Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή: Αναρωτιέμαι αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μία Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα

Σκληρή κόντρα κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά και τον κατώτατο μισθό


ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14:53
14/02/2020
Μετωπική Μητσοτάκη - Τσίπρα στη Βουλή: Αναρωτιέμαι αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μία Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα
63
loading

Στις κυβερνητική πολιτική και τον σχεδιασμό αναφορικά με τα εργασιακά αλλά και στα «ψέματα» της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας και σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, επέλεξε να μετατρέψει την απάντηση στις δύο ερωτήσεις που είχαν καταθέσει Αλέξης Τσίπρας και Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνεδρίαση ειδικής ημερήσιας διάταξης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα.

«Πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι» είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους». Παραθέτοντας στοιχεία για την αντίκρουση όσων αναφέρονταν στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά, Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε μία διαφορετική εικόνα, τόνισε πως «τη βελτίωση της οικονομίας την πιστοποιούν όλοι οι αξιόπιστοι δείκτες» και προανήγγειλε τη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη του τομέα της εργασίας. «Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών», είπε χαρακτηριστικά. Πριν ολοκληρώσει την τοποθέτησή του, επίσης, επισήμανε: «Η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής, ισχύει απόλυτα».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τα εργασιακά τον τομέα όπου αναδεικνύονται οι ιδεολογικές διαφορές με την αξιωματική αντιπολίτευση, απάντησε στα «έξι ψέματα» του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα ενώ στη δευτερολογία του διερωτήθηκε εάν η αξιωματική αντιπολίτευση έχει λόγο ύπαρξης σε μία Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα.

«Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η δημιουργία πολλών καλών θέσεων εργασίας»

«Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας. Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα είναι η δημιουργία πολλών καλών νέων θέσεως εργασίας», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν, όμως, να υπάρχουν ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή ήταν και η Συμφωνία Αλήθειας που υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπα ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις -με τη σειρά τους- έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην πατρίδα μας και πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενούς τους. Αυτήν τη Συμφωνία Αλήθειας τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην κυβέρνηση» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, παρουσιάζοντας στοιχεία, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε ένα-ένα τα ζητήματα που είχαν τεθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «η ανάπτυξη για όλους» καθώς και ότι «η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται ερήμην την αγοράς κι αυτή δεν ευδοκιμεί χωρίς την πρόοδο του κόσμου της εργασίας».

Για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί αύξησης της ανεργίας, ο πρωθυπουργός αντέτεινε ότι με βάση στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανεργία υποχώρησε τον Νοέμβριο στο 16,5% έναντι 18,5%, που ήταν τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς. Είπε, επίσης, ότι «υποκριτικά η αντιπολίτευση μιλάει για ρεκόρ απολύσεων, καθώς η αλήθεια είναι πως οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης είναι 65.718 περισσότεροι από πέρυσι, όπως και 265.212 περισσότερες οι επιχειρήσεις που τους απασχολούν».

Για το κατά πόσο υποβαθμίστηκε η Επιθεώρηση Εργασίας, σημείωσε πως «το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έγιναν 1.000 έλεγχοι περισσότεροι από το αντίστοιχο του 2018». Όπως τόνισε, «ελέγχθηκαν 26.000 επιχειρήσεις έναντι 11.000 επί ΣΥΡΙΖΑ το αντίστοιχο εξάμηνο» ενώ εντατικοποιημένοι ήταν και οι έλεγχοι από τα ελεγκτικά κέντρα του ΕΦΚΑ. Συμπλήρωσε πως καταγράφεται αισθητή αύξηση του μεριδίου της πλήρους απασχόλησης.

«Επιμένει η αξιωματική αντιπολίτευση ότι δήθεν καταστρατηγούνται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εξαίρεση από τις συλλογικές συμβάσεις προβλέπεται μόνο αν οι ίδιοι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν να σώσουν μία επιχείρηση. Με τη σύμφωνη γνώμη εργαζομένων και εργοδοσίας για την σωτηρία μιας εταιρείας μπορεί να ζητηθεί εξαίρεση από τη Συλλογική Σύμβαση. Ο κανόνας, όμως, των Συλλογικών Συμβάσεων ισχύει -όπως αποδεικνύεται- και από τη σύμβαση που υπογράφηκε τον περασμένο Δεκέμβριο για τον τουρισμό», επισήμανε.

Εξίσου, συμπλήρωσε ότι είναι ψευδής ο ισχυρισμός του ΣΥΡΙΖΑ για «υποτιθέμενη μη επέκταση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου στο Δημόσιο», κατηγορώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διαστρέβλωση των πραγματικών στοιχείων και κάνοντας αναφορά στους 5.500 επιστήμονες που εντάσσονται στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. «Εξακολουθείτε να κοροϊδεύετε τους νέους συμπολίτες μας κλείνοντας το μάτι σε παράνομα βολέματα», είπε για να προσθέσει: «Εγώ θα κλείνω την πόρτα σε διορισμούς από το παράθυρο».

«Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών»

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης πέρασε σε μία σύντομη αναφορά στα θετικά στοιχεία για την οικονομία, καθώς και στην αντίκρουση επιχειρημάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί επικοινωνιακής καταιγίδας και σύμπραξης με την εγχώρια διαπλοκή.

«Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται στο να προσλαμβάνουν. Η οικονομία και η κοινωνία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται, αναπτύσσονται κι έχουν τη δυνατότητα ευκολότερα να προσλαμβάνουν νέους εργαζόμενους», υπογράμμισε και σχολίασε: «Δεν μπορείτε -ό,τι και να λέτε- να κρύψετε την πραγματικότητα, και τη βελτίωση της οικονομίας την πιστοποιούν όλοι οι αξιόπιστοι δείκτες». Μιλώντας για την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου παρέδωσε στα Πρακτικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου λέγοντας: «Έχω ένα πολύ ωραίο πακέτο με όλα τα θετικά δημοσιεύματα ξένων εφημερίδων για την ελληνική οικονομία… Ούτε ένα θετικό σχόλιο δεν ακούσαμε από σας για τις θετικές εξελίξεις. Η οικονομία μας βαθμολογείται όλο και πιο θετικά από τους οίκους αξιολόγησης, απέχει μόλις δύο θέσεις από την επιστροφή στο καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας. Έχουμε έρθει ως κυβέρνηση αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να βάλουμε ένα τέρμα στην καθήλωση των τελευταίων ετών». Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση είχε θέσει στις προγραμματικές δηλώσεις της «ένα φιλόδοξο στόχο. Ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε επενδυτική βαθμίδα το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί από αυτήν την κυβέρνηση».

«Ο Δείκτης Οικονομικής Εμπιστοσύνης είναι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, έξι μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Ενώ στο εσωτερικό και η άνοδος των ιδιωτικών καταθέσεων, 7 δισ. περισσότερες το τελευταίο επτάμηνο, δεν καταδεικνύει μόνο την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τραπεζικό σύστημα, αλλά ενισχύει και τη ρευστότητα των τραπεζών, ώστε να μπορέσουν επιτέλους να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Κάτι το οποίο, νομίζω, αξίζει να υπογραμμιστεί, η κτηματαγορά, η αγορά ακινήτων επιστρέφει στην άνθηση. Αυξήθηκαν κατά 25% οι οικοδομικές άδειες το τελευταίο 6μηνο, αυξήθηκαν και οι αξίες των ακινήτων. Η αύξηση στις τιμές των ακινήτων ενδέχεται να ξεπεράσει και το 10% καθ' όλη τη διάρκεια του 2019. Και αυτό δίνει αξία στα ακίνητα όλων των Ελλήνων. Γιατί ο τομέας των ακινήτων υπήρξε ανέκαθεν μοχλός για τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας. Δίπλα στις υπόλοιπες ενδείξεις καθιστά πιο ρεαλιστικό τον στόχο μας για ανάπτυξη 2,8%. Ήδη, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναθεώρησε, μόλις χθες, προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία. Εκτιμούμε ότι θα τις αναθεωρήσει κι άλλο, καθώς τα θετικά νέα από την πορεία της οικονομίας για το 2020 θα προστίθενται στην πολύ καλή αρχή που έχουμε ήδη κάνει», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας: «Εσείς -που βαρύνεστε πια με μία κυβερνητική θητεία 4,5 ετών- καλλιεργείτε τον φόβο απέναντι σε οποιαδήποτε αλλαγή. Τίποτα ανακριβέστερο. Μόνο η καθυστέρηση και η αδράνεια βλάπτουν σήμερα σοβαρά την ελληνική κοινωνία».

Οι στόχοι

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους στόχους: «Ο στόχος μας ήταν από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρος: Να ξεκολλήσουμε από την αναιμική οικονομική ανάπτυξη που στηριζόταν στην υπερφορολόγηση. Ο τρόπος για να γίνει αυτό είναι η αύξηση των επενδύσεων και του εισοδήματος και η μείωση των φόρων, η ενίσχυση της παραγωγής και των εξαγωγών και η αύξηση της απασχόλησης, κυρίως της πλήρους απασχόλησης. Μας κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση υπερφορολόγηση της εργασίας. Εμείς τη μειώνουμε αρχίζοντας από τους χαμηλόμισθους. Μας αφήσατε υψηλές, υψηλότατες, ασφαλιστικές εισφορές. Εμείς τις μειώνουμε ξεκινώντας από τους πλήρως απασχολούμενους. Το κάνουμε ήδη στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια. Η οικονομική μας αντίληψη έχει έντονο κοινωνικό περιεχόμενο. Η πορεία της εθνικής οικονομίας πρέπει να αντανακλάται στο καθημερινό εισόδημα του κάθε νοικοκυριού, αλλά η ανάπτυξη δεν επιτυγχάνεται ερήμην της αγοράς και δεν ευδοκιμεί χωρίς την πρόοδο του κόσμου της εργασίας. Οι επιλογές μας, συνεπώς, στα πεδία τόσο της επιχειρηματικότητας όσο και της παραγωγής, είναι αλληλένδετες. Όσες φορές το κράτος επιχείρησε να ασκήσει τον ρόλο τού επιχειρηματία, όπως στην περίπτωση της ΛΑΡΚΟ που τώρα αγωνιζόμαστε για να πάψει να είναι μία "μαύρη τρύπα", χαμένοι βγήκαν ο υγιής ανταγωνισμός, η πραγματική οικονομία και στο τέλος της ιστορίας οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Αυτοί είναι οι μεγάλοι χαμένοι από αυτές τις πολιτικές. Όσες φορές κυβερνήσεις ποδηγέτησαν την οικονομική δραστηριότητα, με αναχρονιστικές υπερ-ρυθμίσεις, χάθηκε κοινωνικός πλούτος, χάθηκαν δουλειές. Ο δικός μας δρόμος, λοιπόν, είναι διαφορετικός».

Και διευκρίνισε: «Αποφεύγω να μιλάω πάρα πολύ με αριθμούς. Επικεντρώνοντας, όμως, στα εργασιακά, θα επικαλεστώ μερικούς. Όχι για να κουράσω, αλλά για να αποδείξω ότι σε αυτήν την περίπτωση αποτυπώνουν συγκεκριμένες πολιτικές σε δύο κατευθύνσεις: Θωράκιση του εισοδήματος των εργαζομένων και τόνωση της απασχόλησης μέσω επενδύσεων και ταυτόχρονα προστασία της εργασίας με σύγχρονες και αποτελεσματικές πρακτικές. Ο εργαζόμενος σήμερα, ήδη, ανακουφίζεται από τα βάρη φόρων και εισφορών. Παρά την αντίθετη προπαγάνδα σας, το αφορολόγητο παρέμεινε εκεί που ήταν και διατηρήθηκαν φυσικά και όλα τα σταθερά επιδόματα προς τους πιο αδύναμους. Ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής, όμως, για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, μειώθηκε από αυτήν την κυβέρνηση από το 22% στο 9%. Αυτή η κυβέρνηση μείωσε τον ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά και 30% στα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Αυτή η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να μειώνει τον ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα, ξεκινώντας από τα φάρμακα. Μόλις προχθές καταθέσαμε τροπολογία για τη μείωση των τιμών στα ακριβά αντικαρκινικά φάρμακα και στα διαγνωστικά ραδιοφάρμακα. Ενώ ταυτόχρονα ψηφίσαμε και μία πολύ σημαντική τροπολογία, με την οποία δεν επιβαρύνονται πια με ΦΠΑ ιδρύματα τα οποία κάνουν δωρεές προς το Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι αποδεσμεύονται σημαντικοί πόροι από ιδρύματα για περαιτέρω σημαντικό κοινωφελές έργο.

Από την αρχή του έτους υλοποιείται και η προεκλογική μας δέσμευση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην πατρίδα μας. Και βέβαια απέναντι στην προπαγάνδα της αντιπολίτευσης, ότι δήθεν αυτό το έκτακτο βοήθημα αντισταθμίζεται από την κατάργηση της μείωσης των εισφορών σε γυναίκες οι οποίες αποκτούν παιδί, απάντησε ξεκάθαρα ο υπουργός Εργασίας. Καταθέτω τη δήλωσή του, δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Και παρακαλώ να μην επαναφέρετε αυτό το επιχείρημα στον δημόσιο διάλογο. Οι χαμηλότερες εισφορές έρχονται να πλαισιώσουν τα μέτρα ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των μισθωτών.

Ταυτόχρονα, οι παράλληλες φοροελαφρύνσεις για την επιχειρηματικότητα φέρνουν ήδη τα πρώτα αποτελέσματα. Τέσσερις χιλιάδες ογδόντα πέντε περισσότερες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι το αντίστοιχο εξάμηνο. Καταθέτω τον σχετικό πίνακα. Και βέβαια, όπως γνωρίζετε, έχουμε ήδη εγκρίνει πολλές σημαντικές στρατηγικές επενδύσεις -δεν θα τις απαριθμήσω- που αναμένεται να προσθέσουν συνολικά δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Οι θετικές συνέπειές τους, ωστόσο, θα εκδηλωθούν εντός των επόμενων ετών. Όταν δρομολογείται μία μεγάλη στρατηγική επένδυση χρειάζονται 12-18 μήνες για να αρχίσουν να δημιουργούνται οι θέσεις εργασίας που μπορεί να δημιουργήσει. Σε βάθος τετραετίας τα θετικά αποτελέσματα από αυτές τις μεγάλες επενδύσεις θα είναι απολύτως ορατά στην ελληνική κοινωνία».

Η τιμωρία και η επιβράβευση των ασυνεπών και των συνεπών εργοδοτών

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι επενδύσεις δρουν ήδη πολλαπλασιαστικά και βελτιώνουν τη συνολική εικόνα της χώρας ως ενός ελκυστικού επενδυτικού προορισμού, που μπορεί και πάλι μετά από μία δεκαετία κρίσης να προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια. Και όλα τα παραπάνω σκιαγραφούν μία πολιτική, η οποία είναι ταυτόχρονα φιλοεπενδυτική και φιλεργατική. Γι' αυτό μιλούσαμε πάντα και εξακολουθούμε να μιλάμε για ανάπτυξη για όλους». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μέτρα που έχουν ληφθεί το τελευταίο επτάμηνο για την προστασία της εργασίας:

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θεσπίστηκε μητρώο παραβατικότητας, ώστε να ελέγχεται η αδήλωτη εργασία, η παραβίαση του ωραρίου και να υπάρχει ένα σαφές και οριοθετημένο πλέγμα κυρώσεων. Τώρα όλοι οι εργοδότες και όλοι οι εργαζόμενοι, φυσικά, γνωρίζουν το βάρος του αδικήματος και την ποινή που τους αναλογεί. Για παράδειγμα, με το παλιό σύστημα, ένας κακός εργοδότης θα πλήρωνε το ίδιο πρόστιμο ανεξάρτητα αν στερούσε την άδεια σε μερικούς υπαλλήλους ή στο σύνολο του προσωπικού του. Τώρα υπάρχει μία ποινή για κάθε αδικία σε κάθε εργαζόμενο. Και αυτή αυξάνεται προοδευτικά για κάθε εργαζόμενο που θίγεται. Όταν εντοπίζεται μία παρανομία σε ένα τοπικό υποκατάστημα μίας αλυσίδας, η ποινή θα αφορά τον συγκεκριμένο εργασιακό χώρο, αντί να πολλαπλασιάζεται -συχνά εκβιαστικά- επί τον αριθμό των εγκαταστάσεων της εταιρείας ανά τη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, συνεπείς εργοδότες θα εισέρχονται στο λευκό μητρώο, θα επιβραβεύονται με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα. Θα το ξαναπώ, οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Οι σχέσεις πολιτείας και επιχειρήσεων είναι αυστηρά οριοθετημένες. Στόχος μας, από την πρώτη στιγμή, ήταν η ενίσχυση της μόνιμης απασχόλησης και όχι το τυφλό, ρητορικό, συχνά λαϊκίστικο κυνηγητό κάποιας θολής, κακής αλλά πάντα εξαιρετικά αφηρημένης εργοδοσίας. Έτσι το αυστηρό πρόστιμο των 10.500 ευρώ για αδήλωτη εργασία, ένα πρόστιμο το οποίο για πρώτη φορά επέβαλε αυτός ο υπουργός Εργασίας σε προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, κόντρα σε σημαντικότατες αντιδράσεις τότε από τις εργοδοτικές οργανώσεις, μπορεί, ναι, μπορεί να μειωθεί εάν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος προσληφθεί αμέσως με σύμβαση πλήρους απασχόλησης τουλάχιστον για έναν χρόνο. Και δεν είναι τυχαίο ότι η αμοιβή για κάθε υπέρβαση του συμφωνημένου ωραρίου σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης αυξήθηκε ήδη από αυτήν την κυβέρνηση κατά 12%. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να ενθαρρύνουμε τους εργαζόμενους, τους εργοδότες να μετατρέψουν συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε μόνιμες».

Επικείμενες μεγάλες τομές

«Η επόμενη μεγάλη τομή έρχεται το επόμενο δίμηνο και αφορά το σύστημα "ΕΡΓΑΝΗ 2". Το υφιστάμενο σύστημα αναβαθμίζεται, ενσωματώνοντας πλέον την ψηφιακή παρακολούθηση του χρόνου εργασίας και τη λειτουργία της κάρτας εργασίας. Τεχνολογία απλώνεται σε όλα τα επίπεδα, από το ανοιχτό μητρώο συνδικαλιστικών και εργοδοτικών οργανώσεων μέχρι την ηλεκτρονική ψηφοφορία στα συνδικάτα και την καταγραφή της υπερεργασίας. Αν κάποιοι φοβούνται, ας το γνωρίζουν. Η διαφάνεια θα αποκαλύψει εργατοπατέρες και ψευτοαφεντικά, αλλά και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και το φως θα βάλει στο περιθώριο σκοτεινές μεθοδεύσεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακόμη, επισήμανε: «Δύο λόγια για τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, που επίσης συστρατεύονται στην εθνική αναγέννηση, αποκτώντας μία νέα κατεύθυνση. Οι δράσεις αυτές δεν πρέπει να αφορούν βολέματα κομματικών φίλων, ούτε να ενεργοποιούνται ευκαιριακά. Αντιθέτως, πρέπει να στρέφονται στην απόκτηση και πιστοποίηση νέων δεξιοτήτων, πρωτίστως ψηφιακών, ώστε εκείνοι που θα παρακολουθούν τα σχετικά προγράμματα, δήμων ή φορέων, να αποκτούν πρόσθετες δεξιότητες και αυξημένη δυνατότητα την επόμενη μέρα να απορροφηθούν από την αγορά εργασίας.

Έτσι, 111.000 άνεργοι συμπολίτες μας ξεκινούν από φέτος να εκπαιδεύονται, να καταρτίζονται, να εξειδικεύονται ώστε να αποκτούν σταθερά εφόδια για την επόμενη φάση της ζωής τους. Αναφέρω μερικά παραδείγματα μόνο από τα προγράμματα, τα οποία πολύ σύντομα το υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει σε πολύ μεγαλύτερη εξειδίκευση. Πενήντα δύο χιλιάδες νέοι μέχρι 29 ετών εισέρχονται σε προγράμματα κατάρτισης, σε τομείς δυναμικούς, όπως η ψηφιακή, η "πράσινη οικονομία", η αγροδιατροφή και ο τουρισμός. Τριάντα έξι χιλιάδες πεντακόσιοι άντρες και γυναίκες θα απασχοληθούν σε κοινωφελείς υπηρεσίες δήμων και φορέων του Δημοσίου. Τρεις χιλιάδες Άτομα Με ειδικές Ανάγκες θα εξειδικευτούν σε διάφορα πεδία. Είκοσι δύο χιλιάδες μακροχρόνια άνεργοι θα απορροφηθούν σε δράσεις ένταξης στην αγορά εργασίας. Πέντε χιλιάδες γυναίκες θα γνωριστούν με τις πρακτικές της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Και 2.500 πρώην κρατούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν στην κοινωνία μέσω της εργασίας. Σε αυτούς προσθέστε και 32.500 συμπολίτες μας που θα παρακολουθήσουν τα νέα στοχευμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ, με έμφαση κυρίως στην περιφέρεια. Θα είναι ύψους, συνολικά, 225 εκατομμυρίων ευρώ κι ενεργοποιούνται τις επόμενες μέρες. Πολιτικές απασχόλησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ένα πρόχειρο βάλσαμο σε μία ανοιχτή πληγή. Πρέπει να γίνουν, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ένα μόνιμο μέσο αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας».

Η «ιστορία» του κατώτατου μισθού

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι διάλεξε «μία μεγάλη αλήθεια απέναντι σε μία ιστορία, η οποία έχει τύχει αντικείμενο συστηματικής διαστρέβλωσης από την αντιπολίτευση και θα την ονόμαζα "κατώτατος μισθός αλά ΣΥΡΙΖΑ". Μία ιστορία που αξίζει, νομίζω, να τη θυμηθούμε. Το 2013, λοιπόν, θεσμοθετήθηκε στην Ελλάδα το κατώτατο όριο αμοιβής ενός εργαζομένου, φαντάζομαι το θυμάστε, κυρία Γεννηματά, μαζί τον ψηφίσαμε τον νόμο αυτόν. Ως αντιπολίτευση τότε, τι λέγατε, κύριε Τσίπρα; "Εργασιακή γαλέρα", "Μεσαίωνας". Καταψηφίσατε, φυσικά, τη σχετική ρύθμιση. Ως κυβέρνηση ούτε την καταργήσατε, φυσικά, ούτε τη σκίσατε με έναν νόμο και με ένα άρθρο, ούτε την εφαρμόσατε, όμως, την ξεχάσατε. Θα μπορούσατε να είχατε προχωρήσει ήδη στην αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1η Ιανουαρίου του 2017. Τη θυμηθήκατε προεκλογικά για να την εμφανίσετε ως μία δήθεν δική σας προσφορά προς τους πιο αδύναμους. Και, ναι, το αυξήσατε 11%. Αν το αυξάνατε κάθε χρόνο από το 2017, το 2018 και το 2019, πάλι στο ίδιο επίπεδο θα ήμασταν και θα είχαν ωφεληθεί και οι εργαζόμενοι το 2017 και το 2018. Τώρα μας ρωτάτε, τι μας ρωτάτε; Αν θα εφαρμόσουμε έναν νόμο, τον οποίο εμείς ψηφίσαμε; Εσείς τον πολεμήσατε, μετά τον αγνοήσατε και μετά τον διαστρεβλώσατε. Λοιπόν, αυτός ο νόμος, ο 4172, θα εφαρμοστεί. Τι προβλέπει ο νόμος; Μία συγκεκριμένη διαδικασία ανάλογα με την πορεία της οικονομίας.

Η κυβέρνηση συζητά με όλους τους κοινωνικούς εταίρους για τον κατώτατο μισθό. Με βάση αυτή τη διαβούλευση, ο υπουργός Εργασίας εισηγείται στο υπουργικό συμβούλιο. Πότε συμβαίνει αυτό; Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου λαμβάνεται η σχετική απόφαση.

Καταθέτω τον νόμο. Η δέσμευσή μου για αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, που θα πρέπει να συνδέεται άμεσα με την αύξηση της βασικής αμοιβής, ισχύει απόλυτα. Υπομονή, λοιπόν, μέχρι το τέλος Ιουνίου, όταν θα έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία και θα μπορούμε να νομοθετήσουμε με ευθύνη και ρεαλισμό.

Στο μεταξύ όμως, και κλείνω με αυτό, αν ενδιαφέρεστε τόσο πολύ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, τότε βοηθήστε και εσείς να τονωθεί η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας που θα την επιτρέψει, αντί να κινδυνολογείτε μονίμως για την πορεία της. Κάντε αυτό, δηλαδή, που κάνουν και οι περισσότεροι Έλληνες, αντί να σπέρνετε διαρκώς ψεύτικες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας.

Θα σας συμβούλευα, αν μπορείτε, να ξεφύγετε, επιτέλους, από το παρελθόν σας, το οποίο οι πολίτες -σας θυμίζω- το καταδίκασαν σε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Διαφορετικά, θα ψάχνετε για πολύ καιρό τους λόγους που οι πολίτες σάς γύρισαν την πλάτη και θα χρειαστούν πολλές σελίδες αυτοκριτικής στο κείμενο που μαθαίνω ότι θα συζητήσετε με τους συντρόφους σας αυτό το Σαββατοκύριακο. Καλό κουράγιο, κύριε Τσίπρα, για το Σαββατοκύριακο που έχετε μπροστά σας».

Πρωτολογία Τσίπρα: Αυτά είναι τα 8 χειρουργικά χτυπήματα στην εργασία

Για «απόλυτο πισωγύρισμα στην εποχή των μνημονίων σε ό,τι αφορά τη θέση, το βιοτικό επίπεδο και τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων», κατηγόρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, ενώ για την ομιλία του πρωθυπουργού είπε ότι «ήταν εκτός τόπου και χρόνου».

Ανέφερε ότι ήδη έχουν διαψευστεί οι υποσχέσεις για ανάπτυξη της τάξης του 4% και συμπλήρωσε ότι, δεν είδαμε ούτε τις μπουλντόζες στο Ελληνικό, ούτε επενδύσεις και πολλές και καλές δουλειές.

Υποστήριξε ακόμη ότι «η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η άρση προστατευτικών διατάξεων για τους εργαζόμενους και τελικά η μείωση του μέσου μισθού», είναι στον πυρήνα της αντίληψης της ΝΔ για την ανάπτυξη.

Κατηγόρησε δε για "λαθροχειρία" τον πρωθυπουργό για τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ για την απασχόληση και την ανεργία. «Εσείς τάξατε λαγούς με πετραχείλια και εξαπατήσατε τον ελληνικό λαό», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «κάνετε μία βόλτα στην αγορά στα καταστήματα για να δείτε ποια είναι η εικόνα στην αγορά. Κάντε βόλτες και στην αγορά, όχι μόνο εκδρομές. Στο τέλος τα νέα σας θα τα μαθαίνουμε από το TripAdvisor. Μιλήστε με εμπόρους και βιοτέχνες στα καταστήματα. Η χειρότερη περίοδος των τελευταίων χρόνων ήταν η φετινή με πτώση 30%».

Για 8 χειρουργικά χτυπήματα που μας γυρίζουν πίσω στην περίοδο του Μνημονίου, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας τους 7 μήνες διακυβέρνησης της ΝΔ.

1. Υποβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας.

2 και 3.: Καταργήσατε τον βάσιμο λόγο απόλυσης του εργαζομένου και τα μέτρα προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων.

4. Διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων: Εκ νέου διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων με την πρόβλεψη να εξαιρούνται από τις αρχές τις επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεις χωρίς ουσιαστικό λόγο αλλά και δημιουργία ζωνών φτηνότερης εργασίας μέσω τοπικών συμβάσεων. Κάνατε δηλαδή αυτό που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε καταφέρει να πετύχει. Δημιουργήσατε ειδικές οικονομικές ζώνες και δώσατε λευκή επιταγή στον υπουργό Εργασίας να αποφασίζει ποιες επιχειρήσεις θα μπορούν να μην εφαρμόζουν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, να μειώνουν μισθούς και να αποκτούν αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και ποιες θα πρέπει να της τηρούν δίνοντας υψηλότερους μισθούς.

5. Καταργήσατε το δικαίωμα των εργαζόμενων στην προσφυγή στη διαιτησία. Με αυτό τον τρόπο αφαιρείται από τους εργαζόμενους ένα από τα ισχυρότερα διαπραγματευτικά τους όπλα για να υποχρεώσουν τον εργοδότη σε συμφωνία.

6. Μειώσατε τα πρόστιμα για παραβιάσεις εργατικής νομοθεσίας και αυξήσατε το όριο νομίμων υπερωριών κατά 60%. Με δυο λόγια τα πρόστιμα για παραβιάσεις των ωραριών και αδήλωτες υπρωρίες μειώθηκαν ως και 15 φορές.

7. Αρνηθήκατε να συνεχίσετε το πρόγραμμα κατά του braindrain που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για την εργασία 5.500 νέων επιστημόνων σε κρίσιμους τομείς του δημοσίου, οδηγώντας τους στην ανεργία και τη μετανάστευση. «Αδιανόητη η απόφασή σας να μην ανανεώσετε το πρόγραμμα για την καταπολέμηση του Brain drain, για συμβασιούχους πτυχιούχους στον δημόσιο τομέα» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε τον Μητσοτάκη να ξαναδεί το συγκεκριμένο θέμα.

8. Μειώσατε δραστικά τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ για τα προγράμματα καταπολέμησης ανεργίας.

Κατώτατος μισθός και εργαζόμενες μητέρες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού ανέφερε: «Μας λέτε ότι κάνουμε επικοινωνιακά κόλπα με τον κατώτατο μισθό. Μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια είχαμε πολιτική βούληση για αύξηση του κατώτατου μισθού. Όπως και διάθεση συνεννόησης για με τους δανειστές. Οι τεχνοκράτες ήθελαν 5% αύξηση. Εμείς θεσμοθετήσαμε 11% αύξηση. Και τελειώσαμε με το ρατσιστικό νομοθέτημα του υποκατώτατου μισθού».

Και συνέχισε λέγοντας «εκείνη την περίοδο ο ΣΕΒ ήθελε 1% με 2%. Εσείς τότε δεν παίρνατε θέση. Αντιθέτως μας κατηγορούσατε ότι θα καταστρεφόταν η οικονομία. Καμία οικονομία δεν καταστράφηκε. Όταν κάναμε πρόταση για αύξηση σταδιακά για 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 μας κατηγορούσατε για λαϊκισμό. Δεσμευτείτε λοιπόν εδώ ενώπιον του λαού ότι θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός κατά 5,6%. Διπλάσιος δηλαδή του ρυθμού ανάπτυξης του 2,8% που παρουσιάσατε».

Τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων μητέρων:

«Φέρατε στα μουλωχτά ρυθμίσεις οι εργαζόμενες μητέρες να πληρώνουν περισσότερες εισφορές. Αποφασίστε με ποιον θα είστε επιτέλους και αν θα κάνετε κάτι για τον κόσμο της εργασίας».

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με την εσωτερική σας κρίση

Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τα εργασιακά.

«Δεν είστε στο εδώ και τώρα, είστε στο εκεί και τότε, είστε στο 2014» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση, «επιστρέφετε στην αντιπολίτευση που κάνατε με τα μαγκάλια, αλλά κυβερνήσατε 4,5 χρόνια και οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις συνέπειες της πολιτικής σας, γι’ αυτό και σας έστειλαν στην αντιπολίτευση. Δεν έχετε μάθει πολλά από αυτή τη διαδρομή».

Συνεχίζοντας τη μετωπική του, ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε: «Αναρωτιέμαι αν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κάποια κρίση, αν έχετε λόγο ύπαρξης σε μία Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Δεν θα πως επέστρεψε αλλά η πορεία της είναι στη θετική κατεύθυνση. Φοβάμαι ότι έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε εσείς με τη δική σας εσωτερική κρίση που προσπαθείτε να εξάγετε, με λόγο που με το ζόρι κερδίζει χειροκροτήματα από την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα».

«Αν συνεχίσετε σε αυτή τη γραμμή, αυτή την κυβέρνηση μπορεί να τη διευκολύνετε αλλά σίγουρα δεν κάνετε καλό στη χώρα, το 31% που σας στήριξε στις εκλογές περιμένει κάτι παραπάνω από αυτά που βλέπουμε έως σήμερα» πρόσθεσε.

«Εκπλήσσομαι με το θράσος σας, διότι οι ευθύνες της δικής σας κυβέρνησης είναι μετρήσιμες, το κόστος το χρεώνεστε εσείς. Και είναι ένα κόστος πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων» ανέφερε από το βήμα του Κοινοβουλίου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις κλαδικές συμβάσεις και την επέκτασή τους, στην οποία αναφέρθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Γνωρίζετε ότι υπάρχει νομοθεσία που ορίζει ότι για να επεκταθεί μία κλαδική σύμβαση πρέπει να πιστοποιηθεί ότι οι επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 50% και στη συνέχεια πρέπει να τεθεί υπ΄όψη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Αυτή είναι η διαδικασία. Δεν πρέπει να έχουμε το προηγούμενο συμβάσεις που δεν τηρούσαν τη διαδικασία να τίθενται ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας».

«Αναφερθήκατε για τους ελέγχους στην Τράπεζα Πειραιώς» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης. «Έρχεστε με αυτόν τον ανεύθυνο τρόπο να εκθέσετε τους ελεγκτές και να προσβάλλετε τη διαδικασία» είπε απαντώντας στην αναφορά του κ. Τσίπρα στην τράπεζα και τις απολύσεις εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και τις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «υποβάθμισή του από την κυβέρνηση.

Χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυξήθηκαν οι έλεγχοι που έκανε το ΣΕΠΕ το 2019, αυξήθηκαν τα πρόστιμα, αυξήθηκαν οι έλεγχοι που έκανε το ΕΦΚΑ».

Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατηγόρησε την κυβέρνηση για προεκλογική «αδράνεια» του ΣΕΠΕ πριν τις τριπλές εκλογές τον Μάιο και τον Ιούλιο.

«Μου κάνει εντύπωση πόσο μειωμένοι ήταν οι έλεγχοι τον Μάρτιο του 2019, τον Απρίλιο του 2019, τον Μάιο του 2019, ενώ μετά τις εκλογές διπλασιάστηκαν. Μάλλον είναι σύμπτωση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και τον Βάσιμο Λόγο Απόλυσης:

«Αναφερθήκατε στο ζήτημα του Βάσιμου Λόγου Απόλυσης. Με βάση την ευρωπαϊκή πρακτική ισχύουν δύο τρόποι:

 • Αναιτιολόγητη απόλυση
 • Αιτιολογημένη απομάκρυνση

με πολλές περιπτώσεις να καταλήγουν στα δικαστήρια. Βασικός λόγος που καταργήθηκε είναι ότι οι εργαζόμενοι δεν ήθελαν να εμφανίζεται στο ΕΡΓΑΝΗ η αιτία απόλυσης».

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τους νέους επιστήμονες αλλά και στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΟΑΕΔ.

«Για το πρόγραμμα για τους 5.500 επιστήμονες που απασχολήθηκαν για 1 χρόνο στο Δημόσιο και μας ζητάτε να παραταθεί η σύμβαση. Αυτές είναι άκυρες. Αν υποθέτουμε ότι έχουμε κονδύλια και απασχολούμε τους επιστήμονες στο Δημόσιο, όχι για να τακτοποιηθούν αλλά για εμπειρία έχουμε 2 επιλογές:

Να προσφέρουμε ένα δεύτερο έτος ή να ξεκινήσουμε ένα άλλο πρόγραμμα για άλλους νέους εργαζόμενους.

Σταματήστε να κοροϊδεύετε την νεοελληνική κοινωνία. Τους λέγατε μην ανησυχείτε θα βγούμε και θα σας τακτοποιήσουμε.

Όσο για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ: εσείς που νοιάζεστε για την ανεργία δεν μπορούσατε να απορροφήσετε τα κονδύλια του ΟΑΕΔ όλα τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ»

Στις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα τον Φεβρουάριο του 2015 αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τα εργασιακά.

«Το ίδιο πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Όμως η αύξηση θα γίνει σταδιακά έως το 2016» διάβασε ο πρωθυπουργός απόσπασμα των δηλώσεων του κ. Τσίπρα. Και ξέρουμε πού βρεθήκαμε, πρόσθεσε.

«Μας καταγγείλατε ότι τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, ενοχλείστε που αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί το έργο της και τηρεί τις δεσμεύσεις της, έχετε ακόμα 3,5 χρόνια για να το συνηθίσετε, κάντε πολλή υπομονή» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ το 2018 έλεγα να πάει ο κατώτατος μισθός στα 703 ευρώ το 2022, αυτή είναι η διαφορά υπευθυνότητας, ήταν εύκολο να κάνω να κάνω πλειοδοσία» πρόσθεσε.

Ο κ. Μητσοτάκης διερωτήθηκε γιατί ο κ. Τσίπρας πάντα, όπως είπε, απουσιάζει από την αίθουσα της Βουλής όταν μιλάει ο Γιάννης Βαρουφάκης. Αναφερόμενος σε απόσπασμα από την ομιλία του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, στο οποίο ο κ. Βαρουφάκης προέτρεψε τον πρωθυπουργό να διαβάσει το βιβλίο του,  ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μας είπε να δώσουμε λέει τα μεγάλα πλεονάσματα και να πάρουμε τα εργασιακά. Αλήθεια, έτσι προέκυψαν τα πλεονάσματα; Γι’ αυτό δεν θέλατε ποτέ την επαναδιαπραγμάτευση των ψηλών πλεονασμάτων;» είπε.

«Ίσως αυτή η συζήτηση για το 2015 πρέπει να γίνει, να σας έχουμε και τους δύο μαζί στην αίθουσα για να καταλάβουμε τι έγινε εκείνο το αμαρτωλό 6μηνο» πρόσθεσε και κατέληξε με μία πρόταση: «Μιας και αύριο ετοιμάζεστε να συζητήσετε στην Πολιτική Επιτροπή κείμενο απολογισμού για το τι δεν κάνατε καλά αυτά τα 4 χρόνια, προτείνω εξέταση κατ΄ αντιπαράσταση  με τον κ. Βαρουφάκη και τον κ. Τσίπρα».

Δευτερολογία Τσίπρα: Ήσασταν η κυβέρνηση που έφερε τη χώρα σε ύφεση, ξεχνάτε πως εμείς τη βγάλαμε από τα μνημόνια

Επίθεση κατά του πρωθυπουργού με αφορμή τις δηλώσεις του για τον Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε από τo βήμα της Βουλής κατά τη δευτερολογία του στη σημερινή συζήτηση για τα εργασιακά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για λαϊκισμό ενώ παράλληλα τόνισε ειρωνικά πως «η Νέα Δημοκρατία τα έκανε όλα σωστά».

«Πόσο τον έχετε αγαπήσει τον κ. Βαρουφάκη;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη και πρόσθεσε: «Ο άνθρωπος που λέγατε πως κατέστρεψε τη χώρα σας είναι εξαιρετικά σημαντικός και ιδιαίτερα συμπαθής».

«Ασχοληθήκατε με το είδος της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον ξεχάσετε τη δική σας αντιπολίτευση. Ζητούσατε εκλογές επί 3,5 χρόνια και δεν τις είχατε» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ήσασταν κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και απώλεια του εθνικού πλούτου. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία που τώρα όμως τηρείται και τιμάται. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεωκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά» σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην Αριστερά και τη δική σας παράταξη. Στη δική σας παράταξη υπάρχει μια λυκοφιλία, με φράξιες. Εμείς παραδεχόμαστε τα λάθη μας και τα συζητάμε. Εσείς τα κάνετε όλα σωστά. Συγχαρητήρια».

Αναφερόμενος στην επιμονή της κυβέρνησης «για δήθεν ανταλλαγές τις ημέρες της κρίσιμης διαπραγμάτευσης» ο Αλέξης Τσίπρας ρώτησε εάν αντανακλά κάποια προσωπική αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Μήπως η σπουδή σας να προχωρήσετε σε απόλυτη άρση προστασίας της α' κατοικίας έχει να κάνει με διεκδικήσεις σε άλλα ζητήματα;» διερωτήθηκε.

Για το προσφυγικό
Κάνοντας ειδική αναφορά στο προσφυγικό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως καταδίκασε τους «νησιώτες να ζουν σε μια κατάσταση ασήκωτη, αβίωτη», για να μη μεταφερθούν όπως τόνισε «πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα».

Για την εργασία και τον κατώτατο μισθό
«Η Ιρλανδία μάς διδάσκει ότι ούτε η ανάπτυξη ούτε οι δείκτες αρκούν, αν δεν αντιμετωπιστεί το κρίσιμο ζήτημα, που είναι η ποιότητα της εργασίας» υποστήριξε και πρόσθεσε. «Το επιχείρημά σας για μη φακέλωμα του εργαζόμενου, με την καταγραφή αιτίας απόλυσης, δεν έχει καμία βάση. Ο νέος εργοδότης δεν έχει πρόσβαση στον φάκελο του υποψήφιου εργαζόμενου. Η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο κατώτατος μισθός το 2020 είναι χαμηλότερος από εκείνον του 2010 είναι η Ελλάδα».

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές επιχειρήσεις. Εγώ θα το αντιστρέφω λέγοντας ότι δεν υπάρχει ισχυρή οικονομία χωρίς ποιότητα στην εργασία των εργαζομένων» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα καταθέσουμε ολοκληρωμένο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας απέναντι στην εργολαβοποίησή της» είπε κλείνοντας τη δευτερολογία του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

63
σχόλια
 1. avatar Να μιλάτε εσείς για τη μεσαία τάξη?

  Κυριάκο καλά ξεκίνησες ! Χρειάζεται όμως επιτάχυνση των αλλαγών ,ΑΜΕΣΗ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΧΑΡΤΟΚΡΑΤΙΑΣ και ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ,Ν’ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΗ Η ΚΩΛΟΧΩΡΑ!

 2. avatar Pavlos007

  Μου αρέσει που ενα απο τα επιχειρήματα των Συριζαίων, ειναι και τα θέματα εθνικής άμυνας. Ξέρουν επίσης ότι επι συριζα οι Τούρκοι δεν έκοβαν βόλτες στο Αιγαίο. Ποιοι; αυτοί που δεν ήξεραν ότι η θάλασσα έχει σύνορα. Γαβγίζουν προς όλες τις κατευθύνσεις και όπου τους βγει, πάγια τακτική των συριζαιων, για αυτο θα πάνε άπατοι στο 3% που τους αναλογεί.

  1. avatar ++++++++++++++

   [...] ΤΗΣ ΝΔ:είστε [...] με φερετζέ θέλετε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία τώρα που κλέψατε την ψήφο του κόσμου με ψέματα και παραπληροφόρηση.ενώ ο Κουμουτσάκος προτείνει… «δόγμα Sting» κατά της Τουρκίας – «Every breath you take, I’ll be watching you» θα τραγουδάνε οι ΝΔ στους Τούρκους όταν θα κόβουν βόλτες στο Αιγαίο!!!!ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ρεεεεε

 3. avatar Πλατσιαλόγος Δημοκρατικός

  Το πρόβλημα είναι οτι χρεοκοπήσατε την Ελλάδα και το κόμμα σας και κανείς σας δεν έδωσε λόγο γιαυτό.
  Φτώχεια και μιζέρια φέρατε για τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα φασισταριά του Σύριζα.

  1. avatar @Πλατσιαλόγος Δημοκρατικός

   Ο τσίπρας αποδείχθηκε χειρότερος.

 4. avatar ΛΑΝΤΖΕΡΗΣ

  Το 2020 είναι έτος εκλογών-διπλών κατά πάσα πιθανότητα. Αυτό το σενάριο που δουλεύουν ήδη τα κομματικά επιτελεία καθώς θεωρείται ειλημμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να «ακυρώσει» αυτό που τον περιμένει με την απλή αναλογική στο τέλος της τετραετίας.

 5. avatar Ειδοποιός διαφορά

  Τάξανε στον κόσμο
  Φοροελαφρύνσεις..
  αλλα η μεσαία τάξη είδε αυξήσεις σε φόρους 1 δις ευρω απο την ΝΔ..

  Ο κόσμος είναι χρεοκοπημένος εξαιτίας της ΝΔ, φτώχεια παντού
  η βία το μόνο που θα φέρει ειναι οργή στον κόσμο..για την κοροιδία σας.
  Θα σας πάρει και σας σηκώσει..

  1. avatar Να μιλάτε εσείς για τη μεσαία τάξη?

   Λίγη ντροπή δεν βλάπτει,πάτε ολοταχώς για το 2,7%

  2. avatar @Ειδοποιός διαφορά

   Τι μας λες; 1 δις φόροι. Ποιοί είναι ακριβώς και ποιά τα ποσοστά του καθενός;

 6. avatar Ευπατριδης

  Ομόφωνη καταδίκη στη φτώχεια της ΝΔ και καμία ανοχή!!

 7. avatar .pan

  Πολύ λίγος ο Κυριάκος... Αμήχανος μπροστά στις κάμερες δεν μπορεί να υπερασπιστεί ούτε μια «παρανυχίδα» από την πολιτική του...
  Δεν τραβάει.
  Άσε που με την ίδια συνταγή ΠΟΥ ΕΡΙΞΑΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ, ξαναφτιάχνει την ίδια σούπα.
  Η τέλεια απαξίωση ενός πρωθυπουργού μέσα σε λίγους μήνες

  1. avatar @.pan

   Τσίπρας, το απόλυτο μηδέν.

 8. avatar jekajo .

  ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΑΣ....
  Tα 311 δις ποιος τα εκανε εξυπνακια Κουλη της κακιας ωρας.. ο Αγνωστος Χ
  εσεις η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ δεν χρεοκοπησε την Ελλαδα??
  Και πουλησατε με μνημονιο την Ελλαδα στους ξενους ....Ποιος τα εκανε αυτα η ΝΔ δεν τα εκανε???
  Κανεις σας στην ΝΔ δεν εδωσε λογο γιαυτα......

  1. avatar @jekajo .

   Ρε 200 δις ειναι η ζημιά του Τσίπρα, όπως ανακοίνωσε ο Προεδρος του Γιουρο-γουόρκιγκ Γκρούπ Τόμας Βιζερ. Ακους ρε, 200 δις η επίσημη ζημια των Συριζαίων, όλη η Ελλάδα έχει αγανακτήσει με την συμμορία Τσίπρα. Ρε ουστ.

  2. avatar @jekajo

   Τι λε ρε μεγάλε; 311 δις; Που το βρήκες αυτό το νούμερο;
   Πείσε μας τώρα ότι δεν είσαι εσύ το νούμερο.

 9. avatar Πλατσιαλόγος Αναρχικός

  Το πρόβλημα είναι οτι χρεοκοπήσατε την Ελλάδα και το κόμμα σας και κανείς σας δεν έδωσε λόγο γιαυτό.
  Φτώχεια και μιζέρια φέρατε για τα επόμενα 50 χρόνια στην Ελλάδα φασισταριά της ΝΔ.

 10. avatar ΚΛΕΩΝ

  Σήμερα πράγματι χρειάζεται η γνώση και η γνώμη ενός φυσιογνωμιστή!..
  Μετά τα κωμικοτραγικά που ακούστηκαν απο τον κούλη στην βουλή!
  Οσο μιλάει τόσο αποκαλύπτεται η γύμνια του,και τόσο φανερώνεται πόσο επικίνδυνος είναι για τον λαό και την χώρα!

 11. avatar Baron1976

  Αρνητική πρωτιά με κυβέρνηση Μητσοτάκη: Η Ελλάδα η μόνη χώρα στην ΕΕ με κατώτατο μισθό χαμηλότερο από αυτόν του 2010 (!)
  Eurostat: η χώρα μας εμφανίζει μειωμένο κατώτατο μισθό τον Ιανουάριο του 2020 κατά 12% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2010.

 12. avatar True

  Με τους ερασιτεχνισμούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη η χώρα πάει απο το κακό στο χειρότερο. ΦΤΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΣΑΣ ΡΕ
  Αυτό το επιτελικό κράτος που έκανε ο Κούλης είναι για παραίτηση όλοι τους.Πρέπει να παραιτηθούν ΟΛΟΙ μέτα απο τόσα λάθη.
  Θέλουν να αλλάξουν και τον εκλογικό νόμο για να κυβερνάει ο Μητσοτάκης χωρίς απλή αναλογική, έτσι??? ΕΤΣΙ???...ΣΟΒΑΡΑ???
  Η ΝΔ δεν είστε ούτε φουσκωτό να κυβερνήσετε...πολύ χάλι είστε εσείς ρε!!!!

 13. avatar Ιέραξ

  Το φιλοκυβερνητικό liberal υποστηρίζει την Έφη Αχτσιόγλου και παραδέχεται - με έκπληξη σε άρθρο πως οι νέοι που υποστήριξαν τη ΝΔ σήμερα αναπολούν την προηγούμενη κυβέρνηση και την Έφη Αχτσιόγλου..
  ο λόγος είναι πως επί ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση στους χώρους εργασίας ήταν σαφώς καλύτερη για τους εργαζομένους ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία.
  Μια από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας μέσω κατάργησης της αυτοτέλειάς του και ένταξής του στη Γενική Γραμματεία Εργασίας. Τότε είχε επισημανθεί πως πρόκειται για μια κίνηση που θα ενισχύσει την εργοδοτική αυθαιρεσία και σήμερα τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά.

  1. avatar @Ιέραξ

   Αυτό το ψέμα μόνο εσύ και το TVXS το λέτε. Δώσε link για το άρθρο αν σε βαστάει.

 14. avatar jim.

  Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΟΥΛΗ!!
  Η (νέα) μεγάλη [...] του Κυριάκου Μητσοτάκη..ολίγη από επιλεκτική αμνησία. Προσπέρασε δια της σιωπής την προεκλογική του δέσμευση, παρέπεμψε στα όσα έλεγε το 2018 αντί του 2019, και εμμέσως πλην σαφώς μετέθεσε σε βάθος τριετίας...Κοινώς, αυτό που δεν θα κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού πριν από το 2022.

 15. avatar Τσίπρα!!!

  Βλέπω όλο το σκυλολοι.... Το έβαλες να γράφει μπας και κερδίσεις τίποτα.... Δυστυχώς Ψεύτη δεν σε σώζει τίποτα.... έγινες κατά λάθος πρωθυπουργός και κυβερνούσες με εντολές Μερκελ... Υποτακτικος... κατέστρεψες όλη την μεσαία τάξη.... και τώρα έχεις τα θράσος να ξανακυβερνησεις... δυστυχώς για σένα ο λαός ξύπνησε.... και εσύ πρέπει να περιμένεις καμμια πενηνταριά χρόνια ακόμη.

  1. avatar αν το συμπέρασμα ότι ο λαός ξύπνησε

   προέκυψε από το γεγονός ότι ψήφισαν ΝΔ, τότε ο λαός είναι καταδικασμένος.

   1. avatar αν το συμπέρασμα ότι ο λαός ξύπνησε

    Every breath you take, I’ll be watching you.... θα τραγουδούν οι δεξιοί [...] ενώ τα τουρκικά πλοία θα κάνουν βόλτες στο Αιγαίο....Με Τσίπρα 5 χρόνια οι Τούρκοι δεν τόλμησαν να παραβιάσανε τα χωρικά μας ύδατα...τόσο [...] είστε λοιπόν ''πατριώτη''

  2. avatar ++++++++++++++++++++++

   [...] ΤΗΣ ΝΔ:είστε [...] με φερετζέ θέλετε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία τώρα που κλέψατε την ψήφο του κόσμου με ψέματα και παραπληροφόρηση.ενώ ο Κουμουτσάκος προτείνει… «δόγμα Sting» κατά της Τουρκίας – «Every breath you take, I’ll be watching you» θα τραγουδάνε οι ΝΔ στους Τούρκους όταν θα κόβουν βόλτες στο Αιγαίο!!!!

 16. avatar Οι τελευταιες δημοσκοπήσεις

  Δίνουν 45% στην ΝΔ και στον Μητσοτάκη. Σε 4 χρόνια θα φθασει η ΝΔ στο 60%. Εχει ήδη μειώσει φόρους και ΕΝΦΙΑ, μείωσε την ανεργία και επιτέλους απογειώνεται η οικονομία και η αναπτυξη της χωρας. Δανειζόμαστε ήδη με κατω απο 1% ! που ειναι οικονομικό θαυμα. Δικαιώθηκε ο λαός στις εκλογές που τον ψήφισε με 40%, και ειμαστε μόνο στην αρχή του θριάμβου της ΝΔ. Σε 4 χρόνια ο Μητσοτακης θα κανει περίπατο για άλλες 2-3 τετραετίες. Αναγεννάτε η Ελλάδα μετα την ολική καταστροφή απο τους αριστερούς [...].

  1. avatar Οι τελευταιες δημοσκοπήσεις ειναι fake ακροδεξιο […]

   Τα ΜΜΕ έχουν κατασκευάσει μια φούσκα επικοινωνιακή την ΝΔ που έχει σκάσει πιά γιαυτό
   όλες οι Δημοσκόπησεις δεν την σώνουν πια..
   Η δυσαρέσκεια του κόσμου είναι πολύ μεγάλη απο το 1 δις φόρους του 2020.

  2. avatar ++++++++++++++++++++

   [...] ΤΗΣ ΝΔ:είστε [...] με φερετζέ θέλετε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με την Τουρκία τώρα που κλέψατε την ψήφο του κόσμου με ψέματα και παραπληροφόρηση.ενώ ο Κουμουτσάκος προτείνει… «δόγμα Sting» κατά της Τουρκίας – «Every breath you take, I’ll be watching you» θα τραγουδάνε οι ΝΔ στους Τούρκους όταν θα κόβουν βόλτες στο Αιγαίο!!!!

  3. avatar @Οι τελευταιες δημοσκοπήσεις

   Με Τσιπρα 5 χρονια οι Τουρκοι δεν παραβιασανε τα χωρικα μας υδατα...
   ...7 μηνες με τον Κουλη σας κοβουν βολτες οι Τουρκοι στο Αιγαιο και θελετε και συνεκμετάλλευση τωρα με τους Τουρκους... ΠΡΟΔΟΤΕΣ της Ελλαδας...εσεις θα ακυρωνατε ρε και την συμφωνια των Πρεσπων;;; ΕΣΕΙΣ;;; προδοτες ολα τα ξεπουλατε για τις [...] και τις καρεκλες...να φυγετε ρεεεεεε

 17. avatar giannis 14

  – ο τζίρος στην αγορά μειώνεται, θέσεις εργασίας χάνονται, η μερική απασχόληση διευρύνεται, η βιομηχανική παραγωγή πέφτει.

  – κοινωνικές παροχές περικόπτονται ή ακυρώνονται, οι μισθοί καθηλώνονται, τα χρέη των νοικοκυριών αυξάνονται, οι πλειστηριασμοί σπιτιών έρχονται, οι φορολογικές υποσχέσεις πάνε στις ελληνικές καλένδες

  - οι επενδυτές δεν περνούν τα σύνορα, η φαυλότητα στη διοίκηση προκαλεί, το κομματικό κράτος διευρύνεται, η αστυνομοκρατία κλιμακώνεται, το ύφος άσκησης της εξουσίας τείνει στον αυταρχισμό, οι αντικοινωνικές αποφάσεις πληθύνονται, οι υπουργικές επιδόσεις είναι δραματικές, η οικογενειοκρατία κυριαρχεί

  - οι χειρισμοί στην εξωτερική πολιτική είναι τραγικοί, οι κωλοτούμπες στο μεταναστευτικό και τις Πρέσπες, τα πρωτογενή πλεονάσματα, είναι ομολογημένες, οι τζαναμπέτηδες υφυπουργοί και διοικητές φεύγουν από τα παράθυρα.

  Αυτά λένε τα πραγματικά δεδομένα. Αλλά ο πρωθυπουργός βλέπει «πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές» και «μειώσεις φόρων», ο Άδωνις «επενδυτική έκρηξη», ο Πέτσας επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική και οι οικείοι δημοσκόποι… άνοιγμα της ψαλίδας.

  1. avatar ΖΩ..Η..

   -1 -1 -10 -100 -1000 .. η πιό [...] προπαγάνδα συριζοτρόλ, για[...] είσαστε ..

  2. avatar @giannis 14 (συριζοτρόλ της κακιάς ώρας…)

   Τα ακριβώς αντίθετα ειναι και το απέδειξε στην Βουλή ο Μητσοτάκης:
   – ο τζίρος στην αγορά αυξάνεται, θέσεις εργασίας αυξάνονται, η μερική απασχόληση μειώνεται, η βιομηχανική παραγωγή ανεβαινει.
   – κοινωνικές παροχές αυξάνονται, οι μισθοί αυξάνονται, τα χρέη των νοικοκυριών μειώνονται, οι πλειστηριασμοί σπιτιών παρατάθηκαν και βελτιώθηκαν οι όροι για να σωθούν, ολες οι φορολογικές υποσχέσεις υλοποιούνται συνεχως
   - οι επενδυτές κατακλυζουν την χωρα, η φαυλότητα στη διοίκηση μηδενίστηκε, το κομματικό κράτος εξαφανιζεται, η αστυνομία κανει εξαιρετικα την δουλειά της, το ύφος άσκησης της εξουσίας ειναι εξαιρετικό, οι κοινωνικές αποφάσεις και ενισχυσεις πληθύνονται, οι υπουργικές επιδόσεις είναι εξαιρετικες, η οικογενειοκρατία καταργηθηκε
   - οι χειρισμοί στην εξωτερική πολιτική είναι εξαιρετικοί, αρχισε η λύση στο μεταναστευτικό, ότι έλεγαν για τις Πρέσπες ισχυει, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα μειωθουν απο το 2021, δεν υπαρχουν πιά τζαναμπέτηδες υφυπουργοί και διοικητές όπως επι συριζα.
   Αυτά λένε τα πραγματικά δεδομένα. Σωστά λοιπόν όσα ειπε ο πρωθυπουργός, για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές και μειώσεις φόρων, ο Άδωνις επενδυτική έκρηξη, ο Πέτσας επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική και οι σωστοι και εγκυροι δημοσκόποι βλεπουν ανοιγμα της ψαλίδας υπερ της ΝΔ.

  3. avatar θα σχολιάσω μόνο τη τελευταία παράγραφο

   όποιος και να ήταν πρωθυπουργός, σε όποια κατάσταση και να είναι οι επενδύσεις, επιβάλλεται να λέει τα καλύτερα. Φαντάζεσαι να έλεγε τα χειρότερα; θα έτρεχαν με τα 1000 να γλυτώσουν ότι μπορούν όσοι είχαν απομείνει ως επενδυτές. Θυμήσου απλά τι έγινε σε μία μέρα, όταν ο στουρνάρας(αν θυμάμαι καλά) τότε είπε ότι το ταχυδρομικό ταμιευτήριο κατέρρευσε. Με μια κουβέντα η αξία του εκμηδενίστηκε. Κάποιοι το πήραν τότε για πενταροδεκάρες, χάρη στα λόγια αυτά, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα..

  4. avatar ΘΑ..ΝΑ..ΤΟΣ..

   +1

 18. avatar Capital original

  Ποσο πλακα εχετε οι δεξιοι που πιστεψατε στα λογια του Κουλη
  1) ΟΧΙ Πρεσπες
  2) ΟΧΙ Μεταναστες
  3) ΝΑΙ φοροελαφρυνσεις
  Και πηρατε
  1) ΝΑΙ κυρωση συμφωνιας τελικα
  2) ΝΑΙ περισσοτερους μεταναστες τελικα
  3) ΝΑΙ φορους-20% αυξισεις ΔΕΗ-
  4) Μη καταργηση Τελος.επιτηδευματος
  5) Μη καταργηση Εισφορα αλληλεγγυης
  6)22% ΕΜΦΙΑ οχι 30%οριζοντια τελικα
  7) 20% αυξηση στις εισφορες των μη μισθωτων
  8) Κοινωνικο Μερισμα: με Συριζα- 780 εκατ. ευρω σε 1,7 εκατ.
  με ΝΔ -175 εκ ευρω σε μολις 250.000.απουσια και των συνταξιουχων.
  9) αυξηση ΕΦΚΑ:220 απο 185 που ηταν επι συριζα
  ΕΦΚΑ για τους Αγροτες: 220 απο 110 που ηταν επι συριζα.

  1. avatar Να μιλάτε εσείς για τη μεσαία τάξη?

   Ποιος ΕΦΚΑ ρε καραγκιόζηδες ήταν 185 επί σφύριζα ? Δεν Ντρέπεστε έστω λιγάκι?

  2. avatar ΤΟ ΚΟΠΙ ΠΑΣΤΕ ΤΟΥ ΠΟΛΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ……..

   ΠΡΟΣΕΧΕ .....ΣΥΝΤΡΟΦΕΧΟΥΝΤΑ .... , ,

  3. avatar Απο το πρώτο που λες ξεκινούν τα ψέμματά σου,

   όπως του Τσίπρα.Πάντα έλεγε και έκανε ότι μπορούσε,μη περάσετε την συμφωνία των Πρεσπών απο την βουλή γιατί όταν βγούμε θα την εφαρμόσουμε .Ένα κράτος πρέπει να τηρεί τις συμφωνίες που υπογράφονται απο την βουλή γιατί μετά δεν περιμένουμε απο τους άλλους να τηρήσουν τις συμφωνίες που μας αφορούν.Ο Τσίπρας δεν άκουγε γιατί με κάτι το είχε ανταλλάξει.Το πρωτο ψέμμα για παράδειγμα φτάνει ,έτσι είναι και όλα τα άλλα που λες. Ψέμματα όπως τα λέει ο Τσίπρας ,σε αυτό δεν έχει ταίρι.

   1. avatar bro δεν τα είπε ακριβώς έτσι

    είχε πει θα κάνει ότι μπορεί για να βελτιώσει τη συμφωνία..
    btw άχρηστοι και οι δυο είναι, οπότε δεν θα σχολιάσω τα νούμερα του ενός και τα νούμερα του άλλου. Κάθε φορά στην Ελλάδα κερδίζει όποιος πει τα πιο έξυπνα και αποδεχτά ψέματα.

 19. avatar ΠΑΛΛΑΣ

  Aυτες ηταν οι φοροελαφρυνσεις της μεσαιας ταξης ?? FAKE???
  ΕΦΚΑ:
  Με Συριζα 185 ευρω
  Με ΝΔ 220 ευρω
  Με ΝΔ οι πολυεθνικες εταιριες με τζιρο 1.εκα, ευρω το χρονο
  680.000 φοροελαφρυνση

  ΕΦΚΑ Αγροτων
  Με συριζα 110 ευρω
  Με ΝΔ 220 ευρω
  100% αυξηση ΠΑΝΩ...
  ΜΑΥΡΟ ΘΑ ΦΑTΕ ΔΑΓΚΩΤΟ ΨΕΥΤΕΣ!!!!

 20. avatar ????/

  Οργή συνταξιούχων για τα παράνομα εκκαθαριστικά και την [...] της κυβέρνησης Μητσοτάκη!!
  Ο φόρος που πρέπει να καταβληθεί ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 1.300 ευρώ περίπου, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει ακόμα και τα 10.000 ευρώ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει