Σταυρόλεξο για καλούς λύτες θυμίζει η εκλογική αναμέτρηση στις 13 περιφέρειες της χώρας, καθώς τα κομματικά επιτελεία εκτιμούν ότι η ψήφος θα κρίνει έως ένα βαθμό και τις πολιτικές εξελίξεις. Τα κομματικά επιτελεία έχουν παραγγείλει δημοσκοπήσεις, εξετάζουν υποψηφιότητες και δεν κρύβουν, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Έθνος», ότι μέχρι στιγμής όλα είναι ανοιχτά, χωρίς κανείς να μπορεί να προδικάσει πώς θα διαμορφωθούν οι κομματικοί συσχετισμοί το βράδυ της 25ης Μαΐου.

Αττική
Όπως όλα δείχνουν η περιφέρεια Αττικής είναι το μεγάλο πολιτικό στοίχημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σαφές προβάδισμα, όπως δείχνουν οι μετρήσεις και όλα αναμένεται να κριθούν στον δεύτερο γύρο καθώς η Ρένα Δούρου είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα μέτωπο των κυβερνητικών εταίρων.

Στερεά Ελλάδα
Ισχυρή είναι η υποψηφιότητα του Κ. Μπακογιάννη που φαίνεται, σύμφωνα με τις μετρήσεις, να έχει το προβάδισμα. Στη Συγγρού δεν υποτιμούν το ενδεχόμενο να «κάνει ζημιά» ο πρώην βουλευτής Θανάσης Γιαννόπουλος, αν τελικά είναι υποψήφιος περιφερειάρχης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει τον βουλευτή Βαγγέλη Αποστόλου.

Δυτική Ελλάδα
Ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, θα είναι υποψήφιος ενώ από τον ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει την περιφέρεια ο βουλευτής Βασίλης Χατζηλάμπρου. Η Κουμουνδούρου εκτιμά πως, σύμφωνα με όσα δείχνουν οι μετρήσεις, μπορεί να κάνει την ανατροπή.

‘Ηπειρος
Σαφές είναι το προβάδισμα του νυν περιφερειάρχη Α. Καχριμάνη, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο υπάρχει επίσης ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων που φτάνει το 35%. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτή του κόμματος.

Κρήτη
Στο πάλαι ποτέ «πράσινο» νησί, για πρώτη φορά φαίνεται πως κόμμα της Αριστεράς διεκδικεί να κάνει τη μεγάλη αλλαγή. Ο νυν περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ)  ωστόσο ελπίζει ότι μπορεί να κερδίσει τη μάχη στον δεύτερο γύρο με την υποστήριξη και της Νέας Δημοκρατίας. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιος αναμένεται να είναι ο βουλευτής Μιχάλης Κριτσωτάκης.

Ανατολική Μακεδονία- Θράκη
Ο περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης (ΠΑΣΟΚ) εμφανίζεται να έχει σημαντικές προσβάσεις και στη μειονότητα και αυτό του δίνει προβάδισμα έναντι του ισχυρού αντιπάλου του Γιώργου Παυλίδη που στηρίζεται από τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το τοπικό στέλεχος Κ. Μορφίδη ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 40%.

Κεντρική Μακεδονία
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις προηγείται ο νυν περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας της Νέας Δημοκρατίας αν και το κυβερνών κόμμα φαίνεται να χάνει δυνάμεις σε μια προνομιακή περιοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη βουλευτή Δέσποινα Χαραλαμπίδου ενώ αστάθμητος παράγοντας είναι ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος θα έχει και τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ. Το ΠΑΣΟΚ αναζητά νέο πρόσωπο και δεν αποκλείεται να στηρίξει την υποψηφιότητα της Εύας Καΐλή.

Δυτική Μακεδονία
Όλα είναι ανοιχτά με τη ΝΔ να έχει προβάδισμα με τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Δακή. Το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τον Γ. Παπαϊορδανίδη με ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει τη στήριξη και της ΔΗΜΑΡ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει τον δημοσιογράφο Θ. Καρυπίδη.

Θεσσαλία
Η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό ενώ στην Κεντροαριστερά το τοπίο είναι θολό. Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε τη βουλευτή Ηρώ Διώτη και όλα δείχνουν σκληρή μάχη στον δεύτερο γύρο.

Βόρειο Αιγαίο
Όλα είναι ανοιχτά. Ο νυν περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής θα είναι εκ νέου υποψήφιος ενώ παραμένει ερωτηματικό ποιο πρόσωπο θα στηρίξει η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να καταλήγει στην υποψηφιότητα της δημοσιογράφου Αγλαΐας Κυρίτση. Όλα δείχνουν πάντως πως η μάχη θα διεξαχθεί μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Νότιο Αιγαίο
Εκτιμάται πως έχει προβάδισμα ο νυν περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης αν και η υποψηφιότητα του δημάρχου Λειψών Μπενέτου Σπύρου από τον ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ανατρέπει τα δεδομένα.  Η ΝΔ συζητά την υποψηφιότητα του βουλευτή Γ. Παππά.

Πελοπόννησος
Φαβορί, παρά τις ενστάσεις της ΝΔ, παραμένει ο Πέτρος Τατούλης. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον πρώην βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Οδυσσέα Βουδούρη, το ΠΑΣΟΚ κρατά κλειστά χαρτιά ενώ η ΔΗΜΑΡ προκρίνει την υποψηφιότητα του βουλευτή του κόμματος Γιάννη Πανούση.

Ιόνιο
Το ΠΑΣΟΚ καταλήγει στην ασφαλή επιλογή της Άντζελας Γκερέκου, η οποία δείχνει πως μπορεί υπό προϋποθέσεις να κερδίσει. Από την πλευρά της ΝΔ υποψήφιος θα είναι ο νυν περιφερειάρχης Σπύρος Σπύρου. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Θ. Γαλιατσάτο ελπίζοντας να μπει σφήνα ανάμεσα στις υποψηφιότητες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.