Για την πανδημία του κορονοϊού, την κρίση που επικρατεί με την Τουρκία, για την ηλεκτροκίνηση αλλά και για την εντός σχεδίου δόμηση μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης (26/8) ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 εστίασε στο άνοιγμα των σχολείων εξηγώντας πως η κυβέρνηση κάνει αυτό που πρέπει λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. «Δεν είναι το ίδιο πράγμα εάν τα ίδια άτομα είναι σε ίδιο με όταν αυτά εναλλάσσονται καθώς τότε αυξάνεται το ιικό φορτίο» είπε αναφερόμενος στον συνωστισμό και τόνισε «είναι υποχρέωση η χρήση μάσκας. Υπάρχει συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και έχουν γίνει νέες προσλήψεις».

«Όλη η Ελλάδα ενωμένη τα κατάφερε να αντιμετωπίσει επιτυχημένα την πανδημία την άνοιξη, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και τώρα» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε: «Η Ελλάδα έχει πολύ καλύτερη εικόνα από άλλες χώρες στον κορονοϊό».

Κάνοντας ειδική αναφορά στην αύξηση που έχει παρουσιάσει ο αριθμός των κρουσμάτων μέσα στον Αύγουστο εξήγησε ότι «δεν ευθύνεται το άνοιγμα του τουρισμού, καθώς ναι μεν υπήρξαν κρούσματα σε τουρίστες, αλλά δεν αποτέλεσαν αυτά τον καθοριστικό παράγοντα».

«Η ένταση που βιώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα στα ελληνοτουρκικά δεν είναι η συνήθης ένταση των τελευταίων δεκαετιών»

Ο υπουργός επεσήμανε σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά πως «η ένταση που βιώνουμε το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν είναι η συνήθης ένταση των τελευταίων δεκαετιών, καθώς η προκλητικότητα από την Άγκυρα είναι εξακολουθητική και πολύπλευρη».

«Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με αποφασιστικότητα, επιθυμούμε πάντα την ειρήνη, αλλά προετοιμαζόμαστε και για το χειρότερο σενάριο» τόνισε.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο διαλόγου με την Τουρκία, ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση, ότι είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι για διάλογο που θα αφορά την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες, αλλά όχι κάτω από καθεστώς προκλήσεων και εκβιασμών.

«Η Ελλάδα είναι με το διεθνές δίκαιο» επεσήμανε και σημείωσε πως θα γίνει συζήτηση στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών για το θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας».

Για το πρόγραμμα επιδότησης για την ηλεκτροκίνηση

Μιλώντας για το πρόγραμμα επιδότησης για την ηλεκτροκίνηση το οποίο τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα (24/8), ο Κωστής Χατζηδάκης είπε ότι μέσα σε 30 ώρες, απορροφήθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύρια ευρώ από τα 45 που είναι διαθέσιμα μέχρι το τέλος του έτους.

«Τα χρήματα αυτά αφορούν περισσότερα 1.400 οχήματα με το 80% περίπου να είναι για ηλεκτρικά ποδήλατα. Στα ποδήλατα δίνουμε ισχυρότερες επιδοτήσεις» σημείωσε τονίζοντας «είναι ένα πρόγραμμα για τον λαό». «Μέσα σε 30 ώρες έχουν πουληθεί πάνω από 100 αυτοκίνητα ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχουν πουληθεί μόνο μερικές εκατοντάδες. Το πρόγραμμα ξεκινάει δυναμικά. Στα φτηνότερα αυτοκίνητα δίνουμε ισχυρά κίνητρα για αγορά μέχρι 30.000 ευρώ μπορείς να πάρεις μέχρι 6.000 ευρώ επιδότηση. Για κάθε 100 αυτοκίνητα που φεύγουν στο 70% αγοράζονται και φορτιστές καθώς δίνουμε και για αυτούς επιδότηση 500 ευρώ».

«Ο νόμος προβλέπει ότι μέχρι τον Μάρτιο του 2021 πρέπει να θεσπίσουμε δημόσια σημεία φόρτισης. Μέχρι το τέλος του ’21 θα μπουν παντού στις εθνικές οδούς σημεία φόρτισης και οι ίδιοι οι εισαγωγείς αυτοκινήτων έχουν δεσμευτεί για 1.200 σταθμούς φόρτισης. Επιπλέον στις πολυκατοικίες έχουμε εφαρμόσει με τον νόμο τους κανόνες που ισχύουν για το φυσικό αέριο και είναι πιο εύκολο για τους ενοίκους να εγκαταστήσουν σταθμούς φόρτισης μέσα στην πολυκατοικία» είπε.

Για την μη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης

Τέλος σχολίασε την έκκληση της ΠΟΜΙΔΑ για την μη κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, υπογράμμισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την «πολεοδομική αναρχία». Παρόλα αυτά οι περιορισμοί που επιβάλλονται είναι σε ποσοστό μόνο 10%, επιτρέπεται η παρέκκλιση για δόμηση κάτω από 4 στρωματά και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί η δράση για την εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων για όλη τη χώρα.