Με την έξοδο της χώρας από την κρίση συνδύασε την ψήφιση, από τη Βουλή, άρα και από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του πολυνομοσχεδίου, την προσεχή Κυριακή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας, σήμερα στους βουλευτές του Κινήματος και στα παριστάμενα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε επίσης ότι αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή είναι πολύ σημαντικό, γιατί θα σημάνει την είσοδο της χώρας στην «κανονικότητα». Αυτό σημαίνει, όπως ανέφερε, ότι η χώρα αποκαθιστά την υπερηφάνεια και κυρίως την ανεξαρτησία της. Αναγνώρισε, πάντως, ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σε εποπτεία, όπως, άλλωστε, θα είναι χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε σε έξι χαρακτηριστικά στοιχεία της στροφής της χώρας προς την έξοδο από την κρίση, τα οποία είναι:

1. Η επιβεβαίωση και η επισημοποίηση της επιτυχίας τού πρωτογενούς πλεονάσματος. Αυτό, τόνισε, δεν είναι αδιάφορο για κανέναν στην Ελλάδα, καθώς «μπορούμε να προχωρήσουμε σε μερική και σταδιακή αποκατάσταση των θυσιών στις οποίες υποβλήθηκαν οι πολίτες». Και αυτό, όπως είπε, θα γίνει με τρόπο δίκαιο και αναπτυξιακό.

2. Η επιβεβαίωση, μέσω της συμφωνίας με την τρόικα, της βασικής δέσμευσης ότι δεν λαμβάνονται νέα δημοσιονομικά μέτρα τώρα και δεν θα ληφθούν ούτε αργότερα. Αυτό, όπως είπε, ενοχλεί την αντιπολίτευση.

3. Επιβεβαιώνεται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο βρίσκεται, σε ποσοστό 80% στα χέρια θεσμικών φορέων και όχι στα χέρια ιδιωτών, οι οποίοι, μετά το PSI, κατέχουν μόνο το 20% του σημερινού χρέους. Κατηγόρησε και πάλι την αντιπολίτευση ότι ταυτίζεται με τα συντηρητικά γερμανικά ινστιτούτα και τους ακραίους κύκλους του ΔΝΤ, που υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Δεν έχουμε ανάγκη από χρήμα, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοκιμάσουμε την ανατοποθέτηση της χώρας στη διεθνή οικονομία.

4. Οριστικοποιείται η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες είναι ισχυρές και μάχιμες. Τόνισε ότι «δεν στηρίξαμε τραπεζίτες, αλλά τράπεζες και θεσμούς» και προσέθεσε ότι για τη στήριξη αυτή διατέθηκαν μόνο 13 δισ. (τα υπόλοιπα 12 δισ. από τα 24 που εγκρίθηκαν είναι στη διάθεση της κυβέρνησης), και αυτό για να στηριχθούν τα 170 δισ. των καταθέσεων των Ελλήνων που δεν έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

5. Η Ελλάδα, μετά από επτά χρόνια σωρευτικής ύφεσης, γνωρίζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης και αυτό είναι η αλλαγή σελίδας.

6. Επιβεβαιώνονται και συνεχίζονται οι διαρθρωτικές αλλαγές. Η Ελλάδα, είπε, είναι πρωταθλήτρια στις διαρθρωτικές αλλαγές και σήμερα έχει ένα από τα μικρότερα κράτη (ως δαπάνη) στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην υπόθεση του γάλακτος, με την οποία, όπως τόνισε, ασχολήθηκε προσωπικά. Είπε ότι το αποτέλεσμα προστατεύει τον παραγωγό και την προοπτική του, την τοπική δραστηριότητα, τη γαλακτοβιομηχανία και τον καταναλωτή. Χαρακτήρισε, μάλιστα, «πρώιμες» τις αντιδράσεις που προήλθαν ακόμα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Και ζήτησε από τα μέλη της ΚΟ να μην «αδικούμε τον εαυτό μας» καθώς υπάρχει ιστορική επιτυχία της χώρας με καταλυτικό τον ρόλο της ΚΟ και την προσχώρηση στη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, τόσο της ΝΔ όσο και της ΔΗΜΑΡ, άσχετα από το γεγονός ότι η δεύτερη υπαναχώρησε.

Επιτέθηκε στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι λειτουργεί ως πέμπτη φάλαγγα, που «κλαίει» για το τι θα γίνουμε χωρίς βαρβάρους, χωρίς μνημόνιο. Λένε, πρόσθεσε, ότι η χώρα παρουσιάζει ψεύτικα στοιχεία, δεν έχει πρωτογενές πλεόνασμα και «γλείφει την τρόικα», ζητώντας να μην αναγνωρίσει τα δημοσιονομικά επιτεύγματα.
Υπάρχουν, είπε ο κ. Βενιζέλος, δυο κατηγορίες στην πολιτική. Εκείνη της ανευθυνότητας, της γενικολογίας, της ευκαιριακής κριτικής, του «ταρτουφισμού», με κοινό παρονομαστή την ανευθυνότητα που την καθιστά επικίνδυνη.

Η άλλη πολιτική, τόνισε, είναι εκείνη που καλείται να πάρει αποφάσεις, να ανοίξει νέους δρόμους, η πολιτική της αγωνίας και της ανάληψης του πολιτικού κόστους και αυτή, όπως είπε, «είναι η δική μας πολιτική».

Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι είναι εκλογές «ειδικού σκοπού» και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ετοιμάζει ερμηνεία του αποτελέσματος, μια συνδυαστική ερμηνεία, υπονομευτική για την πορεία της χώρας.

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη για το όποιο αποτέλεσμα φέρει ο λαός, ο οποίος πρέπει να απαντήσει στο δίλημμα ποιος και πώς οδηγεί τη χώρα στο τέλος της κρίσης και στην επάνοδο στην ομαλότητα. Και πρόσθεσε ότι κάθε πολίτης φέρει στο ακέραιο την ευθύνη για την πορεία της χώρας.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο εγχείρημα της «Ελιάς» και στη συμμετοχή της στις ευρωεκλογές, στις οποίες, όπως είπε, αναμετράται η αλήθεια με το ψέμα. Τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν κρίνει το ίδιο όλα τα κόμματα και ότι βασικό του κριτήριο είναι η συμμετοχή στην κυβέρνηση, η υπεύθυνη στάση κάθε κόμματος.

Την προσεχή Κυριακή, είπε ο κ. Βενιζέλος, θα παρουσιαστεί το ευρωψηφοδέλτιο της «Ελιάς» το οποίο θα είναι ενωτικό, ανανεωμένο, αξιοκρατικό και δυναμικό και στο οποίο θα μετέχουν πολλά νέα πρόσωπα, και ζήτησε από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου να είναι παρόντα στην εκδήλωση.

Η μάχη για τις εκλογές, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ξεκινά από τη Βουλή, με τη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου με το οποίο επικυρώνεται η συμφωνία με την τρόικα, που είναι το μεγάλο πρόταγμα της χώρας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο θέμα των κυβερνήσεων συνεργασίας και για το παρόν και για μετά τις εθνικές εκλογές, οι οποίες, όπως τόνισε, θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, καλώντας και τον ΣΥΡΙΖΑ να μετέχει σε συμμαχική κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι όλα αυτά θα φανούν κατά την προεδρική εκλογή του Μαρτίου 2015, «όπου ο καθένας θα βρεθεί και θα τοποθετηθεί ενώπιος-ενωπίω».