Στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τετάρτη 17 Ιουνίου, στις 4 το απόγευμα, τηλεδιάσκεψη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε καιρό πανδημίας, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, υπό την ιδιότητα του προέδρου της επιτροπής υπουργών του ΣτΕ και της γενικής γραμματέως του ΣτΕ, Μαρία Πεϊτσίνοβιτς Μπούριτς (Marija Pejcinovic Buric).

Συγκεκριμένα, το θέμα της συζήτησης είναι: «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα αυτό είναι το κεντρικό της ελληνικής προεδρίας και η εν λόγω συζήτηση γίνεται σε συνέχεια της πρώτης τηλεδιάσκεψης υψηλού επιπέδου που πραγματοποιήθηκε στις 3 Ιουνίου, κατόπιν πρωτοβουλίας της ελληνικής προεδρίας και του κ. Βαρβιτσιώτη, με τους επικεφαλής των θεσμών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σκοπός της εν λόγω συζήτησης είναι η δημόσια διαβούλευση εμπειρογνωμόνων από το χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πάνω στη θεματική της διασφάλισης του κράτους δικαίου και της προστασίας ευάλωτων ομάδων σε περιόδους υγειονομικών κρίσεων και εκτάκτων καταστάσεων.

Η ελληνική προεδρία αποβλέπει στην υιοθέτηση αυτών των θεμελιωδών αρχών από τα 47 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, με τη μορφή της «Διακήρυξης της Αθήνας», κατά την επικείμενη 130ή Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 4 Νοεμβρίου 2020.

H τηλεδιάσκεψη θα μεταδοθεί σε livestreaming από το κανάλι της ελληνικής προεδρίας στο youtube, την ιστοσελίδα της ελληνικής προεδρίας και το facebook.