Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει προωθήσει Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων

«Σχεδιάζουμε μια Ελλάδα ανάπτυξης και ευημερίας» το μήνυμα του πρωθυπουργού


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
15:14
18/02/2020
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση έχει προωθήσει Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων
19
loading

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, συζητήθηκαν οι βασικοί άξονες της νέας αναπτυξιακής στρατηγικής για την ελληνική οικονομία.

Την παρουσίαση έκαναν ο νομπελίστας οικονομολόγος, Χριστόφορος Πισσαρίδης, που έχει αναλάβει επικεφαλής της Επιτροπής για την Αναπτυξιακή Στρατηγική, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής, Νίκος Βέττας, καθώς και ο καθηγητής του London School of Economics, Δημήτρης Βαγιανός.

Στόχος της Επιτροπής είναι να καταθέσει συστάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για τους στρατηγικούς άξονες, στους οποίους πρέπει να κινηθεί μεσομακροπρόθεσμα η ελληνική οικονομία, ώστε η Ελλάδα να γίνει συγκρίσιμη με τις πιο πετυχημένες μικρές οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία και η Δανία.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω που αναλάβατε αυτή την πρωτοβουλία μαζί με έγκριτους οικονομολόγους από την Ελλάδα, από το εξωτερικό, να μας βοηθήσετε στην εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της χώρας. Είναι μία εγγύηση για τη μακροπρόθεσμη ευημερία όλων των πολιτών της», ανέφερε στην έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός.

Και πρόσθεσε: «Αν και βγαίνουμε από την κρίση, νομίζω ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουμε τους λόγους που μας οδήγησαν σε αυτήν. Συνεπώς ένα στρατηγικό πρόγραμμα για την εθνική οικονομία, συμβατό με την απαραίτητη ανάγκη να προστατεύσουμε το περιβάλλον μας, μπορεί να θεραπεύσει παλιά διαρθρωτικά προβλήματα για τα οποία έχουμε μιλήσει πολλές φορές και στο παρελθόν: Το υψηλό δημόσιο χρέος, το οποίο εξακολουθεί να ταλαιπωρεί την ελληνική οικονομία, θεσμική καχεξία, σχετικά χαμηλή παραγωγικότητα, περιορισμένη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων -δημόσιων και ιδιωτικών- αρνητική αποταμίευση αλλά και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα είχαμε μία αναποτελεσματική κοινωνική στόχευση προς τους πραγματικά ευάλωτους».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στο Μαξίμου ότι αυτές είναι μακροπρόθεσμες προκλήσεις και πως δεν πρόκειται για ζητήματα που λύνονται με... ένα μαγικό ραβδί.

«Χρειάζονται πολιτικές οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν με συνέπεια, σε βάθος χρόνου. Γι' αυτό και ζητήσαμε τη δική σας συνδρομή», σημείωσε μεταξύ άλλων υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει προωθήσει ένα πολύ συγκροτημένο εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων με 134 μεγάλες κεντρικές παρεμβάσεις.

Ταυτόχρονα, ο κ. πρωθυπουργός είπε ότι επιμέρους σχέδια εκπονούνται από τα υπουργεία, όπως για παράδειγμα το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

«Το σχέδιό μας είναι πολύ φιλόδοξο. Είναι μια Ελλάδα η οποία θα εξασφαλίζει ανάπτυξη και ευημερία για όλους τους πολίτες μέσα από ένα καινούργιο αναπτυξιακό μοντέλο που θα τοποθετεί την προστασία του περιβάλλοντος στο κέντρο των πολιτικών μας επιλογών», συμπλήρωσε, ενώ μίλησε και για την ανάγκη να προχωρήσουμε σε έναν πολύ τολμηρό ψηφιακό μετασχηματισμό, όχι μόνο του κράτους, αλλά και του τρόπου με τον οποίο είναι οργανωμένη συνολικά η ελληνική κοινωνία.

«Ψηφιακές προκλήσεις και κλιματική αλλαγή είναι δύο παγκόσμιες προκλήσεις τις οποίες πρέπει και εμείς να ενσωματώσουμε στις δικές μας πολιτικές», επισήμανε και δήλωσε ότι θα περιμένει τα πορίσματα της επιτροπής.

«Μεγάλα σχέδια, πολύ καλά για την οικονομία»

«Με μεγάλη ευχαρίστηση δέχτηκα την πρόσκλησή σας να προεδρεύσω της Επιτροπής Αναπτυξιακής Στρατηγικής, γιατί πιστεύω πως η Ελλάδα υπέφερε πολύ τα τελευταία 10 χρόνια. Ίσως να μην χρειαζόταν να υποφέρει τόσο, στο βαθμό που υπέφερε», είπε από την πλευρά του ο κ. Πισσαρίδης, ο οποίος τόνισε πως υπάρχουν πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης αλλά χρειάζεται δουλειά για μεταρρυθμίσεις, για νέες υποδομές και πολιτική βούληση.

«Έχω δει αυτά που έχετε ετοιμάσει ως σήμερα. Είναι πράγματι μεγάλα σχέδια, πολύ καλά για την οικονομία. Στους κλάδους στους οποίους θα δουλέψουμε και στο επίπεδο που βρισκόμαστε, είναι οπωσδήποτε συναφή με αυτά», πρόσθεσε.

Επίσης, είπε ότι το σχέδιο χωρίζεται σε δυο μέρη. Σύμφωνα με την τοποθέτησή του: «Στο πρώτο μέρος μεταρρυθμίσεις και πολιτικές που να εκσυγχρονίσουν την ελληνική οικονομία. Να τη φέρουμε ας πούμε στο επίπεδο των πιο σύγχρονων και αναπτυγμένων μικρών οικονομιών της Ευρώπης, χωρών, δηλαδή ας πούμε όπως Ολλανδία, Δανία, Ισραήλ. Και αφού φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο θα βρισκόμαστε σε πολύ καλή θέση να αντιμετωπίσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις που -όπως έχετε πει- είναι η νέα τεχνολογία, η ψηφιακή τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή».

Συμπλήρωσε, επιπλέον, ότι η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται πολύ πίσω, κυρίως στην ψηφιακή τεχνολογία αλλά είναι οπωσδήποτε απαραίτητο να την υιοθετήσει.

«Διαφορετικά θα χάσει ανταγωνιστικότητα, θα πάει ακόμα πιο πίσω. Έχουμε στο νου τι χρειάζεται. Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ καθώς και με τους συναδέλφους εδώ. Πιστεύουμε πως εφαρμόζοντας αυτό το πρόγραμμα -και αυτό αναφέρεται περισσότερο και στην ειδικότητα μου στο πανεπιστήμιο- θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας για πολύ περισσότερους και για νέους. Θα σταματήσει το brain drain. Και περισσότερες γυναίκες θα χρειάζεται να μπουν στην ελληνική οικονομία. Αυτό χρειάζεται πάλι και κοινωνική πολιτική, μαζί με την οικονομική πολιτική, και αυτά θα τα λάβουμε όλα υπόψη», υπογράμμισε ο κ. Πισσαρίδης.

Οι τομείς με μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επιτροπή εξαιρετική ομάδα ενώ σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν τα χρόνια προβλήματα και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, αναλύθηκε το διεθνές περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε και αναφέρθηκαν οι τομείς στους οποίους υπάρχουν μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες.

Τομείς όπως:

 • Η ενέργεια και το φυσικό περιβάλλον
 • Ο τουρισμός και ο αγροδιατροφικός τομέας
 • Η μεταποίηση, οι μεταφορές και τα logistics
 • O ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων και κράτους - η καινοτομία
 • Η εκπαίδευση και ο πολιτισμός.

Το σχέδιο που εκπονείται θα προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές για ανάπτυξη των παραπάνω τομέων και θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής εγκρίθηκε η μεταβίβαση έκτασης στην Περαία Θεσσαλονίκης από το ΤΑΙΠΕΔ στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να δημιουργηθεί η ζώνη καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη (ThessINTEC). Ήδη έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους για εγκατάσταση στο τεχνολογικό πάρκο 70 επιχειρήσεις και 17 ερευνητικές ομάδες.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar ΟΧ ΟΧ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΟ ΣΚΛΑΒΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

  ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΩ ΠΕΙΝΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΠΕΙΝΑΣ...

 2. avatar . Sotiris

  Όπου ακούς πολύ για “κρατισμό”… συμμετοχή σε Δ.Σ. κρατικοδίαιτης ιδιωτικής εταιρείας μυρίζει!!!

 3. avatar Ηλίας Κ.

  Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη:

  Σε ιδιώτες και η πολιτιστική κληρονομιά μας απο την Νέα Δημοκρατία
  Πωλητήριο σε 10 λιμάνια της χώρας βάζει η Νέα Δημοκρατία.
  Πωλείται το 30% του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος απο την Νέα Δημοκρατία
  Πωλείται η ΔΕΗ -αυξήσεις 20% στα τιμολόγια της απο την Νέα Δημοκρατία
  Σε ιδιώτες και η Υγεία και τα Νοσοκομεία απο την Νέα Δημοκρατία
  Ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα θέλει Νέα Δημοκρατία
  Πατριώτες οι Νεοδημοκράτες ε;;..οχι χαζά..

  1. avatar @Ηλίας Κ.

   Μπα; Yπάρχουν πράγματα που δεν πρόλαβε να ξεπουλήσει ο σίριζας;

   1. avatar @Ηλίας Κ.

    Ναι το Αιγαιο....θα το πουλησετε τωρα εσεις η ΝΔ στους Τουρκους και θα λετε οτι το πηρε ο ΑΕΡΑΣ....

    δεν ειναι τυχαιο οτι με τον Μητσοτακη κανουν βολτα στο Αιγαιο οι Τουρκοι ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ!!!!!

    1. avatar @Ηλίας Κ.

     H συνεκμετάλλευση του Αιγαίου είναι πρόταση κοτζιά. Αν έπαθες αμνησία σού δίνω τα link.

 4. avatar KYΡΙΕ ΤΟΥ LONDON SCHOOL OF TSAKALOTOS =ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΦΟΡΙΑΣ + ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ + ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ + ΕΝΦΙΑ +ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΗΡΕΣ ΚΑΙ ΧΗΡΟΥΣ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ –ΠΟΥ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΡΟΥΜΠΑΛΟΥ ……..

  ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ
  Χρεοκοπησατε την Ελλαδα και το κομμα σας και την πουλησατε στους ξενους με μνημονιο.
  Φερατε την φτωχεια και την μιζερια στην Ελλαδα και την πηγατε 50 χρονια πισω πουληταρια της ΝΔ-ακροδεξια

 5. avatar ΠΑΛΛΑΣ

  Γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους: «Καμιά προστασία πρώτης κατοικίας, ούτε για τους αδύναμους»

 6. avatar Με τα μονοπωλια

  Π.Χ. ΟΠΑΠ, ταξί, φαρμακεία τι θα γίνει? Θα συνεχίσουν η θα ανοίξουν?

 7. avatar Sad but true!

  Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων
  υπήρχε και γινόταν πραγματικότητα τότε που η Ελλάδα ήταν ακόμη -δ ι κ ή - μ α ς - κύριε Μητσοτάκη και πιό συγκεκριμένα τότε που οι απεργίες κάθε φορά ήταν περισσότερες απ\' όλες τις απεργίες όλων των εποχών μαζί και ΟΧΙ ΤΩΡΑ δέκα+ χρόνια αργότερα που είναι do or die enforceable prerequisites (προαπαιτούμενα καθ\' επιβολήν) των κυρίαρχων ενεχυροδανειστών μας.

  1. avatar @enforceable prerequisites

   Τι λε ρε μεγάλε, είσαι παραμορφωμένος.

 8. avatar SABIDI

  GO AHEAD I COVER U

 9. avatar Αχιλλευς

  Ποιες μεταρρυθμισεις ποια ανάπτυξη που πήρατε την εξουσία με ένα σωρό ψέμματα Θα φέρνατε επενδύσεις, δήθεν μπουλντοζες στο Ελληνικό θα μειώνατε τους φόρους, θα κάνατε ένα καλύτερο δημόσιο αξιολογώντας Δ.Υ.,θα βάζατε τάξη στο μεταναστευτικό και το μόνο που κάνετε τώρα είναι να κόβετε τη 13η σύνταξη το Χριστουγεννιατικο κοινωνικό μέρισμα στους αδύναμους, να αυξάνετε ασφαλιστικές εισφορές ελεύθερων επαγγελματιών και να κάθεστε τώρα να δίνετε αναδρομικά δωράκια στους συνταξιούχους βουλευτές, να τρυπώνετε παντού ημετερους και να ετοιμάζετε τα μεγάλα φαγοπότια με την Γιάννα Αγγελοπουλου όπως τότε με τους Ολυμπιακους αγώνες που μας καταχρεωσαν. Εκλογές εδώ και τώρα και στα τσακίδια ΦΥΓΕΤΕ! ΟΥΣΤ ΟΥΣΤ ΟΥΣΤ!!!!!

  1. avatar @Αχιλλευς

   Ούστ στους ψεύτες. Είσαι πρώτος στη σειρά προτεραιότητος.

 10. avatar Πού είναι;

  Όλο λάδι και από τηγανίτα τίποτα!
  Μας ζάλισαν στις διακηρύξεις και τις υποσχέσεις για δουλειές, επενδύσεις, ανάπτυξη, πλούτο οι ψεύτες της Νέας Δημοκρατίας. Απογοήτευσαν τους πάντες! Ούτε ανάπτυξη, η ανεργία φουντώνει, η φτώχεια διάχυτη στην αγορά και στους πολίτες. Ποιοί ευημερούν;... Τα μεγάλα συμφέροντα που τους έκαναν κυβέρνηση και περιμένουν να εισπράξουν τα οφειλόμενα από το ξεπούλημα των περιουσιακών στοιχείων της χώρας.

 11. avatar Ομάδα Αλήθειας & Διαδικτυακής Προώθησης Θέσεων

  Ασφαλιστικό Βρούτση: Αυξήσεις μόνον για τους έχοντες, επιβαρύνσεις για το 90% των ασφαλισμένων!!
  Αναλυτές και εργατολόγοι ομολογούν ότι ευνοείται μόνον ένα 10% εχόντων και κατεχόντων και επιβαρύνεται το υπόλοιπο 90% .Η κυβέρνηση μας κοροϊδεύει αυτό το νομοσχέδιο είναι αίσχος...Ο Μητσοτάκης μιλάει τη γλώσσα του ακραίου νεοφιλελευθερισμού τί δεν καταλαβαίνεις φτωχ; e ;Eλληνα;;

 12. avatar Δεν

  την λες και ευημερία με αύξηση 2,75 ευρώ το μήνα.

  1. avatar KYΡΙΕ ΤΟΥ LONDON SCHOOL OF TSAKALOTOS =ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΦΟΡΙΑΣ + ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ + ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ + ΕΝΦΙΑ +ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΧΗΡΕΣ ΚΑΙ ΧΗΡΟΥΣ – ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ –ΠΟΥ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΡΟΥΜΠΑΛΟΥ ……..

   .... ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ 30% ΣΤΙΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΥΗΣ . ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΙΓΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ + ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ .

   1. avatar ????/

    ΨΕΥΤΟ ΦΕΡΕΦΩΝΟ...κανεις δεν σας πιστευει πια.....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει