Με την αφορμή της συμπλήρωσης ενός έτους από την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας την ερχόμενη Τρίτη, φουντώνουν εκ νέου τα σενάρια ενός ανασχηματισμού και στο κυβερνητικό στρατόπεδο άπαντες είναι σε κατάσταση «συναγερμού», καθώς θεωρούν πως εάν γίνουν μέσα στο καλοκαίρι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, θα πραγματοποιηθούν άμεσα.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο Ισραήλ στις 16 Ιουνίου συνομιλώντας με δημοσιογράφους είχε κάνει λόγο για διορθωτικές κινήσεις, αν και στη συνέχεια επιστρέφοντας στην Αθήνα και συνομιλώντας με στενούς συνεργάτες του είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα έκανε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα «τις επόμενες εβδομάδες». Εν τω μεταξύ όμως έχουν περάσει ήδη δύο εβδομάδες.

Τα σενάρια αναζωπύρωσαν πάλι εξάλλου νέες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας και ενός εκ των στενότερων συνεργατών του πρωθυπουργού Γιώργου Γεραπετρίτη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας βεβαίως διέψευσε εκ νέου το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Αλλά αυτή είναι η δουλειά του κυβερνητικού εκπροσώπου: Θα επιβεβαιώσει τον ανασχηματισμό μόνο όταν τον ανακοινώσει.

Η επόμενη εβδομάδα θεωρείται σε κάθε περίπτωση καθοριστική. Εάν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, έστω και περιορισμένες, δεν γίνουν άμεσα, θεωρείται το πιθανότερο ο ανασχηματισμός να μετατεθεί για τα τέλη καλοκαιριού- αρχές φθινοπώρου, λίγο πριν τη ΔΕΘ. Σενάριο όμως που σημαίνει ότι στη ΔΕΘ και με τη νέα σεζόν, θα υπάρχουν εκ των πραγμάτων δυσαρεστημένοι στην κοινοβουλευτική ομάδα. Όσο υπάρχει αναμονή για ανασχηματισμό άλλωστε υπάρχουν και βουλευτές, που… ράβουν κοστούμια και προσμένουν να αναλάβουν συγκεκριμένα υπουργεία.

Κάποιοι θεωρούν ότι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα δεν μπορούν να γίνουν πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 17 και 18 Ιουλίου. Ωστόσο εφόσον δεν αλλάξουν πρόσωπα στα Εξωτερικών, Άμυνας και Οικονομικών, αυτό δεν δένει τα χέρια του πρωθυπουργού. Ως εκ τούτου οι ημέρες κοντά στην επέτειο της 7ης Ιουλίου θεωρούνται οι πιθανότερες για «εκπλήξεις».

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται πάντως να μην έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για το εάν θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις μόνο σε συγκεκριμένους καίριους τομείς όπως ο τουρισμός και η εργασία, με τις ευρύτερες αλλαγές να αφορούν κυρίως στο επίπεδο των υφυπουργών ή εάν τελικά ο ανασχηματισμός θα είναι ευρύτερος.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.