής

21. Ευαγγελία Κουρουπάκη

22. Παναγιώτης Κωστούλας

23. Βίκη Μάτσικα

24. Κατερίνα Μπατζελή

25. Νίκος Μπίστης

26. Δημήτρης Μπρίμης

27. Σπύρος Νικόπουλος

28. Μαρία Παπαϊωάννου-Σφαέλου

29. Γιώργος Παπακωνσταντής

30. Παναγιώτης Πάτρας

31. Κυριάκος Πιερρακάκης

32. Συλβάνα Ράπτη

33. Αποστόλης Ραυτόπουλος

34. Βάσω Στάμου

35. Βασιλική Σουλαδάκη

36. Κατερίνα Τζωρτζοπούλου

37. Νίκος Τσολακίδης

38. Έφη Χαλάτση

39. Θανάσης Χειμωνάς

40. Παύλος Χρηστίδης

41. Απόστολος Ψωμάς