Το παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ανοιχτοί δίαυλοι με αφορμή τον κορονοϊό και στόχο την αποκλιμάκωση


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
16:59
26/06/2020
Το παρασκήνιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη - Ερντογάν
30
loading

Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από μία περίοδο κλιμακούμενης έντασης λόγω των διαρκών τουρκικών προκλήσεων, μπορεί να εστίασε σε θέματα «χαμηλής πολιτικής», ωστόσο σημαίνει και αποκατάσταση των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με στόχο την αποκλιμάκωση.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών είχαν κλείσει η υπεύθυνη του γραφείου θεμάτων ΕΕ της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού Ελένη Σουράνη και ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν, χωρίς να διευκρινίζεται τίνος ήταν η αρχική πρωτοβουλία.

Η συζήτηση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επικεντρώθηκε στα λεγόμενα ζητήματα χαμηλής πολιτικής όπως η πανδημία του κορονοϊού και η αποκατάσταση των τουριστικών και ταξιδιωτικών ροών στο πλαίσιο και της συζήτησης στην ΕΕ για το άνοιγμα των ευρώ- συνόρων σε τρίτες χώρες τον Ιούλιο.

Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι καταρχήν αντίθετη να μπούν στη πρώτη ομάδα τρίτων χωρών προς και από τις οποιες θα ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ η Τουρκία και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι δύο ηγέτες δεν μπηκαν σε ζητήματα υψηλής πολιτικής, ωστόσο συμφώνησαν ότι η ένταση είχε φτάσει σε υψηλά επίπεδα και χρειαζόταν αποκατάσταση των διαύλων επικοινωνίας. Σημείωναν εξάλλου ότι όπως είναι φυσικό η ένταση δεν μπορεί να αποκλιμακωθεί αν οι δυο πλευρές δεν συζητούν για κανένα θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Star στις 25 Μαϊου, είχε μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Είμαστε σίγουροι για το δίκαιό μας και η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση. Δεν θα έπρεπε να είναι θέμα αν και πώς θα μιλήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Τούρκο πρόεδρο – δεν θα έπρεπε να είναι είδηση. Πώς θα μιλάμε για ζητήματα, όπως, π.χ. η πανδημία. Δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί να υπάρχει μια επικοινωνία, πρέπει σώνει και καλά να λύσουμε όλα τα ζητήματα με τα οποία διαφωνούμε…Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας».

Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές: «Διπλωματία και συνεννόηση με σπασμένους διαύλους επικοινωνίας δεν μπορεί να υπάρξει. Η συγκυρία επιβάλλει τη συνεννόηση και σε ζητήματα χαμηλής πολιτικής, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση εκπτώσεις στα εθνικά συμφέροντα της χώρας».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

30
σχόλια
 1. avatar Blaxos

  Παιδιά μαλώνουν τα funds μεταξύ τους για το ποιος θα μου πάρει το σπίτι.

 2. avatar ΡΥ

  Ο Ερντογάν φαίνεται ότι έχει στόχους, αποφασιστικότητα, και διάθεση να τους κάνει πράξη.Δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν.Αν θα τα καταφέρει κανείς δεν ξέρει.Δεν έχει όμως σχέση με τους πολιτικούς της Ελλάδας οι οποίοι είναι για τα μπάζα.Παντελως ανίκανοι, δηλοί δεν ξέρουν να μοιράσουν σε δύο γαϊδούρια άχυρο.Η Ελλάδα παρά τις γραφικές δηλώσεις κατά καιρούς, των διαφόρων αξιοματουχων της, στην πράξη παρουσιάζεται παντελώς αδύνατη απέναντι στην Τουρκία.

  1. avatar PY

   Γουστάρω τον Ερντο γιατί είναι πραγματικό αρσενικό και ξέρει πως να φέρετε σε Έλληνες προδότες αφού κάνει την δουλεία του.

  2. avatar @ΡΥ

   Να πας τότε να πολιτογραφηθείς τούρκος.

 3. avatar Έτσι πρέπει

  Να ανοίξουν τα σύνορα μας για τις τουριστικές ροές από την Τουρκία. Γιατί τι θα κάνουμε χωρίς τουρίστες από την Τουρκία εμείς οι επιχειρηματίες στα ανατολικά νησιά του βόρειου Αιγαίου.Τα νησιά μας άλλωστε είναι θωρακισμένα για τον κορονοιό

 4. avatar Τηλεθεατής

  Όπως βλέπουμε «Η συζήτηση σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές επικεντρώθηκε στα λεγόμενα ζητήματα χαμηλής πολιτικής όπως η πανδημία του κορονοϊού και η αποκατάσταση των τουριστικών και ταξιδιωτικών ροών στο πλαίσιο και της συζήτησης στην ΕΕ για το άνοιγμα των ευρώ- συνόρων σε τρίτες χώρες τον Ιούλιο ». Δηλαδή αυτό που επεδίωκαν οι Τούρκοι,να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα για να μπορέσουν να δεχθούν τουρίστες από την ΕΕ και να ξεπεράσουν τώρα το καλοκαίρι που τους ενδιαφέρει τον αποκλεισμό που τους επέβαλε η ΕΕ . Δηλαδή από τη μία φέρνουμε αξιωματούχους της ΕΕ να διαπιστώσουν τις παραβατικές συμπεριφορές της Τουρκίας στα σύνορα μας και από την άλλη να συζητάμε για γενικό άνοιγμα των αφίξεων από Τουρκία. Θα πρέπει να βλέπουμε πολύ κοντόφθαλμα για να κάνουμε συζητήσεις με τους Τούρκους όταν δεν έχουν σταματήσει καμμία από τις παράνομες διεκδικήσεις τους. Είμαι βέβαιος ότι αφενός δεν θα σταματήσει η γνωστή προκλητική ρητορική της Τουρκίας κατά της Ελλάδος αλλά και θα αναβαθμισθούν οι Τουρκικές διεκδικήσεις,απειλές και ύβρεις όταν περάσει η περίοδος του καλοκαιριού που τους ενδιαφέρει για να προσελκύσουν τουρίστες. Στην σημερινή λίστα κρατών που η Ελλάδα δεν δέχεται τουρίστες περιλαμβάνεται η Β.Μακεδονία ενώ δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία. Εδώ να σημειώσουμε ότι τα νέα κρούσματα σήμερα στην Τουρκία ήταν 1356 ενώ στην Β.Μακεδονία μόνο 163. Ενώ οι συνολικοί θάνατοι για την Τουρκία είναι 194511 (αριθμός που αμφισβητείται ως τεχνητά μειωμένος) και για την Β.Μακεδονία 5758.

 5. avatar Γύπας

  Ξέρεις το να σε απειλή άμεσα ο \"γειτονας σου \" και εσύ να τον γλύφεις αν δεν δηλώνει αδυναμία τότε τι [...] δηλώνει;

  1. avatar Γιάνννης

   Εσύ καλέ,πρέπει να είσαι μεγάλος..πολεμιστής,τι νούμερο παπούτσια φοράς;

 6. avatar Η εγκλήματιας Τουρκία διαπραγματεύεται

  Δηλαδή σε απειλεί οτι θα σε σκοτώσει σε απειλεί οτι θα σου πάρει το σπίτι οτι θα βιάσει την οικογένεια σου χρησιμοποιεί όλο τον ποινικό κώδικα σε πράξεις εις βάρος μας. Και επειδή ο Ισλαμόσυμμοριτης Σουλτάνος είναι μεγαλοψυχος ελπίζουμε να μειώσει την εγκληματικότητα απέναντί μας για αυτό βρίσκουμε τρόπο να επικοινωνήσουμε μαζί του φιλώντας του τα παπούτσια. Αυτό δεν είναι υπερήφανη εξωτερική πολιτική είναι ξευτίλα. Και όπως έλεγε και ο Κος Μαζης προσπαθούμε να καθησυχασουμε την Τίγρη χαϊδεύωντας την κατά την φορά του πελους .

  1. avatar @διαπραγματεύεται

   Ξέφυγες από την επιτήρηση του πολάκη;

 7. avatar Ούστ! Ξεφτίλες!

  Πού \'στε μακεδονομάχοι της συμφοράς; Είστε εσείς οι ίδιοι που τώρα θέλετε να παραδώσουμε γη και ύδωρ στους Τούρκους. Επειδή τα ξεπουλάει ο ενδοτικός Κούλης.
  Κάνατε γαργάρα το μακεδονικό μόλις ο Κούλης συμφώνησε στο ξεπούλημα της Μακεδονίας.

  1. avatar @ο ενδοτικός

   Το μοίρασμα του Αιγαίου ήταν στόχος του κοτζιά άμυαλε.

   1. avatar Σώωωπα

    Ο Κοτζιάς ήθελε να μοιράσει το Αγαίο, πόοοσο @@@@κας μπορεί να είσαι!

 8. avatar Αρης Παπας

  Για το χωραφακι της θειας Κατινας στο χωριο ελεγε ρε παιδια. Εσεις ολοι να παρεξηγησετε αμεσως-αμεσως

 9. avatar K x

  Δωστα όλα αρχηγέ αρκεί εσύ να είσαι πρωθυπουργός. Τι έλεγε ο μπαμπάς σου για τα Σκόπια?

  1. avatar @K x

   Έτσι λειτούργησε ο τσίπρας.

   1. avatar K x

    Και αν λειτούργησε έτσι ο τσιπρας τι? Δικαιολογειται ο μπαμπάς του ή αυτός?
    Ηαπλα είσαι ένα [...]οπαδός του?

    1. avatar @K x

     O μπαμπάς του μπορεί να έλεγε αλλά ο τσίπρας έκανε, οπότε τον τίτλο του [...]οπαδού του τον κέρδισες με την αξία σου.

 10. avatar Καμία εμπιστοσύνη στους Τουρκομογγολους

  Πάνε να μας ξεμοναχιασουν γιατί έχουν στριμοχτει παντού και να σπάσουν το κοινό μέτωπο της Μεσογείου εναντίον τους . Δεν έχουμε να συζητήσουμε τίποτα με αυτούς τους χασάπηδες που μας θεωρούν Γκιαουριδες.

 11. avatar Kononos

  Πετραδάκια μου πετάς παιχνιδάκια μου ζητάς τη έγινε γίναμε πάλη φιλαράκια με τους Μογγόλους σοβαρευτείτε λιγάκι και όχι να μιλάτε για τουρισμό με αυτούς τους ξεβράκωτους να έρθουν στην Ελλάδα και να φέρουν και τον corona παραβιάζουν τα σύνορα μας μας φέρνουν τους λαθρομετανάστες μας απειλούν θα κάνουν την Αγία Σοφία τζαμί και στο τέλος τους βγάζουμε και το καπέλο.

 12. avatar Alex Gian

  Μητσοτάκη πάρε και τον Ανανστασιάδη μαζί σου , να τα ξεπουλήσετε όλα μια και καλή.

 13. avatar Νίκος 35ΜΚ

  Πωλείται όπως είναι επιπλωμένο

 14. avatar Ιο

  Αρχίζει το γκριζάρισμα .

 15. avatar Και πού’στε ακόμη

  Το ξεπούλημα της υφαλοκρηπίδας άρχισε από την κυβέρνηση Μητσοτάκη Ντόρας Δένδια.
  Εσύ τους ψήφισες.
  Εσύ τους έδωσες την άδεια να ξεπουλήσουν την Ελλάδα στους Τούρκους.

  1. avatar Εσύ είσαι […]

   μήπως η θάλασσα έχει σύνορα και δεν το ξέρουμε;
   χαχαχαχαααα, ζαίοι, γελοίοι που νομίζετε ότι πείθετε ...

   1. avatar Και μηπως

    Το Στρασβουργο βρισκεται στη Γαλλια?

  2. avatar supi

   ότι και να δώσει ο Μητσοτάκης (που δε θα δώσει) τη Μακεδονία εσείς την ξεπουλήσατε ανθέλληνες προδότες ζαίοι !!

  3. avatar @πού’στε

   Αυτά που λες είναι κουραφέξαλα. Ο κοτζιάς είναι αυτός που έλεγε να μην είμαστε μοναχοφάηδες στο Αιγαίο.

  4. avatar ΚΜ

   Χαλαρωσε ρε παντογνωστη!!!

 16. avatar .;.

  Ο,τι πει η πρεσβεία και η ντορα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει