Μητσοτάκης: Όσοι δεν έχουν τα προσόντα θα φύγουν

«Η σιωπηλή πλειοψηφία θέλει τολμηρές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση»


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
12:00
14/01/2014
Μητσοτάκης: Όσοι δεν έχουν τα προσόντα θα φύγουν
20
loading

Οι πελατειακές σχέσεις υπάρχουν πάντα ελληνικό κράτος και στη διανομή θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρετικοί δημόσιοι υπάλληλοι, αναφέρει μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν«, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, o οποίος επαναλαμβάνει ότι στόχος είναι η απόλυση 15.000 υπαλλήλων.

Μάλιστα, σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, ο υπουργός επισημαίνει ότι θα έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει να μεταρρυθμίζουμε το Δημόσιο από το 2010, στο ξεκίνημα της κρίσης, αλλά δεν έγινε τίποτε μέχρι το 2013 καθώς «επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν να μείνει ανέγγιχτος ο σκληρός πυρήνας της εκλογικής τους πελατείας. Αντί να μεταρρυθμίσουν τη Δημόσια Διοίκηση προτίμησαν να προχωρήσουν σε οριζόντιες περικοπές, κάτι που έπληξε εξίσου ικανούς και ανίκανους υπαλλήλους».

Στο ερώτημα αν είναι υπερβολικός ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι «δεν είναι ο αριθμός των υπαλλήλων: η μη αντικατάσταση όσων φεύγουν από το 2010 μας επέτρεψε να πλησιάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και θέλουμε να απολύσουμε επιπλέον περίπου 15.000 δηλαδή το 2% του συνόλου. Αλλά αυτό που πρέπει κυρίως να κάνουμε είναι να επικεντρωθούμε στη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα και στην ποιότητα των υπηρεσιών που πρέπει να προσφέρει το κράτος στην κοινωνία σε αντάλλαγμα των φόρων που πληρώνει».

«Όσοι δεν έχουν τα προσόντα θα φύγουν»

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της κινητικότητας ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι υπάρχουν τομείς όπου υπάρχει υπερπληθώρα υπαλλήλων και άλλοι στους οποίους λείπει προσωπικό, ενώ υπογραμμίζει ότι εάν κάποιος δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα για να εργαστεί στο Δημόσιο ή αν δεν μπορεί να βρει μια άλλη εργασία μέσω ενός προγράμματος κινητικότητας, «θα πρέπει να εγκαταλείψει το Δημόσιο».

Και συμπληρώνει: «Είχα στόχο 12.500 υπάλληλοι να αλλάξουν ειδικότητα πριν τον Οκτώβριο και αυτός ο στόχος επετεύχθη. Έτσι μπορέσαμε να μετακινήσουμε στο Υπουργείο Οικονομικών διπλωματούχους οικονομολόγους που εργάζονταν ως δημοτικοί αστυνόμοι. Θα περιορίσουμε τη συχνότητα των επαφών μεταξύ υπαλλήλων και πολιτών χάρη στο Ιντερνέτ ώστε να μειωθούν οι δυνατότητες διαφθοράς. Αυτό ήδη έγινε με τις εφορείες: Καταργήσαμε ουκ ολίγες εφορείες και οι δηλώσεις γίνονται στο διαδίκτυο και οι πληρωμές μέσω τραπέζης. Πρέπει επίσης να απλοποιηθεί η Δημόσια Διοίκηση: Δεν θα πιστέψετε τον αριθμό των εγγράφων που πρέπει να συμπληρώσεις για να ανοίξεις μια επιχείρηση και τις μετακινήσεις που αυτό συνεπάγεται. Τελευταίο σημείο, βρισκόμαστε σε πλήρη αναδιοργάνωση των Υπουργείων για να πετύχουμε επιτέλους ένα αξιόπιστο οργανόγραμμα, μικρότερες δομές με λιγότερους γενικούς διευθυντές και διευθυντές κάθε λογής καθώς και αρμοδιότητες καθορισμένες με σαφήνεια».

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως διευκρινίζει ότι «αντίθετα με αυτά που λέγονται, δεν βρίσκομαι σε μια εκτινασσόμενη καρέκλα, γιατί γνωρίζω ότι δεν είμαι μόνος. Η σιωπηλή πλειοψηφία θέλει τολμηρές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar laros

  Στα προσόντα περιλαμβάνεται το "βύσμα" ;;;

  1. avatar Σατανάς

   άλλος όμως κατέβαζε πρόταση στο δήμο για διορισμό σεκιουριτάδων από την άνεργη νεολαία του...
   Αυτά τα έλεγε ως δημοτικός σύμβουλος, φαντάσου να κυβερνούσε κιόλας...

 2. avatar Johnny Floxie

  Και όταν λέμε προσόντα εννοούμε μόριο 8...ίντζες (χιχιχιχι) τουλάχιστον. Θα μείνουμε δηλ. μόνο εμείς οι συριζαίοι που ως γνωστόν είμαστε προικισμένοι... Τι να κάνουμε τώρα, να πάμε κόντρα στη φύση;

  1. avatar Σατανάς

   για να θεωρηθείς προικισμένος υπολογίζεται αυτό που έχεις στη μπροστινή πλευρά όχι στην πίσω... μη μπερδεύεσαι.

 3. avatar Kats

  Προχώρα το Κυριάκο . Είμαστε μαζί σου

  1. avatar M.L Gore

   Σωστά , για όσο δεν κινδυνεύει το οπίσθιο σου , είσαι μαζί του και να το προχωράει ......
   Ποίος τους @@@@@ι αυτούς που θα μείνουν χωρίς εισόδημα ξαφνικά και χωρίς στον ήλιο μοίρα ;

   1. avatar Σατανάς

    ..είδες το άτιμο το μέσο, τσάμπα οι ψήφοι τόσα χρόνια..

 4. avatar Ιβάν Ντενίσοβιτς

  «Η σιωπηλή πλειοψηφία θέλει τολμηρές αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση»: Γι' αυτό π.χ. τον Πεπονή που σκέφτηκε τον ΑΣΕΠ τον έπαυσε από βουλευτή στις αμέσως επόμενες εκλογές. Και δεν υπήρξα ποτέ ΠΑΣΟΚ, απλώς απαντάω στις παπαρολογίες του Κυριάκου.

  1. avatar Σατανάς

   το πασοκικό ΑΣΕΠ ήταν βλέπεις εγγύηση...

 5. avatar Sotiris

  Εγώ πάντως θα σου πω κάτι που μπορεί να γίνει άμεσα :
  κάνε ένα ψυχολογικό τεστ και τεστ νοημοσύνης σε όλους ανεξαρτήτως τους δημοσίους υπαλλήλους.
  Όσοι αποτύχουν απλά επανέλαβέ το μόνο στους αποτυχόντες.
  Θα εκπλαγείς από το πόσοι θα πρέπει να φύγουν ! ! ! ! !
  α π λ ά π ρ α κ τ ι κ ά π ρ ά γ μ α τ α !

 6. avatar Juanjose

  Δε μας λες και τα δικά σου τα προσόντα ρε παλικάρι? Εκτός του ότι είσαι γιος του πατέρα σου τι άλλο προσόν έχεις? [...]!

  1. avatar Σατανάς

   Πες μας τα προσόντα σου ρε Κυριάκο, που θα μας πεις ότι έχεις καλύτερη εκπαίδευση από το μεγαλοστέλεχος υδραυλικό του δήμου με τα 5000 μισθό για 7-1...

  2. avatar Kats

   Harvard business school και καριέρα σε top management consultancy . Googlareis, μαθαίνεις για να μην εκτίθεσαι

   1. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

    XAXAXAXAXAXAAX ασε κατς. πιο γραφικος πεθαινεις αυτο λεω μονο....

   2. avatar M.L Gore

    Πω πω ρε kats , δηλαδή ομιλούμε για πολλά δουλεμένα ένσημα που έχει στα πανεπιστήμια το παλικάρι .......
    Και έξω που δούλευε , έγραφε για πολλά χρόνια τα βαρέα .

   3. avatar Douskas John

    Harvard business κάθεστε μπαμπάς πληρώνει school και top management πουθενά . google πατάς πως παίρνουν πτυχία γιοι πολιτικών Ελλάδα και μαθαίνεις

  3. avatar Douskas John

   Είναι γιος του μητσοτοτάκη και επίσης είναι γιος του μητσοτάκη

 7. avatar Social Distortion

  Για να γίνει αξιοπρεπές το δημόσιο σε όλο το φάσμα του θα χρειαστούν περίπου 30 χρόνια. Και αυτό μόνο εάν εξαφανιστούν απο προσώπου γης τα [...] που το δημιούργησαν και αλλάξει επιτέλους η νοοτροπία που έχει μπει πια στο DNA του Έλληνα να μπω στο δημόσιο για να αράξω και να πληρώνομαι και όλοι οι υπόλοιποι να πάνε να ....

  1. avatar daidalos

   Δυστυχώς ο παρασιτισμός είναι στην φύση του ανθρώπου

 8. avatar Insane

  ωραία ....τι το λές και δεν το κανεις? ... φυγε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει