Fake news της Τουρκίας χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς περί ενός νεκρού και πέντε τραυματιών προσφύγων/μεταναστών στον Έβρο από ελληνικά πυρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, απαντώντας τόσο σε δημοσιεύματα τουρκικών ΜΜΕ όσο και στις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφερόμενος στο προσφυγικό πως η Ελλάδα σκοτώνει γυναικόπαιδα βυθίζοντας και πυροβολώντας βάρκες στο Αιγαίο.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε την Τουρκία διακινητή ψυχών, αλλά και ψευδών ειδήσεων. Σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει σχετικά τους εταίρους και τη διεθνή κοινότητα δια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργου Κουμουτσάκου, ενώ σήμερα το απόγευμα στο περιθώριο της συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ θα υπάρξει ενημέρωση σε ανταποκριτές ξένων μέσων από τους υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη. Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στο πλαίσιο της οποίας θα προβληθεί και βίντεο που θα παρουσιάζει ανάγλυφα την κατάσταση στον Έβρο και θα επιβεβαιώνει το πως η Τουρκία γίνεται διακινητής.

Στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση προτίθεται να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ή να ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο κ. Πέτσας απάντησε αρνητικά.

Σημείωσε ότι σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ενημερώνει τους επικεφαλής των κομμάτων και εάν κριθεί σκόπιμο θα ενημερώσει και τους αρχηγούς των κομμάτων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση διατηρεί με την πρωτοβουλία για ενημέρωση των αρχηγών αλλά δεν κρίνεται σκόπιμη η σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Ανέφερε επίσης ότι δεν είναι στις προθέσεις της Αθήνας να ζητήσει έκτακτη σύνοδο κορυφής καθώς η ΕΕ έχει περάσει ήδη όπως είπε στη φάση των έργων και εξάλλου το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποιείται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, στις 26 και 27 Μαρτίου.

Στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί σήμερα και η εφαρμογή του άρθρου 78 παράγραφος 3 της συνθήκης της ΕΕ. Ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι η Ελλάδα ζητά τη διπλωματική στήριξη ώστε να μπορεί να επιστρέψει πιο γρήγορα σε τρίτες χώρες όσους περνούν τα σύνορα από την Κυριακή και μετά, οι οποίοι δε θα καταγράφονται καθώς θα ανασταλεί η δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου για ένα μήνα.

Ο κ.Πέτσας αναφέρθηκε και στη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα, όπου θα αποστέλλονται οι άνθρωποι αυτοί μέχρι την επιστροφή τους. Σημείωσε ότι μέχρι πρότινος όσοι μεταφέρονταν από τα νησιά στην ενδοχώρα δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στη γειτονική χώρα σε συνέπεια της κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας, όμως μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αυτός ο κίνδυνος έχει πάψει να υφίσταται και επομένως μπορούν να μεταφερθούν περισσότερα άτομα στην ενδοχώρα χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να προσελκυθεί περισσότερος κόσμος στα νησιά.

Ερωτηθείς που θα γίνουν τα κλειστά αυτά κέντρα ανέφερε ότι εξετάζεται η δημιουργία τους σε χώρους κοντά σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε αεροδρόμια για τις επιστροφές. Η κυβέρνηση δε θέλει η πολιτική επιστροφών να έχει ευρωπαϊκό «καπέλο» όπως αναφέρθηκε.

Σημειωτέον ωστόσο πως είναι στον αέρα αυτή τη στιγμή το ερώτημα εάν η Τουρκία θα συνεχίσει να δέχεται επιστροφές στο δικό της έδαφος, εφόσον ήδη παραβιάζει την κοινή δήλωση με την ΕΕ, πιέζοντας βεβαίως για ευρωπαϊκή βοήθεια στην πολιτική της στη Συρία απέναντι στη Ρωσία.

Ο κ. Πέτσας παραδέχθηκε ότι η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την κοινή δήλωση με την ΕΕ και πως οι επιστροφές είναι ένα τμήμα της κοινής δήλωσης, σημειώνοντας όμως πως: «έχουμε δίαυλο για επιστροφές, θα δούμε πως θα πάει την Παρασκευή. Δε σημαίνει ότι δε θα πράξουμε καθόλου επιστροφές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε τη δημιουργία κλειστών δομών σε ξερονήσια εφόσον αυτό προτείνουν οι τοπικές αρχές των δύο νησιών όπου υπάρχει ζήτημα με τη χωροθέτηση, δηλαδή της Λέσβου και της Χίου. Ωστόσο σημειώνεται πως ακόμη δεν έχει κατατεθεί επίσημα από τις τοπικές αρχές των νησιών, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – δημάρχων και αντιπεριφερειαρχών,

Ερωτηθείς τι θα κάνει η ελληνική πλευρά εάν η γειτονική χώρα φτιάξει ένα καταυλισμό τύπου Ειδομένης από τη δική της πλευρά των συνόρων, ο κ.Πέτσας απάντησε: «Αυτό θα είναι πρόβλημα της Τουρκίας», καταδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της Αθήνας να μην υποχωρήσει.

Κληθείς τέλος να σχολιάσει βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με καταγγελίες για ένοπλες ομάδες πολιτών στα σύνορα σε λογική «ταγμάτων ασφαλείας«, χαρακτήρισε προωθημένους αυτούς τους ισχυρισμούς, σημειώνοντας με νόημα πως «όλοι οι Έλληνες ξέρουν ότι στα σύνορα μας, στα νησιά μας και τον Έβρο, υπάρχουν εθνοφύλακες, που έχουν συγκεκριμένες οδηγίες και συμμετέχουν στο σχεδιασμό όπως αναπτύσσεται. Δε βλέπω τέτοιο κίνδυνο. Ο κίνδυνος που υπάρχει είναι να συνεχίσει η Τουρκία αυτή την προβοκατόρικη συμπεριφορά. Εμείς θα φυλάξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης».