Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σε δηλώσεις του όσον αφορά τις επιπτώσεις τα αναθεωρημένα στοιχεία που αναμένεται να δοθούν για το έλλειμμα του 2009, από τη Eurostat τόνισε χαρακτηριστικά ότι «αυτό που είναι ξεκάθαρο για εμάς, είναι ότι ο εκτροχιασμός θα είναι τόσο μικρός, έτσι ώστε δεν θα υπάρχουν συνέπειες στα δημοσιονομικά της χώρας, γι’ αυτό ακριβώς το λόγο δεν θα υπάρχουν περαιτέρω αποφάσεις.

Ταυτόχρονα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «δεν θα γίνει καμία περικοπή μισθών και συντάξεων» και ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν νέα μέτρα».

Επιπλέον, κληθείς να σχολιάσει σχετική αναφορά του πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης με νέους επιχειρηματίες, ότι το βάρος θα πέσει στις πολιτικές που μειώνουν τις σπατάλες στο Δημόσιο, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι ο όρος «νέα μέτρα» έχει ταυτιστεί με περικοπές μισθών και συντάξεων και τόνισε «κατηγορηματικά» ότι «δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν οι μισθωτοί και κανείς πολίτης σε σχέση με τη φορολόγησή του».

Ερωτηθείς αν η αναφορά του πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξει φορολογική επιβάρυνση, αφορά στην ακύρωση των σεναρίων περί αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα ή μετάταξή τους σε άλλους συντελεστές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «είναι δύο διαφορετικά ζητήματα».

Επεσήμανε δε ότι αυτό το σενάριο για το ΦΠΑ είναι ένα από τα εναλλακτικά σενάρια ώστε τα έσοδα να αυξηθούν, χωρίς να υπάρχει μαζική υπαγωγή προϊόντων σε μεγάλο ΦΠΑ.

«Εμείς πάντοτε προσπαθούμε να βρούμε τις λύσεις ώστε και τους υγιείς επιχειρηματίες να διευκολύνουμε, αλλά και να μην επιβαρύνουμε τα χαμηλότερα και μέσα στρώματα με μη ανεξέλεγκτη αύξηση του ΦΠΑ», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εκ νέου για το τι θα μπορούσε να αφορά η εν λόγω αναφορά του κ. Παπανδρέου, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα μπορούσε να αφορά σε αύξηση των φορολογικών συντελεστών, για την οποία, όπως υπογράμμισε, «φυσικά δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη».