Σφοδρή αντιπαράθεση είχαν στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου και τη διαθεσιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων.

«Το λέω ρητά: Η ατιμωρησία στο Δημόσιο παίρνει τέλος. Και σκελετούς από τα ντουλάπια θα βγάλουμε και σπίτι τους. Και θα στείλουμε όσους αποδεδειγμένα συνέβαλαν στην παρανομία. Δεν το κάνουμε αυτό γιατί μας το επέβαλε η τρόικα… Το κράτος σίγουρα έγινε μικρότερο, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι μειώθηκαν κατά πάνω από 200.000, ενώ το κόστος μισθοδοσίας έπεσε από τα 24 δισ. στα 15,7 δισ. για το 2013, αλλά δεν έγινε καλύτερο».

«Υπάρχει ακόμη βαθύ κράτος που αντιστέκεται σε οποιαδήποτε αλλαγή», πρόσθεσε ο υπουργός κάνοντας λόγο για «επιχειρησιακή ανεπάρκεια» του κράτους, «αλλά και απροθυμία του πολιτικού συστήματος».

Η απάντηση Λαφαζάνη

«Μας περνά για αδαείς ο υπουργός για να κάνει μαθήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση», του απάντησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι «έφερε ένα νομοσχέδιο ως υπάλληλος της τρόικας, ψάχνοντας στα τυφλά ανθρώπους να απολύσει».

«Αυτό δεν λέγεται μεταρρύθμιση, αυτό είναι διάλυση του κράτους. Δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο καμία αναδιοργάνωση του κράτους, καμία μεταρρυθμιστική πνοή».

«Δεν υπάρχει μεταρρύθμιση που λέει παίρνουμε ένα δρεπάνι και κόβουμε», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από τις απολύσεις και τις διαθεσιμότητες θα είναι 2,5 – 3 εκατ. ευρώ.