Χατζηδάκης: Με ταχύ ρυθμό η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή

Κριτική από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τον ΣΥΡΙΖΑ


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
17:14
06/03/2020
Χατζηδάκης: Με ταχύ ρυθμό η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή
1
loading

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε πως το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει διπλασιασμό μεριδίων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε σχέδιο για τον λιγνίτη ενώ οι βουλευτές του σήμερα δεν συμφωνούν για το εάν είναι υπέρ ή κατά της απολιγνιτοποίησης ή για το εάν πρέπει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα ή πιο αργά, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή απαντώντας σε επερώτηση 61 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα «Καταστροφική και ανέφικτη η μετάβαση που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας».

Τον περασμένο Σεπτέμβριο δεν ψηφίσατε τις συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψε ο τότε πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, δεν είπατε λέξη για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη ΛΑΡΚΟ επειδή είναι δημόσια επιχείρηση, δείξατε την περιβαλλοντική σας ευαισθησία σας με την αφισσορύπανση που προκαλέσατε επ' ευκαιρία διάσκεψής σας, είπε ο υπουργός απευθυνόμενος στους επερωτώντες βουλευτές.

Όσο για τη στάση σας στον λιγνίτη «χάνεται η μπάλα» είπε ο κ. Χατζηδάκης σημειώνοντας ότι σε αντίθεση με κάποιους επερωτώντες, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Π. Κόκκαλης κατέθεσε ερώτηση στην Επιτροπή τασσόμενος με το ταχύτερο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, που η λειτουργία τους βάζει τη ΔΕΗ μέσα κατά 596 εκατ. το 2019.

Μας επικρίνετε ότι δεν έχουμε εμείς σχέδιο όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για την απολιγνιτοποίηση στην ΓΣ του ΟΗΕ πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης. Θέλετε να λέγεστε πράσινοι, αλλά το χρώμα αυτό μπορούν να το επικαλούνται μόνο οι Παναθηναϊκοί στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Μην τρίβεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη»

Αναφερόμενος στη χρήση λιγνίτη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι στο Βέλγιο από το 2016 έχει σταματήσει η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, στην Αυστρία ολοκληρώνεται η απολιγνιτοποίηση εντός του 2020, στη Γαλλία και Σουηδία έως το 2022, σε Ιρλανδία και Ιταλία το 2025, σε Φιλανδία και Ολλανδία το 2029, στην Πορτογαλία το 2030 ενώ η Ισπανία συζητάει έως το 2025.

Εμείς πάμε για το 2028 είπε ο κ. Χατζηδάκης. Κληθείς από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πει τι γίνεται στη Γερμανία είπε ότι «προς το παρόν είναι στο 2038, με την RWE που πετάει, χωρίς να έχει στην καμπούρα της τα βάρη που αφήσατε τη ΔΕΗ εσείς. Μην τρίβεστε στην γκλίτσα του τσοπάνη».

Για το κυβερνητικό σχέδιο είπε ότι έχει κατατεθεί στο ΕΣΕΚ και προβλέπει διπλασιασμό μεριδίου των ΑΕΠ έως το 2030, οι οποίες θα φτάσουν στο 35%, και στην ηλεκτροπαραγωγή θα φτάσουν στο 60%.

Επίσης είπε ότι έχει δημιουργηθεί τόσο μια διϋπουργική επιτροπή όσο μια ειδική επιτροπή υπό τον κ. Μουσουρούλη, που ξέρει τα ενεργειακά και τα επενδυτικά... Η επιτροπή θα καταλήξει σε ένα σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και σας καλώ, όταν καταλήξετε μεταξύ σας, να ακούσω συγκεκριμένες προτάσεις και να τις κουβεντιάσουμε, σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός μίλησε επίσης και για τα 12 μέτρα άμεσης δράσης που παρουσίασε η κυβέρνηση στην Κοζάνη, μεταξύ των οποίων ένα πακέτο πόρων περί τα 4 δισ. ευρώ όταν το προϋπάρχον ήταν στα 500 εκατ., η δημιουργία του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, που δημιουργεί 300 θέσεις εργασίας, η αποκατάσταση των ορυχείων, ενώ - όπως σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης - υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τις περιοχές αυτές για σκοπούς γεωργίας, βιομηχανίας και υπηρεσιών.

Καταλήγοντας, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άφησε κανένα σχέδιο, ενώ «οι διακηρύξεις σας περί πράσινης ανάπτυξης είναι πουκάμισο αδειανό».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar Χατζηδάκη!!!

    Άκου πάληκαρι έχουμε κάνει τρεις αιτήσεις από πέρσι και ακόμη να πάρουμε απάντηση από τον ΔΕΔΗΕ... επικαλούνται ότι δεν μπορούν τα σημερινά δίκτυά... να δεχθούν τόσα πολλα φωτοβολταϊκά πάρκα και ότι χρειάζεται ενίσχυση του δικτύου τους.... και κάτι τέτοια.
    Και το άλλο που ακούσαμε είναι ότι θα προηγηθούν οι ενεργειακές κοινότητες έναντι των ατομικών επενδύσεων... Θερμή παράκληση να το δείτε αυτό το θέμα διότι είναι πολύ σοβαρό... δεν είναι δίκαιο οι ενεργειακές κοινότητες να έχουν κάνει τις αιτήσεις έξι μήνες μετά από εμάς και να μας παίρνουν τη σειρά... Παρακαλούμε πολύ να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας βάσει των αιτήσεων... και ας αφήσουμε αυτές τις κουμουνιστικους αηδίες... ενεργειακές κοινότητες... συνεταιρισμοι... και όλα αυτά που στα προηγούμενα χρόνια κατέστρεψαν την χώρα.!!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει