Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας παρευρέθηκε σήμερα το πρωί στην εκδήλωση για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου Φίλων του Δάσους, στο Κατσιμίδι της Πάρνηθας.

Ο Υπουργός κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανέφερε στον χαιρετισμό του:

«Καταρχήν δεν σας τιμώ εγώ. Με τιμήσατε εσείς με την πρόσκλησή σας και προσωπικώς θέλω να σας πω ότι δεν συχνάζω σε τελετές κοπής πίτας. Δεν είναι αυτό το οποίο κάνω. Δεν περνούσα και ήρθα. Ήρθα ειδικά για δύο λόγους.
Ο πρώτος λόγος είναι διότι προστατεύετε αυτή την περιοχή, η οποία στην πραγματικότητα είναι ο τελευταίος πνεύμονας της Αττικής. Και το κάνετε με πολύ μεγάλη επιτυχία, βεβαίως με εξαιρετική συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα. Κύριε Πρόεδρε δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Αλλά το κάνετε με εξαιρετική επιτυχία. Ξέρουμε όλοι ότι αν χαθεί αυτή η περιοχή, στην πραγματικότητα η Αττική στερείται άλλου ενός σημαντικού πνεύμονα.

Το δεύτερο το οποίο θα μου επιτρέψετε να σας αναφέρω σαν λόγο που ήρθα εδώ είναι ο εθελοντισμός. Εμένα και του Γενικού Γραμματέα του κυρίου Γεωργιάδη ο εθελοντισμός είναι ιδιαίτερα μέσα στην καρδιά μας. Γιατί πιστεύουμε ότι επί πολλά χρόνια η πατρίδα βασίστηκε μόνο πάνω στην Πυροσβεστική και αγνόησε αυτό που είναι απαραίτητο, αν θέλετε, να προλάβουμε τις καταστροφές στο μέλλον, την εθελοντική προσφορά του Έλληνα πολίτη, που είναι ο κανόνας σε όλες τις κεντροευρωπαϊκές χώρες. Δεν μπορούμεμε το ισχύον δόγμα «η πυροσβεστική μάχεται και ο πολίτης κάθεται» να συνεχίσουμε. Και εσείς είσαστε ένα λαμπρό δείγμα μιας διαφορετικής προσέγγισης κύριε Πρόεδρε. Μιας ενεργού ανάμειξης του Έλληνα πολίτη στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος, του συνανθρώπου μας, για τη βοήθεια στη φυσική καταστροφή. Και πρέπει αυτό να το υπογραμμίσουμε, να το ενθαρρύνουμε και να το στηρίξουμε. Κάνουμε ορισμένες προσπάθειες, δυστυχώς αυτή η προσπάθεια δεν γίνεται στις καλύτερες οικονομικές συνθήκες. Θα ήμουν ευτυχής να μπορούσαμε να κάνουμε αυτή την προσπάθεια αλλαγής του δόγματος σε καλύτερες συνθήκες για τον προϋπολογισμό της πατρίδας. Δεν είναι σήμερα έτσι τα πράγματα. Αλλά και με αυτή την κατάσταση πρέπει να συνεχίσουμε.

Κάνουμε τρία πράγματα στο νομοθέτημα που έρχεται στην Βουλή. Το ένα είναι όπως ξέρετε η άδεια για τον εθελοντή. Το δεύτερο είναι η ασφαλιστική κάλυψη του εθελοντή. Το τρίτο είναι η εθνική σχολή, με την οποία θα μπορεί να εκπαιδεύεται ο εθελοντής. Χαίρομαι που μου είπατε και το θέμα του αυτοκινήτου.Είναι ένα τέταρτο το οποίο θα το κάνουμε. Αυτό είπα και στον Γενικό Γραμματέα. Μάλιστα μου είπε ο κύριος Αλεξανδρής που υπάρχει αυτό το αυτοκίνητο. Είναι αστείο ένα αυτοκίνητο περιουσία του ελληνικού λαού να κάθεται σε ένα νησί του Αιγαίου αχρησιμοποίητο και από την άλλη να υπάρχει ανάγκη κάπου και να μην το φέρνουμε. Και να μου επιτρέψετε να τελειώσω, γιατί πάλι δεν είμαι πολύ καλός στα πολλά λόγια. Παρακολουθούσα όπως καθόμουν εδώ το σήμα σας. Ξέρετε, το «Άξιον Εστί» στην Ελλάδα έχει μία τεράστια σημασία. Καταρχήν η Παλαίφατος Μονή στο Άγιο Όρος, η Άγια εικόνα, το Νόμπελ από τον Ελύτη, αλλά τελικά η σημασία που έχει στην ψυχή του ελληνικού λαού. Αυτό που κάνετε λοιπόν θα μου επιτρέψετε να σας ότι πω πραγματικά άξιον εστί. Να είστε καλά. Καλή χρονιά».