Για τις προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου το επόμενο διάστημα -εν όψει της ανάληψης της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη χώρας μας, το πρώτο εξάμηνο του 2014- για τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων και για το μέγεθος της φορολόγησης των Ελλήνων πολιτών, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Από το γραφείο του, στο υπουργείου και με το βλέμμα σ’ ένα από τα πιο μεγάλα σε κίνηση επιβατικό λιμάνι της Ευρώπης, τον Πειραιά, ο κ. Βαρβιτσιώτης, στο πρώτο μέρος της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, αναφέρεται στα προβλήματα της ακτοπλοΐας και της νησιωτικής Ελλάδας, στους τρόπους αντιμετώπισης της ανεργίας των Ελλήνων ναυτικών, ενώ χαρακτηρίζει πολύ καλούς συνομιλητές και φίλους, τους εκπροσώπους των ναυτεργατικών σωματείων.

Στέλνει μήνυμα, ότι δεν συμφέρει κανέναν, στην περίοδο της κρίσης που διανύουμε, να προβάλει υπερβολικές και παράλογες θέσεις και προτείνει φαντασία, καινοτομία και δημιουργικότητα.

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, υπογραμμίζει ότι το ΤΑΙΠΕΔ είναι πλέον έτοιμο και ότι στις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2014, είναι η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου των 450 εκατ. ευρώ, από την αξιοποίηση της λιμενικής περιουσίας.

Τονίζει, επίσης, ότι αυτή τη στιγμή μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν σηκώσει όλο το βάρος της φορολογίας, συμμετέχοντας στα δημόσια έσοδα κατά 70%, ενώ για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων εκτιμά ότι αυτός θα πρέπει να συνοδεύει το κάθε ακίνητο και όχι τον ιδιοκτήτη του και που δεν θα οδηγεί σε δήμευση της περιουσίας, όταν αυτός ο φόρος δεν θα μπορεί να καταβληθεί.

Τέλος, για το αν εξυπηρετεί εφοπλιστικά συμφέροντα, απαντά ότι εξυπηρετεί μόνο εθνικά συμφέροντα, με στόχο τη μεγέθυνση της ναυτιλιακής οικονομίας και ότι το υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχει και λειτουργεί, προκειμένου να εξυπηρετεί τον Έλληνα ναυτικό, τον Έλληνα πλοιοκτήτη και το ελληνικό πλοίο.