Ως ευκαιρία προκειμένου να χτυπηθεί η εργατική τάξη εκ μέρους της κυβέρνησης και των εργοδοτών βλέπει την πανδημία ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων τόνισε μεταξύ άλλων πως «σε όλους είναι γνωστό ότι η ανησυχία και ο φόβος του ελληνικού λαού μπροστά στο ενδεχόμενο η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, καθημερινά μεγαλώνουν.

Και αυτή η ανησυχία δεν ενισχύεται μόνο από τα αυξημένα νούμερα των κρουσμάτων, αλλά ενισχύεται κυρίως από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικά τίποτα για να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η ανησυχία και ο φόβος ενισχύεται και από την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, των εκπαιδευτικών,  των παιδιών μας στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, παντού. Οι ευθύνες είναι μεγάλες».

Όπως επεσήμανε, «στο όνομα της πανδημίας χιλιάδες εργαζόμενοι προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, την ίδια ώρα που αυξάνονται τα χρέη των νοικοκυριών τους τα οποία βέβαια πιέζουν ασφυκτικά.

Θα μας πείτε πως όλα αυτά είναι προσωρινά, κάτι που δεν ισχύει, γιατί όλοι ξέρουν πως τα αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν, γιατί βρισκόμαστε σε μία νέα βαθιά κρίση όπως άλλωστε και εσείς παραδέχεστε. Τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς έχουν γίνει κουρελόχαρτα, Η εργοδοσία αποκρύπτει κρούσματα κορονοϊού».

Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα «η πανδημία άνοιξε την όρεξη της μεγαλοεργοδοσίας και εσείς κύριοι της κυβέρνησης κάνετε ότι μπορείτε για να την χορτάσετε.

Μετά τις υπερωρίες που τους επιβάλλατε, θα πετσοκόψετε και το δώρο Χριστουγέννων για όσους έχουν μπει σε αναστολή εργασίας. Όλοι όσοι θα περνούσαν με το μικρό αυτό επίδομα, τώρα αντί για δώρο Χριστουγέννων θα πάρουν ένα ψίχουλο, για να μην πούμε και για την επέκταση της τηλεργασίας η οποία θα επιβάλλεται με μονομερή απόφαση.

Αντί λοιπόν η κυβέρνησή σας να πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς επιβάλλει την παραπέρα εντατικοποίηση και την απλήρωτη δουλειά για τους εργαζόμενους ενώ προσφέρεται νέα προνόμια και νέες επιδοτήσεις σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους.

Αυτό ακριβώς προσφέρει και το πρόγραμμα Sure της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δίνει χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους. Δίνετε επίσης χρήματα σε ομίλους του τουρισμού και των μεταφορών που τα προηγούμενα χρόνια είχαν τεράστια κερδοφορία. Οι μόνοι που βάζουν μόνιμα βαθιά το χέρι στην τσέπη είναι οι εργαζόμενοι. Αξιοποιείτε την πανδημία για να χτυπήσετε τη σταθερή μόνιμη δουλειά, το οκτάωρο».

Ο γ.γ. του ΚΚΕ ζήτησε τέλος μεταξύ άλλων «να αυξηθούν τώρα τα δρομολόγια στα μέσα μαζικής μεταφοράς ιδίως τις ώρες αιχμής, να εξασφαλιστούν έκτακτες άδειες ειδικού σκοπού με αποδοχές για όσους εργαζόμενους θα χρειαστεί να μένουν στο σπίτι είτε για τη φύλαξη ασθενών, είτε για τη φύλαξη παιδιών, είτε λόγω των μέτρων που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας και να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, καθώς επίσης και οι διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό λόγω χρεών των λαϊκών νοικοκυριών».