Η χρηματοδότηση που θα λάβουν τα πολιτικά κόμματα εντός του 2020

Παραμονή της εθνικής επετείου δημοσιεύτηκε το σχετικό Φ.Ε.Κ. με τα αναλυτικά ποσά για κάθε πολιτικό σχηματισμό


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10:40
26/03/2020
Η χρηματοδότηση που θα λάβουν τα πολιτικά κόμματα εντός του 2020
20
loading

Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 13.500.000 ευρώ ακριβώς θα μοιραστούν το τρέχον έτος τα κόμματα που βρίσκονται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, το Ευρωκοινοβούλιο αλλά και αυτά που στις τελευταίες εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού ή στις ευρωεκλογές του Μαΐου έλαβαν ποσοστό άνω του 1,5%, όπως για παράδειγμα η «Πλεύση Ελευθερίας» της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Η σχετική Υπουργική Απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως παραμονή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου (ΦΕΚ Β' 1024/24.03.2020) και αφορά τόσο τα χρήματα που θα δοθούν ως τακτική κρατική χρηματοδότηση όσο και ως χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους το 2020. Τα περισσότερα λαμβάνει το κυβερνών κόμμα ως η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη. Η Νέα Δημοκρατία θα βάλει στα ταμεία της συνολικά 5.075.783 ευρώ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 4.097.294 ευρώ. Καθόλου άσχημα...

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό προβλέπεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και για τον λαϊκό σύνδεσμο της Χρυσής Αυγής. Το συγκεκριμένο κόμμα αναφέρεται ότι θα λάβει 234.375,00 ευρώ ως τακτική κρατική χρηματοδότηση συν άλλα 46.875 ευρώ για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους, σύνολο 281.250 ευρώ. Εν τη... παλάμη όμως θα τα πάρει μονάχα στην περίπτωση που το δικαστήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη αποφασίσει ότι δεν πρόκειται για εγκληματική οργάνωση. Εάν όντως αποφασιστεί κάτι τέτοιο, θα πάρει αυτά τα χρήματα συν άλλα... 8.319.382 ευρώ που έχουν δεσμευτεί από την ετήσια χρηματοδότηση των τελευταίων επτά ετών. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν η έδρα αποφασίσει ότι πρόκειται για εγκληματική οργάνωση, επιστρέφονται όλα στο κράτος.

Αναλυτικότερα, το ποσό που λαμβάνει φέτος κάθε κόμμα ως τακτική κρατική χρηματοδότηση έχει ως εξής:

 1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 4.229.819,42 ευρώ
 2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: 3.414.412,36 ευρώ
 3. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.), Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (Ε.Δ.Ε.Μ.): 1.121.112,58 ευρώ
 4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: 847.320,35 ευρώ
 5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: 690.791,15 ευρώ
 6. ΜέΡΑ25: 571.544,14 ευρώ
 7. ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 234.375 ευρώ
 8. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: 70.312,50 ευρώ
 9. ΠΟΤΑΜΙ 70.312,50 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ 11.250.000 ευρώ

Το επιπλέον ποσό που λαμβάνει φέτος κάθε κόμμα ως κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους έχει ως εξής:

 1. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 845.963,89 ευρώ
 2. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ: 682.882,48 ευρώ
 3. ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ (Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑ.ΣΟ.Κ.), Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών (ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ.), Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης (Ε.Δ.Ε.Μ.): 224.222,52 ευρώ
 4. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ: 169.464,06 ευρώ
 5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ - ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: 138.158,23 ευρώ
 6. ΜέΡΑ25: 114.308,82 ευρώ
 7. ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ: 46.875 ευρώ
 8. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ-ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: 14.062,50 ευρώ
 9. ΠΟΤΑΜΙ: 14.062,50 ευρώ

ΣΥΝΟΛΟ: 2.250.000 ευρώ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης θα τα δώσει στο ΕΚΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής του «Ποταμιού» κ. Σταύρος Θεοδωράκης από τον Νοέμβριο του 2019 που αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του κόμματός του, ξεκαθάρισε ότι η ετήσια κρατική χρηματοδότηση που δικαιούται, θα πηγαίνει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό τη δέσμευση πως τα χρήματα θα διατίθενται για υποτροφίες και προγράμματα ώστε να περιοριστεί η φυγή των νέων επιστημόνων προς το εξωτερικών.

Τέλος, για την ιστορία, και εάν τυχόν έχετε απορία για το ποιοι λαμβάνουν κρατική χρηματοδότηση και πως γίνεται η μοιρασιά, όλα τα προβλέπει ο νόμος 3023 του 2002 (ΦΕΚ 146Α). Στο άρθρο 1, παράγραφο στ' επισημαίνεται πως δικαιούχοι είναι:

στα) Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή των Ελλήνων με αντιπροσώπους εκλεγμένους στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές από τους συνδυασμούς του ίδιου κόμματος ή συνασπισμού.

στβ) Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, τα οποία στις τελευταίες γενικές βουλευτικές εκλογές είχαν καταρτίσει πλήρεις συνδυασμούς, τουλάχιστον στο εβδομήντα τοις εκατό (70%) των εκλογικών περιφερειών της χώρας και συγκεντρώσει αριθμό ψήφων, τουλάχιστον, ίσο με το ένα κόμμα πέντε τοις εκατό (1.5%) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

στγ) Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, που έχουν εκλέξει αντιπροσώπους στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

στδ) Τα πολιτικά κόμματα και οι συνασπισμοί, τα οποία στις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκέντρωσαν αριθμό ψήφων, τουλάχιστον, ίσο με το ένα κόμμα πέντε τοις εκατό (1,5%) του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων της Επικράτειας.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το ΦΕΚ με τη φετινή κρατική χρηματοδότηση εδώ

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Γεροτσολιάς.

  Ακούγεται οτι σήμερα ή αυριο ο πρωθυπουργός ανακοινωνει την αποφαση του , οτι θα διατεθούν ολα τα χρήματα της ετήσιας κρατικής επιχορηγησης της ΝΔ στην μαχη εναντια στον κορονο’ι’ό και επι πλέον θα επιστραφούν στις τραπεζες, για να βοηθηθούν αυτες τις δυσκολες ωρες, μερος των χρηματων εκ των δανείων που εχουν λαβει, ποσό περίπου υψους για πρώτη φαση τα 65 εκατ ευρω..!!
  Μπράβο κ. πρόεδρε , παντα τετοια και θα εισαι ο μόνιμος πρωθυπουργός της καρδιάς μας. !! Γεροτσολιάς.

 2. avatar Λαϊκή φράση:

  \"Ο παπάς ευλογάει πρώτα τα γένια του\"!

 3. avatar .;.

  4 και 1 μύριο για επιμορφωτικούς χαχαχα σκοπούς έχει να φάει ο βλαχοτσάβες των βαλκανίων συν το 40% αποζημίωσης εκάστου βουλευτή.
  Και άλλα 3 των πολιτών επί 6 εκατομμύρια, και έκλεισε ως επαναστάτης για τα επόμενα 20 χρόνια

 4. avatar θομπ.

  γεια σου Κουλη με τα ωραια σου!!!

 5. avatar Παλλάς Ροδος..

  Αυτό ειναι ληστεια. Να κοπει για οσο διαρκει η κριση και μεχρι να συνελθει η χωρα καί ο λαος η χρηματοδοτηση των κομματων και ο μισθος τπυς να μη ξεπερνα τωρα τα 1.000ευρω
  Φαγανε, φάγανε, φάγανε και δεν χορτασαν ακομη??
  Και το Κκε που το πιστευε και ψηφιζε ο πατερας μου μια απο τα ιδια ειναι και κουβέντα τώρα δεν λεει..!

 6. avatar Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΙΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ..

  ..από συστάσεως της ως κράτους, δεν είναι παρά τα κόμματα και οι ευνοούμενοι τους. Μέσα σ\'όλη την αναμπουμπούλα, τα κομματόσκυλα -ως συνήθως- κόπτονται πάνω απ\'όλα για τις αποδοχές τους...

 7. avatar Κριμα

  Λιγα ειναι κοψτε κατα 100% τους μισθους να βαλουμε πλατη στους λαικους ηρωες της βουλης. Ολοι οι χαζοι μπορουμε που ελεγε κι ο τζιμακος

 8. avatar 1+1

  Η χρηματοδοτηση των κομμάτων αυτή την περιοδο ,που πάρα πολλές Ελληνικές οικογενειες στερουνται ακόμη και τα προς το ζήν, ειναι πιστευω η επιτομή των σκανδαλων και της αναλγησίας των (300) τριακοσιων βολευτών του κυνοβουλίου μας.....!!
  Αντί να υποχρεωθούν να γυρισουν πισω στις τραπεζες τα 500 καί πλεον εκατομμυρια €υρώ που αρπαξαν τάχα για δάνεια και τα εξαφανησαν καποιοι εθνοπατερες μας ,τους δινουμε ή μαλλον αρπαζουν τωρα και αλλα 14.000.000 εκατ.ευρώ, περαν της ανά μηνα μισθοδοσιας τους ,που αγγιζει τα 29.000.000 εκατ ευρω ετησιως δλδ περιπου 2.400.000 € μηνιαιως.. !!
  Και ολα αυτα λαμβανουν χωρα σε μία περιοδο που η πατριδα μας αντιμετωπιζει μιά τεράστια τραγωδία λογω του ιού και επι πλεον για να μην το λυσμονουμε ειμαστε εξ´ αιτίας των η πλεον υπερχρεωμενη χώρα παγκοσμιως με χρεη συνολικά που ξεπερνούν το ΕΝΑ τρισεκ. Ευρώ.!
  Τελικά αρχιζω να πιστευω οτι αφού καθομαστε και τους κοιταμε και καποιοι μάλιστα τους θαυμαζουν και πολύ καλά πραττουν.... !!

  1. avatar ο συριζα εβαλε κουκουλες….

   και τα σκεπασε ολα τα σκανδαλα.....

  2. avatar Οι Ρουβικωνες που ειναι?????

   Μουγκα στην στρουγκα τωρα και αυτοι. !!
   Εδω θα μου πειτε οτι ολοκληρο ΚΚΕ κρυβεται και τσεπωνει τα μυρια.

 9. avatar Γιώργος63

  Γιατί δεν χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά για να ισοσταθμίσουν την μείωση του 50 % των μισθών (έστω και κάποιο μέρος αυτού ; )

 10. avatar Paladium1

  Να μην πάρουν τιποτα να τα δώσουν για ιατρικό υλικό στα νοσοκομεία,ας κανουν και κάτι αξιόλογο για την κοινωνία τόσα χρόνια την κατά ληστέυουν ασύστολα.

 11. avatar ο συριζα εχει αποθεματα απο πετσιτομανολομανολο

  οποτε θα τα δωρισει στο δημοσιο.....θα εξαγορασει το μεηγκα?????????????????οχιιιιιι...οχιιιιιιι

  1. avatar Εσένα ειδικά σου παει γάντι….

   Το οσο και να σέ πλένουν το σαπουνι μονο θα καταστρέφουν..
   Εδω η πατριδα μας και οι Ελληνες καταστρεφονται και εσύ με τα πετσιτο-μανολα ασχολεισαι καψερέ.!

  2. avatar Ενω

   όλοι οι άλλοι θα τα μοιρασουν απλοχερα περα - ποδε , ειδικα οι της Ν.Δ , που έχουν γίνει πολύ πονοψυχοι τελευταια .

 12. avatar ουτε φραγκο στα κομματα….

  πρωτοι θα αντιδρασουν οι επαναστατες του καναπε......τρωτε και πινετε ......κι ο λαος στο περιθωριο.....

 13. avatar Βαγγέλης101

  Δεν είμαστε καλά!!!!
  Περιμένετε να δείτε τι «κορώνες» θα γραφτούν παρακάτω.....

 14. avatar Than Ashes

  Μπράβο ρε Σταύρο, είσαι από τους λιγοστούς έντιμους! Η ΧΑ ας τα κρατήσει να κανει... έρευνα και επιμόρφωση!!

  1. avatar γιατι οι αλλοι τι επιμορφωση θα κανουν??σεμιναρια????

   ανοησιες τουμπανα και το πιπι της χαιδως....ο μπαρκας ειναι πανσοφος ....τα ξερει απεξω τα παραμυθια....ο χαρητσις ...ο τζανης..ο παπατζης.....τι σοφιαααααα...εχει ο λοκος τουςςςςςςςςςςς

  2. avatar Social Distortion.

   Πήρε πακέτο για το Σκοπιανό ξεπούλημα. Άνοιξε μαγαζί με την μία.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει