Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ Αλ Μάλκι πραγματοποίησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο έλληνας υπουργός σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία ενός κυρίαρχου, ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους, το οποίο θα συνυπάρχει ειρηνικά με το Ισραήλ, εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων».

Όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, τόσο η παλαιστινιακή, όσο και η ισραηλινή ηγεσία επέδειξαν πολιτικό θάρρος, αποδεχόμενοι την ειρηνευτική πρωτοβουλία του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι και πρόσθεσε ότι «τώρα είναι η στιγμή για να επιδείξουν όλοι εποικοδομητικό πνεύμα και θα πρέπει να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες».

Μάλιστα, επανέλαβε την ανάγκη να παραμείνει ανοιχτό αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη μίας οριστικής συμφωνίας, βασισμένης στη λύση των δύο κρατών και πρόσθεσε ότι «στηρίζουμε την πρωτοβουλία Κέρι ως χώρα, αλλά και ως ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ».

«Πρόκειται για τη μόνη λύση που μπορεί να απαντήσει ικανοποιητικά στο διαχρονικό αίτημα των Παλαιστινίων για κράτος και του Ισραήλ για ασφάλεια», ανέφερε.

Εξέφρασε, επίσης, την αισιοδοξία του ότι σύντομα, με τη συνδρομή της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα, θα προκύψει αυτή η επωφελής, για όλες τις πλευρές, λύση. Άλλωστε, υπενθύμισε, αυτό ήταν και το βασικό μήνυμα της πρόσφατης συνάντησης του Κουαρτέτου, η οποία έλαβε χώρα στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου.

Συνεχίζοντας, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η ΕΕ έχει ήδη προβεί στην επεξεργασία ενός πακέτου στήριξης προς τις δύο πλευρές, το οποίο θα εξειδικευθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή την επαύριον της επίτευξης της επιθυμητής συμφωνίας και παράλληλα εξέφρασε προς τον κ. Μάλκι την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει την ειρηνευτική προσπάθεια, εάν και με όποιο τρόπο της ζητηθεί.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βενιζέλος στο άριστο κλίμα που παραδοσιακά χαρακτηρίζει τις διμερείς σχέσεις και πρόσθεσε ότι εξετάστηκαν τρόποι ενίσχυσης των πολιτικών και οικονομικών μας σχέσεων.

Υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Μάλκι να επισκεφθεί εκ νέου την Αθήνα, στις 10 Ιουνίου, κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου, που όπως είπε είναι μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες της ελληνικής Προεδρίας και απόδειξη ότι οι σχέσεις μας με τον αραβικό κόσμο έχουν κεντρική θέση στις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, Ριάντ Αλ Μάλκι, αφού ευχαρίστησε τον κ. Βενιζέλο για την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στο θετικό κλίμα των σημερινών τους συνομιλιών και στάθηκε ιδιαίτερα στον ειδικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα, έχοντας την Προεδρία της ΕΕ, για την επίλυση του Παλαιστινιακού.

Παράλληλα, ο κ. Μάλκι συνεχάρη τον κ. Βενιζέλο για την πρωτοβουλία του Ιουνίου και τόνισε ότι προσδοκούμε πολλά από αυτή τη συνάντηση.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το τι πρέπει να αποφύγουν οι δυο πλευρές (Παλαιστίνιοι- Ισραηλινοί) αυτήν τη στιγμή, για να μην αποτύχει και η νέα προσπάθεια για την επίλυση του Παλαιστινιακού, ο κ. Μάλκι είπε ότι είναι αισιόδοξος, αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστής, υπογραμμίζοντας ότι αναμένει πράξεις προς την κατεύθυνση της επίλυσης.

Όπως είπε, περάσαμε από αντίστοιχες καταστάσεις και στο παρελθόν και δεν θέλουμε να απογοητευτούμε ξανά. Ωστόσο, εξέφρασε την ευχή να συνεχισθεί η προσπάθεια του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ώστε να υπάρξει η βάση για επίλυση και ταυτόχρονα υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ σε αυτή την προσπάθεια.