Για την Νέα Υόρκη αναχωρεί σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών Κυριάκος Γεροντόπουλος μετά από έναν μονοήμερο αγώνα δρόμου με επαφές και συναντήσεις που είχε με την ομογένεια του Σικάγο, την «συμπρωτεύουσα» όπως αποκαλείται των ΗΠΑ, και μείζον επικοινωνιακό και επιχειρηματικό κέντρο, όπου ζει και ευημερεί μία εύρωστη και δραστήρια ελληνική κοινότητα.

Ο κ. Γεροντόπουλος έφθασε στο Σικάγο από το Σύδνεϊ, μετά την τετραήμερη περιοδεία του στην Αυστραλία, ξεκινώντας από εκεί την τετραήμερη επίσκεψη του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η πρώτη του επαφή ήταν στην Ελληνοαμερικανική Ακαδημία με τους καθηγητές και τους υπεύθυνους του ελληνικού σχολείου, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για την λειτουργία του, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ οι μικροί μαθητές επιδόθηκαν σε μία σύντομη θεατρική παράσταση προς τιμήν του.

Στη συνέχεια ο υφυπουργός παρέστη στην εκδήλωση έπαρσης της ελληνικής σημαίας που πραγματοποιήθηκε στο Daley Plaza όπου κατέθεσε στεφάνι, παρουσία αντιπροσωπείας Ελλήνων Ολυμπιονικών που ταξίδεψαν από την Ελλάδα, καλεσμένοι της ελληνικής κοινότητας του Σικάγο για τις εκδηλώσεις εορτασμού της ιστορικής επετείου του 1821.

Ακολούθησε η συνάντηση του κ. Γεροντόπουλου με τον Μητροπολίτη του Σικάγο κ. Ιάκωβο, στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Ορθοδοξία και τον ελληνισμό στην ευρύτερη περιοχή και το σημαντικό ποιμαντικό έργο που επιτελείται διαχρονικά από την ελληνορθόδοξη Εκκλησία, για το οποίο ο υφυπουργός ευχαρίστησε τον κ. Ιάκωβο

Ο κ. Γεροντόπουλος επισκέφθηκε επίσης στην περιοχή Greek Town το υπερσύγχρονο Εθνικό Ελληνικό Μουσείο που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2011, όπου ξεναγήθηκε από τις υπεύθυνες στους τέσσερις ορόφους γεμάτους από ελληνικό πολιτισμό και εντυπωσιάστηκε από τη μεγάλη συλλογή αρχειακού υλικού και εκθεμάτων, 17.000 τον αριθμό, που αποτυπώνουν την πορεία του ελληνισμού και την συμβολή του στον κόσμο ανά τους αιώνες.

Τέλος, το απόγευμα, ο υφυπουργός είχε συνάντηση στην προξενική κατοικία με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας του Σικάγου με τους οποίους συζήτησε διεξοδικά για τα θέματα που τους απασχολούν, ενώ τους ενημέρωσε για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα και τα ζητήματα της αρμοδιότητας του που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό.