Το μήνυμα πως η Ελλάδα παρά τη δυσανάλογη επιβάρυνση στο μεταναστευτικό, έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα και ότι χώρες εισόδου δεν μπορούν και δεν πρέπει να βαρύνονται μόνες τους με το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης, έστειλε από το βήμα του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στις εργασίες του τμήματος Υψηλού Επιπέδου της 43ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, που πραγματοποιείται σήμερα στη Γενεύη, ο κ. Δένδιας προέταξε την ανάγκη συλλογικής δράσης, βασισμένης στην δίκαιη κατανομή της ευθύνης για την αντιμετώπιση μιας τέτοιου μεγέθους διεθνούς πρόκλησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και ως εκ τούτου, εδώ και πολλά χρόνια στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής και της προσφυγικής κρίσης.

«Η Ελλάδα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες ροές μεταναστών και προσφύγων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» υπογράμμισε περαιτέρω. Προσέτι υπογράμμισε πως παρά το δυσανάλογο βάρος που επωμιζόμαστε, έχουμε σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα. Παράλληλα, σκιαγράφησε και τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, και ειδικότερα αναφέρθηκε στη μετεγκατάσταση μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, την έκδοση νέου νόμου για τη διεθνή προστασία των αιτούντων άσυλο και τη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων και το πρόγραμμα «Κανένα παιδί μόνο».

Αναδεικνύοντας περαιτέρω το ζήτημα, ανέφερε πως η Ελλάδα κατατάσσεται μεταξύ των τεσσάρων κρατών-μελών της ΕΕ με τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου. Έχουμε έναν από τους υψηλότερους δείκτες αιτούντων άσυλο ανά κάτοικο, συμπλήρωσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, εξέφρασε την πεποίθηση πως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει τη δύναμη να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις παγκόσμιες προκλήσεις και έκανε επιπλέον ειδική αναφορά και στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, χαρακτηρίζοντας την μια παγκόσμια πρόκληση που απειλεί τον πλανήτη μας, τη ζωή μας και τα «ανθρώπινα δικαιώματα» μας. Η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτιστικών δικαιωμάτων και σίγουρα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σημείωσε ακόμα και εξέφρασε την ανησυχία της Ελλάδας για τις πιθανές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική και φυσική κληρονομιά.

Υπό αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε σε σχετική πρωτοβουλία της Ελλάδας στο πλαίσιο της οποίας προτίθεται να διοργανώσει διάσκεψη υψηλού επιπέδου εντός του 2020.

Ανθρώπινα δικαιώματα

Αναφερόμενος στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρατήρησε πως φέτος εορτάζονται 75 χρόνια από την έναρξη ισχύος του Χάρτη του ΟΗΕ και σημείωσε πως σήμερα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε την ισχυρή μας προσήλωση στο πολυμερές σύστημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συνάντηση Ν. Δένδια-Zohrab Mnatsakanyan

Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, κατά την οποία συζήτησαν τη συνεργασία τους σε διμερές και τριμερές επίπεδο. Διπλωματικές πηγές σημείωσαν μετά τη συνάντηση πως σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο η επόμενη Τριμερής Υπουργική Συνάντηση Κύπρου – Αρμενίας – Ελλάδας. Επίσης, έγινε γνωστό ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για την ανταλλαγή επισκέψεων σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών και για τη συνεργασία τους στο Φόρουμ Αρχαίων Πολιτισμών, ενώ αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.